07 April 2011

.Cara Membuat Coklat.

Selamat Petang semua..
Petang ini chef mahu ajar cara-cara membuat coklat..
a.k.a Homemade chocolate..
Tapi ai tak pandai sangat lah..
Cuma basic sahaja ok..
Kalau anda kreatif..
Boleh lah kreatifkan lagi coklat anda..



Bahan2 :
  • coklat masakan yg sdap.ikot selera. ;) [coklat putih..coklat pink..]
  • acuan coklat / mold / mould pelbagai rupa(tp aq gune acuan buat ais cube je..cume beli yg corak2 cikit..bru lawo..hehee..)
  • kacang / almond (untuk isi dalam coklat)
FYI : aku guna coklat SELBOURNE..coklat ni semua dah siap..tak payah tambah ape-ape..just cairkan aje..and rasa pon sedap laa..ngee..(^_^)

FYI lagi : skg aku guna coklat jenama Beryls..coklat buatan Msia..kompom halal kan..sedap pon sedap gak..hehee.. ;)

tu je kot bahan2 nye..

Cara Buat :


[1] aku hiris-hiris coklat tu..biar die senang dan cepat cair..penat tunggu lame-lame..
(kalau nak buat 2 layer coklat..buat yang untuk belah atas dulu..contoh aku gune..atas kaler pink..so,buat warna pink dlu..) 




[2] lepas tu masukkn dalam periuk..untuk cair kan..haaa..yang ini cairkan kena guna kaedah
'double boil'.. (mcm dlm gambo tu..) kaedah double boil ni..letak air dalam periuk yang besar..lepas tu letak periuk kecik atas tu..so,api dapur tu tak direct pergi dekat coklat..

* kalau tak buat double boil..alamatnye..hangussss la cokolat tu.. :P tak dapat aku nak tolong nye..tapi make sure periuk anda gunakan itu jangan lah lepas masak kari..nanti cokolat tu jadik perisa kari pulak la kan.. hehee..dalam gambo ni 1st time aku buat..so,guna periuk biasa..then baru aku beli stainless bowl ni haa.. (rujuk gambo).. 
 


cenggini lah rupa kekdah double boil atau kekdah periuk bertenggek..kah3..


ni laa stainless bowl tu.. :)


[3] tunggu lah cokolat pink itu cair dalam bowl kecil itu..
lepas dah cair..ambil sikit-sikit cairan coklat pink itu letak dlm acuan yang aku cakap tadi.
 ** kalau nak letak kacang or almond or badam..letak time lepas letak lapisan pink ini ok..

**masukkn coklat pink agak-agak hujung-hujung acuan itu sahaje..and then ketuk-ketuk sikit bagi mampat coklat nye...(rujuk gambo bawah ni) jangan ketuk kuat-kuat..terpelanting coklat tu kena muka, padan muka anda..hahaa..



[4] selepas itu..sejukkan dalam peti ais lebih kurang 15 minit..bagi separuh coklat pink itu keras betul-betul ekkk..smentara tunggu dia beku..korang ulang balek arahan 1-4  dekat atas itu dengan coklat yang warne coklat lak..ahahaa..

** bagi cair coklat..lepas itu penuhkan dalam acuan yang separuh coklat pink itu..tapi kena make sure coklat pink dah keras ekk..kang bercampur-campur lak..:P



[5] Langkah terakhir..mampatkan cokolat itu lalu masukkan dalam peti ais sampai coklat itu beku sebeku-bekunya..lalu boleh lah di makan dengan laju-laju..:)


Nah..siap untuk ditelan..
Aku punya coklat jadi macam ni..
Korang punye jadi camne?hehee.. :)

SELAMAT MENCUBA..!!
Dah jadik bagi tau aku..
Buat entry & aku nak tengok..
Link-link kan lah blog aku ni haa..
Ki3.. :D

Contoh-contoh coklat pelbagai rupa yang dah jadi aku buat :




*psttt..da dpt resepi..meh laa clik-clik nuff aku..huhuu..









40 comments:

Manja (let it be my sweet name) said...

yang nie guna cooking coklate kan?
cocking coklate jenama ape yang sedap ye?

mRs pOpeYe said...

aku nk try ar... tertarik gak ..mesti best kalo cokelat tu jadi comey2 mcm aku erk?? hahahahaha

cendawanpink said...

manja : aah..gune coklat masakan..kite gune tulisan SELBOURNE kat depan nye..try google..or msukkan url ni..

http://3.bp.blogspot.com/_opEEMqwsLqc/S7QrfWPDt5I/AAAAAAAAAkA/w3zH2fDfUhA/s1600/Selbourne.jpg

cendawanpink said...

mrs popeye : wani eekkkk?hehee..try la wat kat tunang ko..ngee..kalo tunang ko suke coklat..msti die suke.. :)

O'gosh said...

wah..kene try ni....

