27 October 2011

.Friend



nota enemy :
kepada 'friend' yg nak jatuhkan friend..
forget it ok..
Allah Maha Adil.. :)
friend takmo 'friend' dapat balasan CASH kat dunia..
sebab friend tak sanggup tgok 'friend' cenggitu..
even 'friend' xanggap aku ni friend..
smpai akhir nafas aku anggap 'friend' adelah one of my friends yg pernah hadir dlm idop friend..





25 October 2011

.Seha & Finaz.

Hehee..
Tujuan diorang datang ni nak menuntut ilmu pembuatan coklat..
Tapi bukan setakat coklat je..
Siap main masak-masak lagi tu..
Meh nengok gambo dulu apekah yg kitorang buat sebelum belajar buat coklat..

 finaz korek

 seha kakyong


Aku tak sempat buat bekpes..
Sebab lepak jenjalan ari sabtu..
So,langkah mudah n cepat..
Adelah beli je kat kedai..
Hik3.. :D

hehee..balek dari pasar bli lauk sikit2..
naik bas pulang ke umah..
mahap ye kawan skola rendah ku..
ko da la ngandong..
jalan agak jauh..
pastu kene naek bas..
tu je aku mampu wehh..
huhuu.. 
nti ko ngandong anak kedua aku beli kete ekk..
ahakSs.. :)

Proses memasak pon mule..

 Finaz

 Slumber je makyong ni bertenggek..
(rambut ditutup dgn cat..hehee..)

 menu on that day :
ayam lomak cili padi
sambal udang
kobis goreng
telur dadar




 telur dadar ni
KOMPOM aku buat..hahaa..

Ngap3..!!
(rambut seha ditutup dgn cat..hehee..)

Lepas makan nk wat coklat..
Tapi da kenyang..
Mule laa mata ngantok gile..
Hehee..

Ok..sambung next entry utk Kelas Membuat Coklat ekk..






.Cendol Durian Marveles.

Salam..
Halu Halu Haluuuuu sume..
Petang yg damai ni aku nak cite pasal makan lagi..
Haishhh..sokmo makan..
Mau x jadik badak pempuan.. -_-"
Bio ahhh aku jadik badak pon..duet aku..kah3.. :D

Pehhh..
Aku selalu makan cendol pulut..cendol kacang..cendol jagong..
Tapi kali ni pulak makan CENDOL DURIAN..
Makan cendol durian di bukan musim durian macam Pesta Durian nie kan..
Mmg masyukkkk laa rase nye..
Nanti korang try ok..hehee..
Tu bagi hantu-hantu durian mcm aku laa kn..

 Setompok uolss durian atas cendol tu..
Hehee..

Slurpppp..
Kembong perot makan cendol ni..

Aku musykil mane laa kedai Sweetchat ni sokmo dapat durian fresh ekk..
Takpe laa..asalkan aku suke..
Hehee.. :D



notacendoldurian :
saye suke makan.
hari-hari saye makan.
^_^
kalo saye gemok.
jgn terkejut pulak.hahaa..





.Saya Akan Kawen...

APABILA :

1) saye bersedia.mental+pizikal.
|| mental tak ready2 lagi.hurmmmm.tp bukan sbb sakit mental ekk..ahahaa..||

2) saye boleh tunaikan tanggungjawab sepenuhnye.
|| tanggungjwb sbagai anak,bini,menantu,ipar,akak,jiran tetangga dll yg sewaktu dgn nye..susah woo..tanggungjwb dgn Pencipta pon kekadang lalai..ape lg tanggungjwb lain..byk hati yg nak di jaga..sedangkan hati kite bersepai-sepai je..huhuu..so,latih dari skrg okeh..||

3) bile saye da takde hutang ptptn
|| miahahaa..cilakak je statement ni kn..bkn sbb pe..rimas ahh idop ade hutang ni..hutang budi bawak mati,takpe la gak..hutang ptptn,kang kene kejor lak kalo xbayo..:P ||


4) tunggu gobok baju ade space utk laki suami
|| hik3..tggu gobok baju aku boleh share ngn org lain,baru nk kawen.cenggitu?hahaa..statement cilakak gak ni..aku slalu pikir,kang kawen mane baju laki aku nk duduk?baju aku je pon tak muat gobok..boleh gitu?? ||


5) tunggu pandai masak sedap2..
|| Mak Cakap Kalau Masak Sedap2 Nanti Suami Sayang huhuu..kalo masak tak sedap??haishhh..puyeng..cemane nk pandai..sokmo mkn kt luar je..ahahaa..*pitam*..yg aku tau buat coklat..boleh??||

6) tunggu mister dari Jamaica balek Msia.
|| gitulah kisah nye..ahahaa..kalo xmo tunggu?aku sambar je Encik J..hahaharapan..|| 

7) tunggu mereka lepas dulu
|| kalo mereka-mereka ni sume da kawen,mesti aku da takde teman nak berjimba sangat kn..so,kalo diorang da kawen..aku pon sunyi..bile aku da sunyi,aku nak laki..kih3..so far skg belum sunyi lg laa..hahaa..statement gile vavi wehh.. ||

 || paling penting ini org lepas dulu..dpt umah sndiri satu ari nanti..||
 
|| elsie..dura..fieza..||

|| ema..diana..ieqa..sue..||

|| fieza..ayu..ecah..ema..||

|| sue..ema..dalie..||

Pehh..serious..kalo mereka sume da kawen..
Aku sengsorang nanti..hehee..

