02 April 2012

.Tips Ke Bandung I.

Sebab blog aku still bingung xleh upload pic byk-byk..
Aku cite pasal tips jela dulu ekk..
Tanpa gambo laa pasti nye..huhuu..
Pasti bosan kot..
Sadisss..
Ape saje sume sadissss.. :P


1) Penjual Jalanan

ini bende yg kami memang shock..sgt2 shock laa..
pegi mane je..adeeee je org ikot ko suh beli brg2..
die akan pakse gak ko beli barang..
walaupun ko kata TAK MAU..ENGGAK..NGGAK APA..dll..
ko pegi kedai sini..die ade..
ko pegi kedai sane..die ade..
kat mane2 memang org ngekor je..
sebab??
tu laa cara diorang nk idop..
dgn hasil jualan..
tp mslh nye..
kalau kite dah beli keychain..
40 tempat lain kite pegi..
org jual keychain gak..
xkn kite nk beli lagi kn..huhuu..
diorang boleh cam muke kite ni org endon or Msia ok..
mcm kite kt Msia..leh cam org die or org kite..
ko pakai laa tudung ala-ala ponorogo pon..
diorang dapat cam pnye..:P

cara penyelesaian :
buat je bodo..and kalau x nk beli..
ko senyum n blah je..
or kalau nk rasa lg selesa..
ko anggap je diri ko tu mcm artis Hollywood..
pegi mane-mane je mesti ade peminat..
nak lg meriah..ko lambai-lambai tangan kt penjual tu sume..
paling x pon diorang anggap ko mental sikit je..
boleh??ahahaa..boleh laa..asalkan ko hepi..


2) Macet

Ini pon masalah problem yg xkan leh hilang kot kat sane..
Alahhh..traffic jam / kesesakan lalu lintas..
Pegi sane jem..
Pegi sini jem..
Xde tempat yg x jem..
Aku pon xpaham..
Contoh..lampu kat jalan kite HIJAU..
Tapi ko jgn harap laa hijau kite leh jalan..
Sebab dlm masa yg sama..
Yg depan pon hijau..yg kiri pon hijau..yg kanan pon hijau..
Sume jadik hijau walaupun lampu diorang time tu merah..
(Pendek kata..ko nk jalan..redah je..hahaa..)

Tapi,aku salute kat sane..
Even sesak cemane pon..
Xde pulak yg eksiden..aneh kan..
Tulaa diorang sgt bertolak ansur ok..:)
Kalau kt Msia..da ramai meninggalkan dunia masok bawah kereta kot..
Tu belum lagi kalau ko rasa macam nak putus jantung bile kereta supir ko bwk tu ala-ala nk bergesel ngn kereta sebelah..
Tapi memang superb ahhh cara diorang driving..
Lagi 1CM nak kene kereta sebelah ok..
Tapi tak kena-kena gak..hahaa..

Cuma bagi aku masa 3 tahun keje kat sane..
InsyaAllah..
Aku cepat sampai wajah usia 50 tahun..
Sebab STRESSSSS dgn jem kt sane..
And aku yakin aku xleh driving kt sane..
Menakotkan kot.. :P

cara penyelesaian :
takyah laa nk jenjalan sewa kereta sendiri kt sne..
ko upah je supir..
agak2 sakit kepale tgk jem..
ko tido jelaa..huhuu..


3) Duit

Ini penting ekk..
Ko bawak duit..
Toksah laa simpan kat kocek blkg ke or handbag..
Baik bawak beg silang tu..
Hahahaa..
Ni maya pesan..
Beg kene sentiasa letak depan..
So,aku suh sume ahli rombongan aku tu..
Bwk beg silang je..mudah kan..hehee..
Aku tuko duit x byk pon..
Bwk bajet RM1000 je..
Tu pon da ok laa kot beli ape yg aku nak..
(Cehh..pd hal ade je rse barang x beli..hehee..)
Sebab aku x fokus kat jeans n sume tu..
Aku fokus kat baju sulam je..hahaa..
Tu pasal aku dah list kan senarai nama nye..
Maaf kalau aku xdpt beli kan lain..
Tu je duit yg aku ade..
Hahaa..nampak ATM..
Takleh lak nk kuar kan duit..huhuu..
So,next time pegi aku amek order lak ekk..
Ini time aku baru usha laa katanye..
Maaf ye kengkawan..maaaaafffffffff..

Cemane nak convert duit RM ke IDR??
Kacang goreng je..
Henpon lampu picit aku ade 'CONVERTER'..
So,aku gune tu jelaa..sebab aku da setting kan die..
Tapi kalo nk senang..
Bwk laa kalkulator..
Kalau x silap..
Anggaran cara kira duit indonesia malaysia camni laa..

       Nilai Rupiah  = Nilai Ringgit Malaysia
            2830

Contoh :

          IDR 50,000     = RM17.6666
                2830

Paham tak?
Buat-buat paham laa kan..huhuu..
Paling-paling beza pon bape sen sangat laa kan..