~ziera~ said...

wah..cmtu nk try wat jugak la...

cendawanpink said...

o'gosh : hehee..try jgn xtry.. :D

cendawanpink said...

ziera : da jadik gtau..nk tgok..hehee.. :D

mRs pOpeYe said...

yup aku wanie housemate dak jijah tu..hihiii
aku tak tahu tunang aku suke cokelat ke tak..hahahaaa kejam tak?? teruk erk?? aku suke ar...cara pengajaran ko tu sgt simple, buat aku rase nk cube, kalo susah takde aku nk cube..hahhaa

Gadis said...

nak try buat jugak la nnti..

kalau Gadis dh buat Gadis info2..;-)

cendawanpink said...

gadis : ehehee..try laa..t da jadi bgitau tau..:D
gudluck..:)

Khai Akmal said...

As Salam Cendawanpink. Ni just nak suggest je tau. Cuba guna coklat jenis Compound. Lagi sedap kalau nak buat homemade coklat ni berbanding guna coklat masakan. Jenama Selbourne pun ada coklat Compound juga. Tapi cari yang Milk Compound kalau nak coklat tu rasa kesusuan. :)

wahida said...

coklat selbourne tu boleh beli kat mne, ek?

cendawanpink said...

khai akmal : hehee..thanks 4 information..:) sy gune compound pon slame ni..sng je keje kn..ki3..:D

cendawanpink said...

wahida : rsenye byk kedai buat cake ade jual coklat ni..mcm sy dok putrajaya bli kt precint 9 je..:)

bukit gambang said...

bestnya kalau dapat makan colakt free.

Anonymous said...

Halal ke cklat msakan jnama selbourne tu?juz nk tw

cendawanpink said...

halalan toiyiban..
if dah ragu,gune je jenama malaysia..
banyak cap ade..
cap kijang salah satu nya..
pembuat islam 100% x sure lak..
lom check g..hehee..

Anonymous said...

coklat yg ade btg cam lolipop tupon wat kaedah ni ke

Anonymous said...

yg coklat ade btg cam btg lolipop tu pon gune kaedah ni ke

cendawanpink said...

anony : aah..same je..hehee..cume letak batang lollipop tu.. :D

cheq sue dieyha said...

nak try jgk la...

p/s:follow u...

Anonymous said...

hai. sy try buat coklat tu. dah 5 jam dlm peti ais tp tak beku2 pun. kenapa eh

cendawanpink said...

cheq sue dieyha : try laa,sng je buat nye.. :)

tengkiuuu follow.. ^__^

cendawanpink said...

anony : kalo ikot betol2 arahan tu,msti keras coklat nye..hehee..

maybe awk letak air ke time cairkan coklat tu??if letak air,mmg xkn keras coklat nye.. :)

LoVe ShOpPe said...

macam best..yup..love nk tnye brand cokelat masakan yg sedap..kadang2 bile beli,rasenye pelik plak

cendawanpink said...

love shoppe : skrg da guna jenama Beryls..sedap gak laa yg tu..made in malaysia..murah sikit..hehee.. :D

cikcimi said...

Lembut x yang jenis beryls ni? Sebab try ade 1 brand coklat compound tuh macam keras. Tak berape nak sedap.

cendawanpink said...

cikcimi : selbourne lg keras dari beryls..so far sy suke beryls lg..huhuu..:P rasa die pon x trlalu manis sgt..

Anonymous said...

klau gne coklat masakan kna tmbah ape2 tak?

cendawanpink said...

anony : sy gune coklat masakan compound..mmg xyah tambah pape lg..sbb da ade rase die..if coklat masakan biasa tu,xtau laa pulak..maybe pahit..

nini said...

wah cam senang aje...my mom teringin nak makan coklat...hehehee

cendawanpink said...

nini : hehee..sng je..sy pon wat utk ibu gak.. ^__^
try laa buat,ape2 tnye je sy..okeh? :)

mira zariff said...

Coklat cair la lps bekukan. .tk masuk an air pun. .mcm mne ye? ?

cendawanpink said...

mira zariff :

ohh yeke..
kemungkinan :
1) jugak jenis coklat yg awak guna kot..
cer guna coklat Selborne..coklat Selborne ni lambat cair drpd coklat Beryls..
tu laa yg dpt sy compare antara dua jenis coklat sy gune ni.. :)

2) time cairkan coklat,wap air dari penutup buat coklat termasuk air sama kot..

hope dpt mmbantu..

Farezzah Jannah said...

bole tk kalau gune coklat masakan biase je?

cendawanpink said...

Farezzah Jannah :
boleh..tp tgk dia ada susu or tak..if takde,maybe rasanye pahit.. :)

Yana Arena said...

salam kenal.. best ni byk resepi! nak try la =))

http://yanaarenaa.blogspot.com/

cendawanpink said...

Yana Arena :
wassalam..thanks sudi dtg belog.. ^__^
try jgn xtry..hehee.. :D

ely lisa said...

Cam sdp je