28 February 2011

.Fatty Rice + Fried Banana.

Salam..
Hai pembaca sekalian..
Hari ini saya ingin bual bicara berkenaan Nasi Berlemak / Nasi Lemak..
Atau pun dalam bahasa inggeris nya adelah 'Fatty Rice'..kih3..(tak caya sila translate..)
Kekerapan makan fatty rice akan menyebabkan berat badan naik dengan jayanya..
Nasib baiklah aq n housemate tak rajin buat fatty rice..
Kalau tak,haros jadik dinosour.. :)

Jom kite tengok fatty rice version me and lc..
Duduk melanguk kat rumah sahaja lah..
Maklum lah..
Vios anto g service..kah3.. :D
Mule-mule ekspedisi ke pasar..
Beli la pape yang patot..

Then masak la Fatty Rice ni kn..
Mcm bese..
Campak-campak je.. :P

lauk-lauk nasi lemak

nasi lemak + daun pandan

hurrmmmm..cube korang tonyoh idong kt screen..
ade bau nasik lemak sedap x?
hehee.. :D
kat sini,daun pandan pon beli weh..
kat kampung,petik je kan..

sotong cili api
(lc mmg suke sotong..hehee..)
sape nk rase pedas,meh aq cili kan..kih3..

nasi lemak + lauk pauk
(korang agak-agak la kan..bape $ kalo beli ni?)
hehee..

taraaa..!!
sungguh gembira kan dia.. :)
jom makan..

blurrppp..
alhamdulillah..
kenyang banget..
smpai nk pitam.. :P
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

petang..
semasa menonton telbisyen [tv]
hehee..
nasik lemak ade lebeh..
so,makan la lagi..
al maklom la..bangon tido..
nasik lemak mkn lunch da jadik lemak tepu kt badan..
kena gantikan lemak baru..
makan lagi sekali..
**mentong kata org jawe..
pas mentong..
kite nonton tb..
sambil ngunyah lagi..
hehee..
ngunyah manjang..
sape dok ngn aq..
pasti gumuk seperti aq jugak..: D

 Pisang Tanduk Goreng
[ fried horns banana ]
kami suke sebab pisang nye lembik-lembik pas masak..
tak suke makan yang keras sangat..
sebab rase kelat.. :)

 Sambal Kicap
[ spicy soy sauce ]
hehee..
Fuhh..mmg sedap gile weh..
Pedas sampai mereng makan ni..
Haros mlm tadi menggelodak rahim aq..kih3..

Rasanye Johorean kot makan pisang goreng cicah ngan sambal kicap..
Sebab kat sini sume org makan pisang,
cicah ngan sos cair tu..huhuu.. :P

pisang goreng and a cup of tea..
(^_^)
cukup la utk nengok tv..

notakaki :

"dua tiga kucing merangkak,
mana nak sama gajah merangkak,
saya budak tak pandai masak,
itu ajelah tau masak, "

[ baca pantun di atas dengan sopan,berbudi bahasa serta lenggok yg betol.. ]
trimas.. :)






.TQVM.

Aneh..
Itulah yg dapat digambarkan..
Xpenah bersua muka da kata mcm2..
Huhuu..
Beselahh..
Ramai da jumpe org camni..

Entah..
Wallahualam..


Tak cukup POLITE kah?
Huhuu..
Dont judge book by its cover..
Da kira baik aq letak 'SALAM' and SMILEY :) tu..
If aq ni kurang ajo la kan..
Mesti ayat aq lg kaw2 pnye kot..
Tah2 jadik cenggini..

"celake..jgn dtg blog aq lagi..!!"
(ni baru takde budi bahase okehh..)

** my kengkawan lebih arif dgn ayat power aq..

So,pikirlah gune akal.. :)

Tak salah berbisnes..
Ramai kwn aq bisnes..tp xde kot cenggitu..
Cam pupel..die wat contest..n now,ramai follower..
N jugak biz makin maju nmpknye kn..

Takkan lah nk letak kat blog org camni..

"dua tiga kucing berlari,
mana nak sama si kucing belang,
dua tiga boleh ku cari,
sile jangan promote biz disini.."

(then baru kire polite ke?hik3..aneh..)

Tak pon g la exchange link ngn biz blog gak..
Huhuu.. :P
Aq yg xpenah biz pn tau la gak kn cmne ni promote..
Bukan main redah kt personal blog..
Pape pun..
Abaikan la ye cik cendawanpink..
Bukan ko kenal pn sape tu..huhuu..


