13 April 2012

.Tips Ke Bandung II.

Hari tu TIPS 1
Ini tips kedua lak..
Hahaa..
Dan tanpa gambar lagi..
Blog tengah masok ICU ni.. :P


1) LIST 

Aku rase laa kan..
Baik ko buat list before pegi..
Nak belikan ape..
Nak belikan utk sape..
Sape yg kirim..
Dan lain-lain..
Macam aku..
Memang semua yg di list kan dapat laa..
Alhamdulillah..
Tapi,bile dah sampai rumah..
Time tu laa aku ade sikit menyesal..
Sebab 'macam' ade je barang aku x cukup..
Ahahaa..
Aku kan tamak halobaaaaa lobaaaa lobaaaa.. :D
Lepas tu..'macam' xcukup je kan baju aku tu..
Raye ade 30 hari..
Tapi baju aku je ade 10..
Alahaiiiii..kompem xcukup ni..!!
Hahaa..

cara penyelesaian :
time beli tu..jgn teragak-agak nak beli..
nampak je,ko sebat laa..
sampai senget bahu ko pikul kain pon xpe..
huhuu..nanti balik Msia xde laa menyesal mcm aku..
konon nak beli baju renang,nanti punye nanti punye nanti..
sudah nye lupe..!! grrrrrr..


2) Peminta Sedekah

Kat sane..
Ramai sgt org yg mintak sedekah..
Ade yg dukung baby..
Ade budak kecik..
Ade pondan..
Aduhaiii..
Yg pondan tu kelako..
Time tu da malam sikit laa kan..
Time tu traffic light laa..
Kat sane,time traffic light ni..
Diorang mesti pegi kat celah-celah kereta..
Mintak duit..
Yg pondan tu..
Die dok tepuk-tepuk tangan..
Acting cute..
Pastu dok terkeseng-keseng hulur tangan..
Aku buat-buat jelaa xnampak kan..
Dok usik pak supir kitorang..
"Wahhh bapak,dia mau ngorat bapak ituuuu.."
Ahahaaaa.. :D
Ok..abes pasal pondan..
Kat mane-mane je nmpk peminta sedekah..
Ade yg cacat kaki tangan kudung..
Pastu ibu aku suh bagi duit..
Kan udah dipesan..
Even kite kesian cemane pon..
Kene buat donno je..
Sebab dekat-dekat ngn org kudung tu..
Ade 2 org lagi lelaki normal..
Apekah??

cara penyelesaian :
walaupun ko hati tisu sama macam aku..
ko kene kuatkan lah hati..
memang sedih,memang kesian..
tapi,kalau bagi diorang duit..
nanti 20org peminta lain kejor ko cemane?haaa..


3) Pakaian

Setelah aku pikir balik..
Buat rugi je wehh dtg sane bwk baju..
Yelaa..bukan nk pegi show or catwalk kn..
Bawak sepasang jeans n tshirt dari Msia sudah..
Kat sane baju tshirt murah..
Seluor jeans murah..
Sume murah laa gamaknye kan..
So,beli jelaa kt sane..ade pe hal..hahaa..
Lagi pon ko dapat jimatkan ruang beg..
Maybe nanti boleh tinggalkan space utk balik dari bandung kan..
Ehehee..
Tu kalau korang punye shopping list mcm aku laa..
Kalau mmg pegi cuci mata je..xpelah..hehee..
Aku pegi sane memang cuci poket laa..kasi kering.. :P


4) Cukai / Tax

Shopping tu shopping jugak..
Tapi before duit ko habes licin duit nye..
Asingkan dulu RP75,000 seorang..
Tu cukai wajib kat airport sane ekk..
Kalo xbayar nanti ko xleh balek Msia..huhuu..


