24 February 2011

.Permainan Dulu-Dulu.

Salam..
Hai korang..
Hari ni nak cite pasal permainan pulak..
Ala,permainan mase kecik-kecik dulu la kan..
Hehee..
Jom kite nengok ape permainan yg plg fames ketika zaman 80-90an tu ekk..


TENG-TENG / TING TING

Teng-teng ni msti korang biase main kan..
Hehee..
Biasanya mesti lukis tapak teng-teng ni dekat tanah..
Actually ade banyak kan jenis teng-teng ni..
Tapi dalam banyak-banyak tu,
aq cuma ingat yang basic ni saja..hihii..

 CEPER / PENUTUP BOTOL

Kat tempat aq panggil ceper je..
Hehee..
Kadang-kadang ada yang kemikkan penutup tu..
Sebab senang nak timbang untuk dapat markah penuh..
AhakSs..
Aq memang terror main ceper ni..
Bagi la jalan ape pun..
Kompom dapat tembak pnye..
(^_^)

 Konda-Kondi

Aq panggil game ni konda kondi..
Ade yg panggil kunda kundi..
Ahh,ape-ape jelah..
Asalkan same kan cara main nya..
Hehee..
Kat tempat korang panggil ape?

 Baling Tin

Ahaa..ni pon salah satu faveret game aq ok.. :)
Memang best la kalo skali baling saja tin tu semua jatuh..
Ape lagi..
Lintang pukang la semua lari..
Sambil curi-curi susun tin tu semula..hik3..

 Baling Selipar

Game ni same jugak macam baling tin..
Cuma yang ni guna 3 selipar..
And cara main kena susun semula selipar tu macam asal..
Kan sama jugak macam baling tin kan..hehee..
Yang ni memang best..
Selipar yang paling keras and tebal jadik pembaling..
Tapi awas la kan..
Time kejar-kejar tu..
Jangan sampai selipar hinggap kat muka..
Ahahaa..


Batu Seremban

Uncang Batu Seremban

Same saja dua-dua gambar kat atas tu punya cara bermain..
Cuma aq biasa guna batu 5 biji aje..
Yang uncang ni da kira maju sikit la kan..
Hehee..
Pastu yang aq ingat..
Dalam uncang itu ada kacang hijau..
(aq penah buat sendiri beb..kah3..)
Game ni budak perempuan la biasa main..
Lelaki pun ade gak mainnye..

 Layang-Layang

Ahaa..ni kalau musim ade angin kuat..
Mesti buat punye la layang-layang..
hehee..
Tp sebab dulu xde la banyak naa duet..
So,aq biase buat guna surat khabar lama jelaa..
(^_^)
Kreatif wehh buat sendiri..
Ahahaa..
Rujuk gambar kat atas tu..
Yang part ekor layang-layang tu..
Ahaaa..sape pnye yg paling panjang..
Kira memang terer la kan.. :P
Fames gitu kalau naik atas..
(aq selalu kena leter ngan nenek sebab penyapu dia makin lama makin sikit..)

 Dam Ular

Hehee..
Agak-agak hujan or tak dapat main outdoor games..
Kita main indoor games lak..
Yang ni aq paling suka main..
Sonok aje kan main ramai-ramai..
Paling tak boleh blah,bila dah dekat nak abes aje..
Tersangkut kat ekor ular tu..
Ciss..xpasal-pasal turun ke bawah..hohOo..

Main Getah

Kih3..
Yg ni lak main getah..
Aq kan dulu kategori kurus & tinggi..serta kaki agak panjang dari kawan-kawan seusia..
Diulang semula..DULU ye..!! hahaa..
So,memang selalu jela kan aq takde masalah main ni..
Junjung ke,junjung + sejengkal..
Memang no prob..kah3.. (^_^)


notakaki : 
budak-budak zaman sekarang ni prefer main PS2..
surfing internet..(bkn budak zmn skg..mr bf gak..huhuu..)

kawan-kawanku..
ape kata 1 hari kita main games kat atas ni..
(^_^)




20 comments:

Yan said...

rindu nyer zaman kanak2....
nad jom nad, balik kampung buat team main sume nie...huuuuu rase nak jadik bebudak balik lak...

Misz Eila said...

hohoo..stuju lg...
tp nk tmbah 2 games lg..galah pnjg or kt tmpt ak..ktorg pgil main tol..1 lg plg femes..roundest.pkul bola pas2 lari..gune bola besbol..mmg jauh r pegi..heheh

cendawanpink said...

yan : ehehee..aq no hal..boleh je..men kt pdg skola rendah la ekk..besaaa sikit nk men kejar2..ahahaa..

cendawanpink said...

eila : aah..tu part 2 t aq letak g..sume aq ske men..rounders pn best.. (^_^)
kompom 1 kampong maen sesame..ahahaa..

Sumayyah Nadhirah said...

aku just reti batu seremban jerk..hahahah malu malu

cendawanpink said...

maya : ahahaa..
dam ular ko x reti ke weh?
best men nye..
kih3.. :D

Sumayyah Nadhirah said...

retila..yg enjit2 tu aku xreti..haha

cendawanpink said...

maya : ahahaa..yg enjit-enjit semut eaa..kah3.. :D
aq suke men tu..suke cubit org.. :P
tgu next story sal game kecik2 ekk..

Sumayyah Nadhirah said...

hahaha
enjit-enjit semut sape sakit naik atas (nada suara kak limah)

cpt update k!

cendawanpink said...

maya : ala-ala kak limah kang seram lak..ahahaa.. :D

mgu dpan la update..
penat nk menaip..kih3..

Lovely Fieyza said...

nad, yg lompat tikus tu? yg susuh 10 jari.. 2 orang jaga? ingt tak?

cendawanpink said...

fieza : ahahaa..ingat ingat..t aq hapdet g ekk..kih3..
game tu pn sonok..hohoo..

Misz Eila said...

a'ah2..sume pn mmg best...skrg ni je p'mainan 2 da dlupekn..ish3..windu r zaman2 2

cendawanpink said...

eila : kih3..tau takpe..tah2 zaman kite kot yg last2 maen game ni..
sbb pas kte da beso,cm xnmpk pn budak2 maen.. :P

Lovely Fieyza said...

haah la.. aku tgk adik aku takder pun main gitu?

cendawanpink said...

fieza : huhuu..tau takpe wehh..
men PS2 manjang je kn..hahaa..
sian dorang..xrase main game best ni.. :D

tat!n said...

hoho,sume yg ko maen ni aku pn maen gak.best an..
lg 1,main galah panjang.hehehe
maen lobang tikus la..hoho

cendawanpink said...

tatin : ehehee..byk g kn game yg aq lom ltak..kih3..
t la aq google gambo dlu.. :D
sume game aq suke men..
lg time cuti skola..mmg dari pgi smpai magrib la kn..

tat!n said...

hmm,slagi mak x pgl balek slagi tu duk main je kan..hehehe

cendawanpink said...

tatin : aah..tau takpe..bese nye time magrib la kn mak masing2 da memekik..hahaa.. :D