" i am LION..beware of me.."
miooowwww..!! :)

notakaki : 
mari pergi ke kelas vocal budi bahasa jam 1pm di cafe masing-masing..nyum3..makan time..!!





.Elsie Wearing Hijab.

Anda kenal Elsie a.k.a LC?
Hehee..
Dia kawan saya..
Dia housemate saya..
Dia jugak gf saya..
(^_^)

Jom tengok LC wearing hijab.. :D

Before :
Cina + Iban
.
.
.
.
.
.
.
After :
Malay + Chinese + Ibanese


Hijab Accesories : beli kat Times Square (kedai thailand je)
Hijab : Pashmina / Pashima (kat jualan bawah opis aritu)
Inner Tudung : same macam kat atas
Baju : Bats Shirt (Baju Kelawar) - ready to sleep..hahaa..
Background : Dinding bilik aku..
Camera : DSLR Nokia 1200 (LIMITED EDITION)-korang mampu ke?:P




Hijab Accesories : Flower Headband = $5
Inner Tudung : Beli kat jualan office
Hijab : Pashmina / Pashima = $10
Outfit : Bats Shirt (same as above)
Wall Deco : At my room sahaja..no studio ok.. :D
Camera : DSLR Nokia 1200 (LIMITED EDITION)

Shoot by : cik CENDAWANPINK..ahahaa..
propesional photographer..
sebarang perkahwinan,pertunangan dan lain-lain majlis..
sila jangan call saya utk shoot..kah3..


notakaki : 
ehehee..lc ni jadik bahan eksperimen selendang baru ku.. :)




25 February 2011

.Winner Contest Wajah Tanpa Mekap.

TAHNIAH..!!
Contest dari Puan Seha.. :)

Betol ape tokey kontes ckp..

"yang penting ialah HATI kerana dari situlah kecantikan sebenar seseorang dinilai..kalau HATI bersih, ianya automatik terpancar di wajah..so cantikkan HATI barulah dan tak usah gusar dasn risau dengan kecantikan yang sedia ada.."


notajumaat : 
alhamdulillah..
my 2nd time menang kontes..
second,kontes ini contest tanpa mekap
THANKS tokey contest..!!

**emmm..mcm nk wat kontes gak..ngee.. (^_^)







24 February 2011

.Permainan Dulu-Dulu.

Salam..
Hai korang..
Hari ni nak cite pasal permainan pulak..
Ala,permainan mase kecik-kecik dulu la kan..
Hehee..
Jom kite nengok ape permainan yg plg fames ketika zaman 80-90an tu ekk..


TENG-TENG / TING TING

Teng-teng ni msti korang biase main kan..
Hehee..
Biasanya mesti lukis tapak teng-teng ni dekat tanah..
Actually ade banyak kan jenis teng-teng ni..
Tapi dalam banyak-banyak tu,
aq cuma ingat yang basic ni saja..hihii..

 CEPER / PENUTUP BOTOL

Kat tempat aq panggil ceper je..
Hehee..
Kadang-kadang ada yang kemikkan penutup tu..
Sebab senang nak timbang untuk dapat markah penuh..
AhakSs..
Aq memang terror main ceper ni..
Bagi la jalan ape pun..
Kompom dapat tembak pnye..
(^_^)

 Konda-Kondi

Aq panggil game ni konda kondi..
Ade yg panggil kunda kundi..
Ahh,ape-ape jelah..
Asalkan same kan cara main nya..
Hehee..
Kat tempat korang panggil ape?

 Baling Tin

Ahaa..ni pon salah satu faveret game aq ok.. :)
Memang best la kalo skali baling saja tin tu semua jatuh..
Ape lagi..
Lintang pukang la semua lari..
Sambil curi-curi susun tin tu semula..hik3..

 Baling Selipar

Game ni same jugak macam baling tin..
Cuma yang ni guna 3 selipar..
And cara main kena susun semula selipar tu macam asal..
Kan sama jugak macam baling tin kan..hehee..
Yang ni memang best..
Selipar yang paling keras and tebal jadik pembaling..
Tapi awas la kan..
Time kejar-kejar tu..
Jangan sampai selipar hinggap kat muka..
Ahahaa..


Batu Seremban

Uncang Batu Seremban

Same saja dua-dua gambar kat atas tu punya cara bermain..
Cuma aq biasa guna batu 5 biji aje..
Yang uncang ni da kira maju sikit la kan..
Hehee..
Pastu yang aq ingat..
Dalam uncang itu ada kacang hijau..
(aq penah buat sendiri beb..kah3..)
Game ni budak perempuan la biasa main..
Lelaki pun ade gak mainnye..

