20 September 2011

.Makanan Tradisional Raya.

Hehee..
Mungkin satu hari nanti makanan ni orang akan lupe..
So,meh aku upload and ceritakan sikit ape name makanan ni.. :)
Kot-kot 400 tahun akan datang nanti aku dah takde..(mmg da takde pon ngekk..ki3..)
Dunia akan datang nak tau makanan kite skg ni..
Leh tengok kat sini..kah3.. :D

Makanan ni sume biasa aku jumpa time raye jela..
Berlambak-lambak gitu..


1] KETUPAT
- hehee..ini adelah ketupat yang dianyam ok..guna daun kelapa yang muda..
korang pandai anyam ketupat tak?aku pandai la jugak..ki3.. :D

2] NASI IMPIT
- ahaaa..ni ketupat versi moden sikit..dalam plastik je..
senang,cepat,mudah..beli & teros je rebus..nah.siap! hehee.. :P

3] LEPAT
- lepat ni dari pulut katanye..aku tak pernah buat..
sebab aku tak berape nak makan sangat laa..rasa lemak-lemak gituuu.. :)

4] KETUPAT PALAS
- ahaa,ketupat segitiga ni pulak asal perak katanye..pulut gak isi kandungan dalam tu..
yang ni pun aku jarang nak makan.. :D

5] BURASAK
- makanan kaum Bugis katanye..lemak-lemak gak rasanye..
tapi setakat ni aku tak pernah tahu macam mana cara buat burasak..hahaa..
gune beras campur santan kot..ki3.. :P


nota makanan tradisional :
indah kan Malaysia..
berbilang bangsa,kaum,adat..
tapi boleh bersatu..
so,sape rasa nak pecah-belahkan Malaysia..
sile berambos dari Malaysia boleh??





12 comments:

mamabetty! said...

nk ketupat palassss!! sedap nyerr..
mak tri aku org perak dlu dy penah buat..sedap kan..taon neh dy xbuat plak..wuwuwuwuw..

Lovely Fieyza said...

nad, burasak tu makan ngan ape?

cendawanpink said...

fieza : huhuu..sme je mcm yg lain2 tu..mkn ngn rendang boleh,kari ayam boleh..:D

cendawanpink said...

pujie : oooo yeke..ko pnh la mkn eaa..hehee..aku lak da lame xmakan lomang asli-pure-tulen dari N9 weh..rindu gak lomang arwah wan aku..:)

dzafira said...

Ketupat palas tu suka yg manis punya. Yang ada kacang... Kalau beraya kat kelantan mesti ada punya... Kalau bukan raya pun ada je jual kat pasar siti khadijah.. Suka3x....

Tak pernah dgr pun nama burasak.. Makan apatah lg..

Mars Mell-o said...

selamat pagi thanks sebab singgah blog mello tadi have a nice day and take care :)

Cik Sue Tukang Tulis said...

aku pena makan burasak..tak sedap...tapi tak tau la kot sebab aku tak biasa makan benda tu..huhu

cendawanpink said...

dzafira : ehehee..msti ske mkn ketupat palas ekk..:D

jarang da org jmpe burasak..klu de org bugis yg pndai wat je dpt rse..:P
mybe susah buat kot..

cendawanpink said...

mello : ehehee..wc..:D

cendawanpink said...

sue : kih3..aku pn kureng skit..sbb aku ske mkn ktupat..ahahaa..:D

nida tecit said...

oit. lomang xdo ko oi? merajuk orang noghori ni ha. hehe ( aku bukan orng negeri)

cendawanpink said...

nida : ahahaa..lomang payah nk jmpe kt johor..mlainkan kat tepi2 jalan ade org jual tu..xde org nk buat.. :P