5) Beg Troli

Ok..setiba nye ko kat Malaysia..
Terutama nye kat LCCT..
KLIA aku xtau laa kan..
Huhuu..
Troli yg ko angkat barang tu..
Baik di pecah-pecah kan barang dekat banyak troli..
Contoh laaa..
Ade 10 beg..
Jangan guna 2 je troli..
Sebab nanti lalu kat imigresen..
Diorang tengok barang ko terlalu banyak..
Ko kena lalu kat laluan yg kena cukai..


ini ye contoh yg jangan di ikut..
ktorang sumbat sume barang dlm 2 troli..


Aku xtau laa bijik mata mamat imgresen tu kemane..
Takkan laa aku sebagai anak..
Nak suruh ibu aku tolak troli berat tu kan..
Takkan laa nak biar makcik jiran aku yg tua tu tolak..
So,aku ngn kazen aku laa yg angkut..
Alasan nye..
Barang ktorang banyak..
Sengal betol laa..
Dah 4 org punye beg aku angkut..
Memang laa banyak..
Menyirapppppppp je aku subuh tu kan..
Da laa flight delay..
Jgn tambah hangin puting beliung org..
Bukan aku seludup dadah ke,manusia ke, jadah ape pon..
Brg-brg sendiri je..eiiiiii..sunggoh geram..
Jumpe ko kat luar,siap ko aku seligi..grrrrr..

Lepas kene rasuah air liur ktorang..
Then die lepaskan ktorang..
Siap cakap lagi..
  "Kalau ikot undang-undang..hanya boleh bawak balik 3 tshirt & sepasang kasut je.."
  "Lain kali shopping berpada-pada"
Dalam hati aku nyumpah..
Kalau setakat 3 helai tshirt,sepasang kasut..
Aku pegi alamanda je bongokkkk..
Ape jadah aku pegi jejauh..sengal..
Aku shopping bukan gune duit gaji engko..
Duit aku seyyyy..bongok bongokkkk..
Memang org bongoooookkkkkkk..
Nasib baik aku letih tahap gaban aritu..
Sampai nk bersuara pon xkeluar..
Kalau aku bertenaga..memang kenaaaaaa ko..
Silap-silap kene hempuk ngn troli tu..haishhhhh..
Tak paham laa aku wehh undang-undang jenis ape ni..
Lain kali bagi memo before sume rakyat Msia pegi oversea..
Tulis ape je yg boleh dibeli..ngek ngok ngek..

Ok,sekian sahaje tips nye..hahaa..
Tips terdahulu ke bandung klik TIPS KE BANDUNG
TQ..
Selamat habiskan duit kat sane.. ^___^
Lepas tu ikat perot laa mcm aku sampai gaji ni..hahaa.. :D





9 comments:

Cik Aja said...

banyaknyer borongggggg..
=)

cendawanpink said...

aja : kazen ngn ibu aku beg paling beso n byk..ahahaa..:D

Cik Aja said...

mesti byk shopping kain nih..
bestnyerrrrrrrrrr..
jeles okay ! >_<

cendawanpink said...

aja : ko aritu g sne xborong ekk..xlarat eaa time tu..hehee.. :D
(baju raye kononnye..pd hal pose x ganti abes lg..:P)

Cik Aja said...

hahahhaa..
statement ganti posa tak abes tuh mmg tak tahan..
kihkihkih..
aku tak borong laa beb..
laki aku ckp kain boleh beli kat sini..sob3..

cendawanpink said...

aja : kah3..tgu bln rejab baru ganti..hahaa.. :D

tp murah laa kt sane dari sini..
tu kazen aku bli mcm bangla nk meniaga..ahahaa..
aku bli utk org wajib2 je..:P

taun ni raye ko da leh pakai kebaye laa..ngee..

Anonymous said...

Nak tanya baju budak banyak x kat sana?

cendawanpink said...

anony : baju tshirt byk laa..huhuu..
and baju batik utk budak2 pon byk kt sane..utk boy n girl sume ade.. :)

HASRUL HASSAN said...

Memang kerajaan Malaysia dah ketatkan masuk barang2 gitu. Banyak matawang Malaysia ke luar negara.

Malaysia Best Blog 2015