 Layang-Layang

Ahaa..ni kalau musim ade angin kuat..
Mesti buat punye la layang-layang..
hehee..
Tp sebab dulu xde la banyak naa duet..
So,aq biase buat guna surat khabar lama jelaa..
(^_^)
Kreatif wehh buat sendiri..
Ahahaa..
Rujuk gambar kat atas tu..
Yang part ekor layang-layang tu..
Ahaaa..sape pnye yg paling panjang..
Kira memang terer la kan.. :P
Fames gitu kalau naik atas..
(aq selalu kena leter ngan nenek sebab penyapu dia makin lama makin sikit..)

 Dam Ular

Hehee..
Agak-agak hujan or tak dapat main outdoor games..
Kita main indoor games lak..
Yang ni aq paling suka main..
Sonok aje kan main ramai-ramai..
Paling tak boleh blah,bila dah dekat nak abes aje..
Tersangkut kat ekor ular tu..
Ciss..xpasal-pasal turun ke bawah..hohOo..

Main Getah

Kih3..
Yg ni lak main getah..
Aq kan dulu kategori kurus & tinggi..serta kaki agak panjang dari kawan-kawan seusia..
Diulang semula..DULU ye..!! hahaa..
So,memang selalu jela kan aq takde masalah main ni..
Junjung ke,junjung + sejengkal..
Memang no prob..kah3.. (^_^)


notakaki : 
budak-budak zaman sekarang ni prefer main PS2..
surfing internet..(bkn budak zmn skg..mr bf gak..huhuu..)

kawan-kawanku..
ape kata 1 hari kita main games kat atas ni..
(^_^)




22 February 2011

.Mainan Tahun 80an & 90an.

Aku suka mengimbau masa lampau..
Hehee..
Oleh kerana itu,anda tidak perlulah kata aku suka berangan..
Kerana ingatan aku agak kuat..
Dan ia sukar dilupakan..hehee..
(Tiba-tiba ayat aku jadi begitu sopan serta skema..kenapa?entah..hahaa..)
-err..sbb ade kawan luar negare bace blog..so die leh translate la kt google t..kah3..ajgeile..

Masihkah kawan-kawan yang lahir pada lingkungan ingat pada kenangan dulu?
Ternyata aku masih ingat lah sikit-sikit kan.. :D
Untuk tidak melengahkan masa,marilah kita bersama-sama melihat apakah kenangan yang aku baru sebutkan sebentar tadi ya..

Patung Kertas
Yeahhh..aku sangat suka bermain patung kertas ini..
Yelah,masa kecil dulu kan tak berapa mampu mahu beli teddy bear besar..
So,ini sahaja lah yang mampu main..
Kalau tak silap..
Harga patung kertas ini ialah RM0.30sen-RM0.50sen..
Dia dijual seperti sticker biasa..
Cuma tak melekat..
Dalam 1 itu ada seorang anak patung,baju pelbagai jenis,kasut dll..
Kiranya kelengkapan macam barbie doll sekarang lah kan..hehee..

Cara nak main anak patung kertas ini pulak..
Baju yang dah dileraikan dari kertas..
Di kepit sahaja di bahu patung itu..
Nah..dah lawa lah anak patung..
Boleh pergi jalan-jalan..hehehee..
Biasa nya aku main dengan kawan-kawan masa kecil dulu lah..
Siap tukar baju atau aksesori lagi tau..
Agak-agak sampai pencangkuk baju patung tu dah lunyai..
Baru lah dibuang..hahahaa..

 TORA

"Tora Datang Lagi..!!"
Dengan pelbagai mainan yang .... bla bla bla bla..

Ok..
Itu adalah trademark iklan tora ok..
hahaa..
Haros ingat sampai sekarang..
Bila iklan tora saja,nak terus pergi ke kedai beli tora..
Sebab nya,dalam tora ini ada coklat dan juga permainan..
Meh la tengok apa lah permainan dalam tora ini ok..

 Kipas Terbang TORA

Hehee..
Ini pun salah satu permainan aku dulu-dulu jugak..
Siapa dapat terbangkan paling tinggi,confirm menang..
Kalau hebat lagi..
Buat macam gasing,putarkan kipas itu ke bawah..
Tenggekkan dengan kipas yang ada banyak saiz..
Hahaa..siyes best..!!

Harga TORA dulu dalam RM0.60sen kot..
Sudah lupa pulak..