4) Makan

Aku nye tekak rasa..
Ok je laa makanan kat sane..
Tak banyak beza dgn kite kat sini..
And lagi tak banyak beza dgn org Jawe..
Especially org-org dari Johor..
Ahahaa..
Tak lari kemane laa wehh TEMPE engko tu..ki3..
Jumpe gak kat sane..:P
Sambal ijo die sedap..
Aku dah salin resepi nye..
Nanti aku dah 200% sihat..
Aku try buat ekk..
Same ke x rase sambal ijo tu..
Skg kan perot tgh nk manje-manje ngn aku..huhuu..

And FYI..
Travel agent yg aku tempah tu..
Siap dgn makan tengah hari n dinner..
Bekpes mcm biase laa..kat hotel je..huhuu..
Aku terpikir..
Untung ke kalau dah pakej tu siap ngn hotel,transport..
Pastu kasi makan lagi..
Lantak laa..aku da bayo kan..huhuu..
Banyak tempat makan laa di bawak nye pegi makan..
Rumah Sunda laa..Nasi Padang..Rumah Ikan..dll..(xhengat sudah..)
Kazen aku suke bebeno dgn Tahu Sumedang..sedap laa tahu nye..
Gurame..ape lagi tah..byk dah dimakan..lupe sudahh..
Nanti aku cite lg details ok..


5) Tawar-Menawar

Aku mule kan skill tawar-menawar aku kat Pasar Baru Bandung je..
Kan aku kata..
Aku memang fokus situ je..huhuu..
Ko kene ade skill ni laa kalau nk terer..
Tapi antara kami berempat..
Rupenye aku laa yg paling xpandai tawar menawar kot..
Kazen aku sunggoh hebat dlm tawar menawar..
Ahahaa..
Tapi if org dah x bagi tawar lagi..
Agaknye memang tulaa harga nye..
If beli banyak..
Maybe ko leh mintak murah lagi..
So,time kt Pasar Baru tu..
Memang nak patah bahu aku pikul beg penuh kain..
2,3 kali laa patah balek anto kain kat van supir..
Baik supir kami tu..
Setia menunggu kami shopping berjam-jam kat situ..hik3..

Rambang Mata..
Iyee..tulaa mata aku bile kat sane..
Sume pon cantikkkkkk je..
Last-last blurrr xtentu pasal..
Sudah nye terduduk je nengok kain banyak-banyak tu..
Huhuu..
Tapi,if 2nd time aku g sane..
Haaa..memang laa aku da tau ape aku nk beli..hak3..
Aku memang pening kalau nak handle barang-barang keperempuanan ni..
So,baju raye kami sekeluarga telah siap dibeli..auwww..
Cecepat ganti puase yeeee..*pitam*

cara penyelesaian :
kalau pegi pasar baru..
bawak laa beg sandang belakang tu..
kalau nak pikul beg plastik je..
mau tanggal kot tangan..huhuu..
and lebih baik pegi pagi-pagi..
senang cari parking..
senang shopping-shopping..


next tips..sambung lain entry..

updated : TIPS KE BANDUNG II




13 comments:

Hustler said...

Aumm... Jumpe Steadler Luna Maya ta???

Sumayyah Nadhirah said...

Betul x aku ckp psl beg tu? die org sane pandaiii lgi2 tau kte org msia.... yg bab draw tu leh draw ade cimbk kt sane..tp sekali draw die caj RM10 rasenye...jgn ler... pakej tu mmg ko kne deal elok2 sebb kalo x susah kte kt sane

cendawanpink said...

maya : hahaa..tu mmg da bhati-hati gile la kan..so far xde lak org2 yg curiga..ehehee.. :D

aku xde cimb la pulak wehh..:P seb bek pakej yg aku dpt tu mmg terbaekk laa wehh..

Lovely Fieyza said...

owh.. ke bandung sana kamu membawa diri.. bagus3..

Sumayyah Nadhirah said...

pesanan aku ko beli x? kekkeke

cendawanpink said...

mawi : nmpak penjara nye aje..hahaa..

cendawanpink said...

fieza : hanimun katanye kan..ahahaa..:D

cendawanpink said...

maya : ade3..tu jelaa aku beli..ahahaa..:D

Anonymous said...

Assalamualaikum...
Hai, blh sya tnya awak guna travel agent mane yea??
ok x?? Brapa RM yea??

cendawanpink said...

wsalam..

travel agent sy dari JB..
huhuu..
pakej sorang dlm RM700..
complete makan,hotel & pengangkutan..
tiket je sendiri beli.. :)

cik orkid said...

assalamualaikum,,,boleh tanya tak??
440 rupiah berapa ringgit malaysia ya??

cendawanpink said...

wslm cik orkid..

Rp 440 = RM 0.13

if Rp 440,000 = RM 139.00

:)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.