08 November 2010

.Johorean Trademark.



1. They end 9 out of 10 sentences with Ekkk...
Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark). Contoh :- Ni awak punyer ekk? Nama awak saper ekk ? Kenapa kite kaler tak cantik ekk ? Dan macam-macam ekk lagi.

2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB.
Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar bandar Johor Baru seperti di Masai-chusettes umpamanya.
Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak? So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana - if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok** berkata, " Eh, lu kan dah ada kat Johor?" Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question.
Tp,tu dlu kot..skg ni mostly org ckp JB je..tah lerr..tgok individu..wa3.. =D

3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit)
In fact you pronounce everything that ends with "AR" as "OR".
Contoh : Aku kena pakai seluor besor untuk main bola kat Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Muar besok). Aku teringat mmber tegur aku bila aku cakap macam tu. Kenapa aku sebut besar, BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Aku cuma speak like that bila berjumpa dengan true blue Johorean aje. Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.

4. Diorang ada ENDUT **.
Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut. Contoh ayat : Haa...kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut
dia pun nak berendut.

5. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok..
Dah lama aku tak tengok atau makan gula tarik, sagun or candy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor ? Aku tak boleh nak describe dengan teliti these things cos it has been 10 years since I last tasted them. (Zaman skola dlu)..Kalau out of Johor, botok-botok dikenali dengan nama PAIS IKAN. Jangan tanya aku how to describe the ingredients cos aku tak berapa gemar makan sebab guna banyak sangat daun (ntah pape daun disumbat dlm ikan tu..). Yang aku tahu - pakai daun segala daun, termasuk daun betik dan gunakan kari ikan and balut dengan daun-daun tu dan kukus.kukus ke?entah.. :P

6.Kenduri Kawin Ada Telur Pindang
Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. Rase telur pindang ni ok la kot..lg sodap agknye..haaha.. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu- dulu, you can tell the social class of the tuan rumah - normally orang kaya- kaya jer buat telur pindang ni sebab ianya rumit dan makan masa berjam-jam therefore menggunakan kos yang tinggi. Skg ni..org nk rebus telur mse knduri pn da mls..bg je gula2 n cumi bungkus tu..hahaa..


7. Tidur atas LECA**
(rhyme with letak and baca, the non- baku way). Baju simpan dalam GEROBOK **.

8. They never watch RTM sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore!
Hehee..mmg tol tau..dri kecik..smpai la beso..tgok cite Sgpore n Indon..line lg clear drpd TV3..hik3..Then,aq da kuar dri johor..stdy kt N9..Rase cam boring sesangat..Nk tgok channel ape pn xtau..huk3..Byk la citer2 omputeh dpt tgok..huhuu..Well, TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor - Muar,Segamat etc..), you can see aerial TV semua setinggi pokok kelapa - semata-mata nak dapatkan siaran from Singapore! Hahaa..xcaye..pegi la tgok sndiri..

sile tinggi kn lagi arial tu 2 or 3 kali gnda.
baru ahh sme cm kat Muo Sgmt dll..


Apa lagi EKK?
Byk g..tp penat nk cite dah..huhuu..

Kamus Johor :
Bongok - bodoh
Bigor - gila-gila, contoh :- Apek Senario tu macam budak BIGOR ekk ?
Endut - makwe/pakwe. Awek/balak. Boifren/girlfren. Boleh digunakan tanpa mengira jantina.
Berendut - berpasangan.
Pergi berendut - dating.
Botok-botok, bebotok - sejenis makanan menggunakan ikan, ditambah memacam dedaun, letak serbuk kari (don't ask me - aku tak reti buat) dan dibalut dengan daun betik, diikat dengan sebelum dikukus. Alah, macam Pais Ikan tuh.
Leca - tilam. Normally dibuat sendiri menggunakan kekabu (orang zaman dulu-dulu semua wat sndri,tak ada Vono, Slumberland ).
Gerobok, Gobok - cupboard. Almari. Tak kiralah simpan kain baju ke, simpan pinggan mangkok ke..Sekian al-kisah johorean dari aku ekk!...ngeh..ngeh..ngeh
** dah2 jgn pertikaikan lg word "ekk2" Or "word" johorean ni,coz dah mmg sejak azali lg "word" tu ada..sekian,mekasih

Gambar Rujukan
:: Nie pon one of the trademark johorean ::

Nurul : Sila perhatikan anak tudung we all..
nampak pbezaan ngn out of johor??hehee..

6 comments:

PuPeL said...

haha hidup JOHO

Cik NaDia said...

pupel : tol kn ciri2 ni?wakakaa.. :D

.::Dearsuezana::. said...

berendut.....
x leh bla ayat nie...
gelak sakan...
lama x dengar...
biasanya orang tua2 je sebut..
hahahahahahahhaah

Cik NaDia said...

zana : ahahaa..tau takpe kn wehh..
berendut ngn endut ko.. :D hehee..

susuegoodday. said...

hahhahahaha..c0mel je k0 nad...bt0l2..

Cik NaDia said...

susue : ehehee..ko pon sme kn..
kire otai ahh pki ank tdung tutp kening.. :D wakakakaa..