Basikal Mainan TORA

Rasanya basikal ini dulu pun famous juga..
Bawa pergi ke sekolah..
Main ramai-ramai atas meja time rehat or time cikgu tiada..
Hehee..
Basikal siapa yang paling jauh pergi,dia menang..
Yang penting,kena tarik pemutar warna hijau itu kuat-kuat..
Mesti basikal pergi jauh..ahakSs.. :D

 Belon

Ini pula belon..
Bukan belon biasa..
Tapi belon ini jenis yang tidak tahan lama..
Kalau nak tiup,pakai straw kecil itu..
Rasa nya belon kecil ini harga dalam RM0.20 masa tu..
Serious tak ingat harga..hehee..
Fuhh,main belon ini..
Aku biasa guna 2 or 3 paket belon..
Sebab dapat buat yang paling besar lah kan..hahaa..
Lepas belon itu besar,korang semua ada tak letupkan pakai mulut?
Hahaa..aku tak tahu macam mana nak tunjukkan..
Kalau korang lahir zaman aku,mesti ingat punya.. :)
Ada orang cakap belon ini busuk..
Tapi aku suka juga bau belon ni..hahaa..gile..

 Kad Snap

Masa aku darjah 6,selalu sangat main game card ini tau..
Lagi-lagi lepas UPSR..
Memang semua yang ada dalam gambar di atas itu aku ada..
Hahaa..
Kalau ada lagi lah kad ini,mesti aku dah tunjukkan pada korang cara mainnya..
AhakSs..
Memang best..!!
Sumpah aku teringat zaman darjah 6..
Sampai ustaz yang jaga kitorang dulu marah sebab bising sangat..
(iye,aku mengaku dari kecil aku kuat gelak..:P)

Yoyo

Hehee..yoyo pulak biasanya budak lelaki la main..
Tapi aku??
Iye,aku pun main juga..
Wakakakaa..
Dah macam budak tomboy saja kan aku ini.. :)
Memang terror habiskan duit beli mainan ini kan..

Kotak Pensel Bertingkat

Aku sure kamu semua pasti pernah jumpa kotak pensel ini masa sekolah dulu kan?
Aku pun ada juga benda ini..
Siap ada pengorek pensel lagi dekat hujung kotak pensel..
Biasa nya kotak pensel ini macam-macam rupa ada..
Memang time itu famous amos la katanya..hahaa..
Siapa punya yang banyak ruang isi pensel memang paling glamour kan..
(^_^)
Aku punya 2 tingkat sahaja..ahakSs..

Guli

Budak lelaki biasa main guli kan..
Ada juga budak perempuan main..
Well,kata pun budak lasak kan..
Memang time petang-petang itu selalu main..
Siap isi dalam botol ok..
Sebab terlalu banyak dan selalu menang..!! hahaa..
Serious aku tak tipu..
Memang aku terror weh main guli dulu..hehee..

notabawah : 
rindu nya zaman kanak-kanak..
best kalau dapat main lagi game ni sume.. :)




.Faceblog.


Apekah Faceblog?
Bukan Facebook ok..
Kih3..tp lebeh kurang la kot..
Utk sume blogger..
So..korang boleh click gambo kat atas tu or click FACEBLOG utk maklumat lanjut..
Meh la sume join..Hehee..











18 February 2011

.Tragedi WOW Putrajaya.

Sabtu Ahad lepas..
Spend time ngn my gugurl.. :)
Hehee..
Tp Dura n LC xpat join..
Dura jauh,LC balek Kuching..
Tp takpe..
My gugurl ni sume sporting moting katanye..
(^_^)
Biarkan gambo yg berkata-kata ttg PERSAHABATAN kami..
Tp AWAS..
Terlalu byk gambo..
Dikhuatiri ANDA yg TAKSUKE kami akan muntoh..
HohOo..
Mari nengok eaa. :D

..melantak first..

..kat Rasamas alomondo je..

 ema.ecah.enad
(errk..enad?hahaa..)

ramaiiiii banget kn? :D

pastu jumpe naga..
amek gambo ngn naga..
err..naga ke singa?entah..hahaa..

 pastu g tgk baby

 baby kt uma kwn ecah

me and iman ariana

 sedang menonton dil to pagal hai
(^_^)

iman plg khusyuk.. :D

iman n her mama
(time ni die nanges coz kitorang balek..kih3..)
sian die..auntie-auntie dsk da balek..xriuh g..hahaa..

and then kitorang pulang ke rumah..
seb bek dkat je uma kwn ecah ni..
and get ready utk ke konsert lak mlm nye..

 test D90 ecah
(bkn aq pnye..so,NO need to kepoh..hahaa..)

 lumpat..!!
hahaa..
xjadik la weh..

