04 January 2012

.Cassiata Alata.

Fuyyoooo..
Best tak tajuk aku?hahaa..
Ko tau ape maksud nye??
Itu name saintifik daun laa..
Daun gelenggang nama melayu nye.. :D
Nak sebut gelenggang kene betul..

GE (sebutan huruf 'E' macam ko sebut 'Emak')
LENG (sebutan huruf 'E' macam ko sebut bola 'sEpak')
GANG (sebut macam biase jee..hehee..)

Ape khasiat daun ni?
Pegi google sendiri ok..
Malas aku nk taip..
Tapi kat sini aku nak cite..
Zaman dolu-dolu time aku kanak-kanak laa kan..
Daun ni nenek aku buat penyembuh sakit kurap..
Hehee..
Cara nye..
Die sapu kapur kat atas daun tu bagi rata..
Pastu nenek aku gulung mcm rokok daun..
Then die tenyeh-tenyeh kat tempat berkurap..
Lelame baik la kot..huhuu..

 ini rupa pokok itu..
kalo bertuah..jumpe laa bunga daun gelenggang ni..
kaler kuning..
tapi time ni takde pulak bunga nye.. :P

 ini rupe depan daun..

ini rupa belakang daun..


hahaa..nampak bebeno kt kampong aku takde keje kan..
pusing-pusing umah amek gambo daun.. :D
ok..nanti aku cite pasal lain lak..
aku ngah ade mud nk belogging ni..
kang aku takde mud,xde entry la kan.. :P


nota cassiata alata :
kalo anda yg bermulut 'kurap'..
yg suke menjaja cerita org..
tak dapat laa daun gelenggang ni nk ubatkan..
ko cume perlu taubat nasuha je.. ;)




2 comments:

Hustler said...

Terbaek Nota cassiata alata!!

cendawanpink said...

mawi : hahaa..cassiata alata note..:D