8) tunggu dapat mende alah ni..
|| hahaa..18 kali pencen pon lom tentu wehh dapat mende alah ni kn..hik3..saje jee..||


9) tunggu aku dilamar disini..
 || hahahaharapannnn ||
|| miahahaa..di lamar bwh fireworks..tp dgn syarat,aku xmo ade org ramai mcm kapel ni propose dlm Pesta Belon yg lepas..hehee..||

10) Analogi Buah Durian...

||Buah durian...
Selagi dia tak gugur ke bumi...
Selagi tu la kita tak boleh pandai-pandai nak pergi petik atau kait utk makan....
Kalau tak boleh sabar sgt...
Nak jugak petik atau kait tu...
Mesti rasa dia tak sedap langsung...
Kena tunggu dia gugur dulu baru la boleh makan baru rasa sedap...||

Morale of the story : Selagi belum sampai masanya, tak perlu nak tergesa2 supaya dipercepatkan... ^__^
[means aku belum cukup manis utk 'berdarah manis'..hehee..jgn jadik durian yg 'expired' kt atas pokok sudah laa..ahahaa..choiiii..]


notaakankawen :
cukup laa 10 point dulu ok..
so pelis SETOP asking me 'bile nak kawen'..
hehee..
'kawen' tarak hal,nikah tu yg ade hal..ahahaa..





24 October 2011

.Strawberry Scones.

Salam and morning uolssss..!!
Whoaa..
Semangat je kan aku even arini ari senin..
Kalo rase-rase ade simptom monday blues tu..
Meh jenguk LINK NIE..

Ok..
Kali ni aku nak cite pasal scones..
Apekah itu scones?
Kalo xtau..
Korang click je LINK SCONES ni lak..
(aku wiki je..kn sng..hehee..)

Ouhh..mungkin aku ni jakun ke ape kn..
Baru skg aku dapat merasa makan mende alah ni..
Ok la dari xmerase langsong..
Time study dulu sengkek woo..tarak duet lebih nk mkn sdap2..
Taram megi tetiap malam pon da kire ok..
Makan biskut cap hup seng pon sdap weh cicah milo..ahahaa..

Moh le nengok cemane rupe scones yg aku makan tu..

 creamy cheese + strawberry jam + scone

 mule-mule roti scones ni cenggini..

kita kena belah jadi dua bahagian..
ala-ala macam roti burger tu..

1st aku buat,berderai lak bende tu..
sbb die roti yang rangup mcm biskut..

2nd baru comel gitu aku pnye scones..
baru laa aku amek gambo nye..hehee..

letakkan creamy cheese ngn jem stoberi cenggini..

lepas tu katup balik kat atas nye..
then,boleh la ngappp!!

lagi sedap di ngap!!
time cheese tu da cair-cair gitu..
waduhhh..
masok mulut bikin kayak mau order lagi 1 set..
tapi mahal kot..
toksah la beli byk2 naa..
hahaa.. :D







21 October 2011

.Kan Dah Kata.

Haa..
Kan dah kata..
Jgn cari hal dgn aku..
Aku tau tugas aku..
Aku tau ape aku kene buat..
Aku tau mane lagi penting perlu dibuat..
Kan dah jadik cenggini..
Sudah nye sentap sendiri pulak..
Emo tak tentu pasal..

Ingatlah,
Kita bukan nak buat kenduri satu Putrajaya..
Takat seciput je kot..
Kan dah kata..
Hehee..

Selancang-lancang aku kat blog..
Kat luar blog aku xde la smpai hati nak tinggi suara kt org..
Setakat kat blog je..
Tapi bile aku da tinggi suara..
Mahap la dunia..
Aku hilang pertimbangan la pulok..


nota dah kata :
org baik dgn nadia,nadia cube 10x baik ngn org..
tapi bila org cari pasal dgn nadia..
nadia pon jadi hulk hogan la kn..hehee..





.Mengapa Cincin Disarungkan Ke Jari Manis?.

Mengapa Cincin Perkahwinan Disarungkan Di Jari Manis
Kenape ekk?
Meh kite cube try test.. :)

satukan kedua tangan anda dan tekuk jari tengah ke bahagian dalam,kemudian 4 jari lainnya pertemukan ujungnya (lihat gambar).


permainan dimulai.5 pasang jari tetapi hanya sepasang yang tidak boleh dipisahkan....

