06 August 2012

.Mini Pavlova.

Hari Sabtu aritu adelah hari merambu sedunia..
Hari Ahad lak hari chef nadia pulak..
Dari lepas sahur sampai buka pose aku main masak² je..
And kesudahan..
Gile sakit pinggang aku..

So,terjadik laa mini pav aku..
Hari tu kan buat Pavlova Besar dlm keadaan xsabo..
Then mende alah tu retak pecah kn?
Now,2nd time buat..
Da sabo sikit..
Dan aku buat yg mini pnye..
So,die x sikit pon bekecai..muahahahaa..bahagia.. :D


yg ini size mini..
so,beso tapak tangan aje..
then aku tenggek kan jadik 2 lapisan..
hehee.. :D

yg pavlova beso dlu aku buat..
beso pinggan makan..
segedabak gitu kan..:P


Tapi yg ni aku try resepi lain sikit..
Kunun² nk try bio pav tu pnye tekstur rasa mcm cake..
Sekali dah jadik tu..
Amek ko..
Teros jadik mcm gule kapas..!! hahaa.. :D
Ini sume angkara hosmet aku laa..
Aku pon try..
Tp rasa not bad kot..
Sedap je..cair di mulut gak.. :P
Da letak buah sume tu..ok laa..
Lebih kurang rasa yg dulu..

Dan lagi satu yg aneh..
Whipping cream nye tu kan..
Cer nengok gambo dulu..

atas : pic 1st pav
bawah : pic mini pav


perasan tak cream nye tu kaler lain?
hahaa.. :D
yg atas tu nmpk macam cream kn?
yg bawah mcm aku tepek cheese pulak..
pada hal brand yg same wehh aku beli..
sebab..
cara aku putar time tu berbeza kot..
then aku letak kan gula last..
tu psl die jadik cenggitu..
tp rse nye..
lg sedap yg pic bawah tu..
and cream tu xmeleleh..hahaa..
okehhh..tu je nk bicara pagi ni..

nota pav :
masak bende merepek² kemain lagi..
makanan utk bbuka pose takde..
seb bek lc masak utk buke..hahaa..
bubur die mmg terbaekkkk laa..
kalah mekdi..tak caye??
sile suruh die buatkn utk korang..ehehee.. :D





10 comments:

Sumayyah Nadhirah said...

pos kt aku!

cendawanpink said...

maya : da khatam smlm time tgk chong wei.. :D

Mrs mAmikO AbUrakOji said...

nape awak pandai sgt memasak ni..?sy xbley buat sbb xde mixer..huhu

cendawanpink said...

mamiko : mslh nye..ni jelaa yg aku tau buat..hahaa.. :D

da buat kimchi belom?hik3..

Cik TTK said...

teringin nak rasa lah nad...bak la mai kt aku sikit...huuuu

eh nad, nak tempah coklat utk hantaran ku buleh?

cendawanpink said...

yan : ko buat je sndiri..lg jimat dari beli..hahaa.. :D

ko kawen bile wehh?tkot aku xdpt balek kang time tu..

Cik TTK said...

alorh..tak balik pulak..aku kawen 21.10 ni..ko plan cuti ok..hehe kan nak raye aji tu..cuti je lajak terus seminggu..keh3

cendawanpink said...

yan : ahahaa..awat xbuat 27 weh..kalo johor dekat,aku blek tetiap mggu..hik3.. :D

Caza c BoOlat said...

sedapnye....! terliur ak tgk..bak sket... ^_^

cendawanpink said...

caza : ahahaa..jgn terliur,pagi lg ni wehh.. :D

g tgk resepi,buat ngn anak ko..ehehee..