16 January 2012

.Aku & Madu.

Belum kawin,aku dah ade madu..
Wuwuwuuu..
Madu itu manis..
Kompem tersedak kalo di makan.. :D
Macam dalam gambo last entry nie
Tapi tu madu bela,ni madu hutan..
Org panggil madu tualang..hihii..

Mari kite nengok ciri-ciri madu asli..
Tak kisah laa..
Tualang ke,kelulut ke,ape ke kan..
Huhuu..
[1] Warna madu itu dari atas sampai bawah adelah same..

sebab,kalo madu tipu-tipu..
die ade tambah gula..
so,gula akan mendap di bawah..
gambo kat atas tu,ade tak nampak beza kaler?
macam takde kan..
so,kompem asli..!! hahaa..

[2] Ade gegelang buih putih kat atas botol madu tu..

sebab nye..
katanyeee la kan..
lebah kan isap madu kat bunge kan..
ni die punye debunga debunga la kot..
kalo yg asli xde campur pape..
ade laa mcm kt atas tu..
huhuu..
kalo da di proses,mmg xde laa gegelang putih tu kan..

[3] Rasa yg menyengat tekak

ini maksud nye bukan ko makan madu tu,teros kene sengat lebah..
tidak tidak..
maksud nye,lepas ko makan je..
tekak ko mcm rase gatal perit gitula..
bukan sebab madu tu expired..
sebab madu tu pekat kot..
entah laa wehh..
yg penting,mmg perit laa tekak aku minum madu ni..
tu yg da x minum2 lg smpai skg..kah3..

[4] Tidak beku kalau letak dalam peti sejuk

ahaaa..yg ni aku x try lagi..
nanti balek aku try okeh..
hahaa..


madu ni aku kirim dekat suhaila..beli kat Sabah..hehee..
yg madu satu botol lagi aku beli kat cameron aritu.. :)
bese nye aku minum madu ni campur ngn air suam..
tu pun time aku demam ke,flu ke..
kalo x,xde nye aku nk minum..
hehee..
madu kan manis..
tapi bile dicampur ngn air..
apesal tah aku rase macam air tu masam sikit..
ahahaa..
tu pon 'maybe' ciri-ciri madu asli kot..
kalo madu tipu-tipu..
mesti campur air jadik air nye manis sebab kandungan gule kan?
entah laaa..
(whoaa,mcm saintis aku bicara..:P)

Itu jelaa ciri-ciri yg aku google..
Kalo nk tau lebih lanjut..
Google laa sendiri..ahahaa..


nota madu :
lelaki kata,bermadu tu x salah di sisi Islam..
nadia kata,iye..bermadu x salah..
bercerai pon x salah gak kan? ;)

p/s : incik suami mase depan..
nak carikkan saye madu,carikkan mcm gambo kat atas tau..
jgn carikkan madu yg ade kaki,kepala,tangan,badan mcm manusia lak..ahahaa.. :D




4 comments:

Hustler said...

Aku tambah cikit. Lau madu asli, taleh guna sudu besi, nanti ilang khasiat, sebab madu ada agen ape ntah, yang penting bukan agen mission impossible la kan?? Gunakan hanya sudu plastik atau kayu sahaja. Ngeh ngeh ngeh. :)

cendawanpink said...

mawi : whoaa..toceh2.. :D

aku xpakai sudu..
aku tonggak je gune botol..
ahahaa..boleh haa??
ilang khasiat x?? :P

Hustler said...

Hahahahahah!! khasiat tak hilang, tapi yang paling rugi apabila ko wat macam tuh, yang hilang adalah kesopanan dan kesusilaan. Ahakz!! Sila sentap. HAhahaha!!!

cendawanpink said...

mawi : kah3..aku tonggak snyap2 bawah dapur laa.. :D hehee..