1.cuba buka ibu jari anda,ibu jari boleh di buka kerana ibu jari mewakili orang tua.manusia mengalami sakit dan kematian,oleh kerana demikian orang tua kita juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

2.tutup kembali ibu jari anda dan buka jari telunjuk anda,jari telunjuk mewakili saudara kita (abang,kakak,adik).mereka memiliki keluarga sendiri,dan mereka juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

3.sekarang tutup jari telunjuk anda dan buka jari kelingking anda,jari kelingking mewakili anak-anak.cepat atau lambat anak-anak juga akan meninggalkan kita kerana mereka harus berkeluarga sendiri.

4.selanjutnya,tutup jari kelingking anda,bukalah jari manis dimana anda menyarungkan cincin perkahwinan.anda akan heran kerana jari manis tersebut tidak boleh dibuka.kerana jari manis mewakili suami isteri,selama hidup anda dan pasangan

So,korang paham tak?
If tak paham and tak dapat buat..
Bace balek ayat dari atas tu smpai paham..
Ahahaa.. :D







14 October 2011

.Chinese Gender Chart.

Heyyaaa..
Kat bawah ni bukan jadual waktu sekolah ok..
Hehee..
Tapi katanye Chinese Gender Chart..
Dan katanye lagi boleh nak rancang untuk dapat anak laki or perempuan..
Tapi kata aku pulak..
Tengok boleh..percaya tu jangan la kan..
Kan rezeki Allah bagi..
(kene bold merah,takot kang ade org ckp aku ni TAHYUL)
Tapi aku nak jugak cerita sikit pasal ni..
Eksaited katanye kan..
Walaupon tak kawen-kawen lagi..
Tapi da aku nak tulis..
Sukati laa..blog aku..hihii.. ^_^




Bagaimanakah mahu guna / kira kalendar cina ni?
So,lepas yg aku paham..
Cenggini kisah nye..



Nombor ke bawah sebelah kiri carta mewakili umur ibu pada bila-bila masa dia mengandung.
Bulan merentasi bahagian atas carta mewakili bulan apabila ibu mengandung.
Dengan mengikuti carian melintang dan ke bawah di mana bulan dan usia bersilang
ibu akan jumpa petak sama ada kotak biru untuk lelaki atau kotak merah jambu untuk perempuan. 
 
Sebagai contoh, jika wanita berusia 23 tahun (umur ibu) mengandung pada bulan  pertama (bulan Januari), bayinya akan lelaki.
Manakala jika wanita berusia 28 tahun (umur ibu) yang mengandung pada bulan keenam (bulan Jun), bayinya akan perempuan..


Eh paham tak?

Kalo xpaham lagi..
Contohnye la kan..
Tetibe aku sekarang ni berusia 23 tahun kan..
Tetibe pulak malam karang disahkan mengandung 1 minggu..
Maksodnye ko kene cari petak umur 23 &  bulan 10 adelah bulan aku ngandong..
Kire-kirenye kalau 9 bulan 10 hari akan datang..Keluar lah anak lelaki..hehee..
Cenggitulah ape yang aku paham..ahahaa..
Tapi kalau cenggitu la kan..
Kire sape-sape umur 23 tahun skg ni..
Kite pakat sume ramai-ramai ngandong serentak bulan ni..
Nanti anak-anak-anak yg lahir 9 bulan kemudian lelaki laa sume ekk?
Lorhhh..cenggitu pulak kesah nye..hahaa.. :D


nota nota :
korang jgn nak tanye pelik-pelik..
aku pon xtau sebenarnye..hahaa..
kalo korang peneng..
aku lagi peneng..kih3.. :P





.Princess.

 .sedut pic di entry ini.


Princess bawak beg anyaman yg beso..
Cermin mata pon beso..
Kaler pink lagi tu kn.. :)

Kalau dulu aku paras kaki je..
Agak-agaknye kalau sekarang paras mane ekk?
Rasenye paras bahu kot..
Or atas sikit dari bahu kalau aku pki heels?
Entah la wehh..


p/s : aku xsedih arini..aku eppy..sebab?hehee..
nanti bende tu jadik..aku cite kt blog ok.. ;)




13 October 2011

.Kenape Tak On9?.


Sorang kawan tanye..
Nape aku tak on9..
Huhuu..
Agak-agak ape jawapan aku? :P
Jawapan aku tu dalam petak hitam..ahahaa..

Aku lagi selesa blogging..
Dapat 'hembus' kaw² punye ayat..
Dan sebab-sebab tertentu yang lain..





.A Relationship.


nota relesyenship :
^_^
Abang Jacob & Abang Edward
Takpelah,walaupon kite jauh kn..hahaa..

fans mereka jgn bunoh diri lak nengok gambo ni ekk..
ahahaa..
sile pitam dgn laju!! :D





.Kisah Persahabatan Sedih.




nota blender : 
nengok gmbo katun pon leh rse sadis..
pasni jgn gune blender ok..
gune je lesung batu..ahahaa..