 amek tempat tgk konsert
(konsert FOC katanye kn..ahahaa..)

port baekkk pnye..
dok atas jln tar..
(^_^)

 Mila AF

 HUJAN Band

Wonder Girls
Kah3..(^_^)
< fieza.ayu.ecah.emma.me >

 Awie
 Ella & Amy Search

 Sebahagian penonton..hahaa..
Tgk kengkawan aq..kusyukkkkk je ek.. :p

Ok..pasni kite tgk aksi-aksi remaja putrajaya mase kini..
Wayang free la pulak..huhuu..

 dok melekat mcm belangkas
(org len pn capel gak..)

 siap baring n comolot lg..
haiyaa..

close up sikit..
ok..maen gigit-gigit telinga lak.. :P


Uishhh..dasat dak skola ni..
Tgk rupe cm form 2 or 3 je kn..
Skola pn x abes g mau menggatal..huhuu..

Ok..jom sambung cite..
Tu cume iklan je ok..
Suke la kn korang tu..
hahaa..

suasana kt sane..
ramai org wooo.. :)
ekceli ramai g artis..
tp yg aq suke je kot aq amek gambo..
ahahaa..
jahat sunggoh..
(^_^)

Ok..konsert pon abes dlm kol 12 lebeh gitu la..
Whoaa..
Xpenah umo aq balek lewat wehh..
Xpe..ngn kwn ppuan kn..
Kih3..
Ibu aq pn xmara..ahakSs..

 ecah & setompok bunge api

 fiza.emma.ecah.me
gambo di ambik oleh AYU..ehehee..

 mcm gmbo tampal kata nye..kih3..
:D

 this is our red ferrari
lalalaa.. :P

ecah n fieza amek gmbo ngn kete aq..ciss..
(oke..izinkan aq perasan je..hahaa..)

me and my lamborghini
(ehehee..xmen 'vios' lagi ahh weh..)
haross pengsan..
RM1.15 million wokeh ini kereta..
(^_^)

 ni Lotus..
harga RM500K sahaje.. :D

 gadis litar..
ahakSs..

 kat Ramai Seafud..
1am kot mse ni..

 Boring sudah..

Twinkle Twinkle Finger Star

Ok..sampai uma dlm kol 2 gitu la kn..
Harosss teros tido..
(Tido ke?hehee..)
Shyyyy sudah.. :P


AHAD,13.02.2011

Ok..esoknye ari ahad..
2nd day pnye xpdc..
Kan xsmpat g jengah ape ade kt Karnival WOW tu kn..
So,arini la plan nk tgk ape ade nye..
Hehee..

 Our Breakfast..
KFC giteww.. :D

Under Pokok area Monumen Alaf Baru

 Ecah,ape ko mkn haaa?
Meh nengok pe die mkn..kih3..

 Taraa..!!
Ni ecah pnye..kih3..

Kemas-kemas pas makan..
And mata pn jadik ngntok..
Sbb sejuk kat situ kn.. :)

 terbang..!!
ahahaa..

 lompat lagi

 jambatan sembilu owhh

 hehee

 dok tengok ikan

dok posing gak

kat celah batang pokok pon menjadik

 kat hutan belantara

 lunch dulu
kat Seri Teja

 Nasik Ayam Dara Berempah

 Malam
Anto Ecah g airport

KLIA
hahaa..
Bye pelancong from JB.. :)

Ok..tu jela nk update kt entry panjang ni..
Di harap kalian semua enjoy..
ahahaa..(ttibe aje kn aq ni..)


notakakisertalutut :
Semua orang inginkan sahabat sejati tetapi tidak semua orang akan memilikinya. Banyak juga orang yang telah menikmati indahnya persahabatan, tetapi banyak juga yang menangis kerana dikhianti sahabat.
Memiliki satu sahabat sejati adalah lebih baik daripada memliki seribu teman yang mementingkan diri sendiri.
Hati-hatilah memilih sahabat, kerana sahabat boleh menjadi cermin peribadi seseorang. Berkawanlah kerana Allah untuk mencari redha-Nya

Thanks fieza - bg aq tumpang dan mereka naik kete ko..
Thanks ecah - dtg jejauh ke sini utk berjimba..and also camera ko..
Thanks ayu - wlupun ade hal lain,tp ko dtg n tido gak uma aq..
Thanks emma - sudi dtg n tido uma aq serta bgumbira sesame..
Thanks nadia - kerana xsediakan mknn utk tetamu.. (-_-") sori kengkawan..promise,next time aq masak..hahaa..sbb mslh yg xpat dielakkan..