27 April 2012

.Bual-Bual Aje.


Aku selalu bual dgn Elsie (bukan nama sebenar)..
Hahaa..
Ape cerita laa kn..
Politik..masalah sosial..gempa bumi..banjir dan masalah segale masalah laa..
Sebabnye..
Kitorang suke isu kan sesuatu perkara..
Cehwahhh..pakar motivasi laa kirenye ni kan uolss..
Dan topik paling best..
Topik alam rumah-bertangga..hahaa..
Wait wait..
Ni cite bukan yg 'pelik-pelik'..
Tapi cite pasal kemungkinan-kemungkinan yg berlaku dlm rumahtangga..
Well..
Kami tau..
Kitorang MASIH MUDA REMAJA nak bicara pasal rumahtangga..
Belum layak nak cerita pasal rumahtanggan ni..
Baru lepas PMR pon aritu kan..hahaa.. :D

Kirenye laa kan..
Aku kagum laa tgok org-org tua..
Kawin dah berpuluh-puluh tahun..
Still kekal sampai tua berkedut..
Sampai masing2 dah nyanyuk..
Tak jemu ke diorang??
Tak bosan??
Tak gaduh??
Tak selisih faham??
Huhh..byk nyee yg aku xtau..

Si Elsie (bukan nama sebenar) lak cakap..
Kalau da ade masalah keturunan ni payah..
(bdasarkan pngalaman beliau yg bukan nama sebenar) hahaa..
Errr..aku harap adik aku yg kecik tu x terikut sgt laa keturunan die..
Mmg laa abah aku poligami kan dulu..
Tapi aku harap adik aku satu hari nanti x ikut jejak tu..
Kalau aku dapat tau nanti..
Memang teringin makan penampo Melayu laa kan..huhuu..
Melainkan sebab2 tertentu laa..
Entah laa ekk..
Boleh ke dikatakan sume tu takdir Allah??
Yelaa..sape laa kite nak menidakkan Dia kan..
Tapi kalau dah menggatal tu kan dari diri sendiri..
Takdir ke tu??entah..hahaa.. :D

Suke tengok kwn2 da kawin..
Dapat baby..
Tapi dlm hidup aku..
Aku lebih byk tgok keruntuhan organisasi rumahtangga..
Aku lebih byk tgok perkara negatif dari positif..
Iye..positif nye..dpt laki yg halal..
Dapat anak comel2 membesar..
Tapi kan aku ckp..
Aku lebih byk nampak -ve dari +ve..huk3..
Kalau takut ombak,jgn berumah ditepi pantai..
(Seb bek umah aku nun atas awan..hahaa..)

So,sile menjawab persoalan demi persoalan saye ye kengkawan dah berumah tangga.. :)
If ade atok nenek yg dah lame sgt kawen tu..
Dijemput gak bg sy pendapat..hehee..
Kawen x salah..bercerai pon x salah sgt kan.. :D
Maybe aku belom pnh pegi kursus kwen kot..
Tu yg aku xpaham apekah rumahtangge ni..ahahaa..
K,cau cin cau dulu yeeee..
Sayonaraaaa..


nota bual-bual :
gini laa kan org bujang..dok bual-bual je..hihii..
nanti da berumah tangga..baru ko tau tanggung nye kan..ahahaa..
seram lak aii bunyi nye kan.. :)





26 April 2012

.Macaroons Diperlukan SEGERA..!!

Korang..
Ohhhh korang..
Sape ade tau mane nak dapat macaroons SECEPAT MUNGKIN??
Besok aku balek Johor dah..
Kawan aku NGIDAM lak wehhh..
Adehhhh,xsampai hati lak..
Or sape-sape leh buat..
Buatkan wehhhhh..
Pelisssss..





















23 April 2012

.Si Kerang Rebus.

 kelmarin n kelmarin lagi..
pegi kat kuala selangor..
ofis trip..
jadik tukang cat..
jadik pendayung sampan tengok kelip-kelip kat Kampung Kuantan..
jadik penanam pokok bakau..
jadik pembuat tembikar..
jadik nelayan tangkap kerang..

dan hasil nye..
tiap orang bawak balek kerang berkilo-kilo..
huhuu..
aku suh suhaila datang..
die xdatang2.. :D
so,aku ngn lc jelaa melahap..

macam biase..
"hello..ibuuuuuu..nak masak kerang camne??"
(-___-")

"basuh,rebus,letak bla bla bla bla.."

"ohhh..senang je..hahaa.."

dan hasilnye..
jeng jeng jeng..

finally..
lepas 12 tahun aku x makan binatang bercengkerang..
akhirnye aku makan gak semalam..
dan hasil nye..
aku senak perot skg..!!
sekian..
to lc..malam ni ko abeskan kerang sebesen lagi tu..
hahaa.. :D










.Aku Dilamar.

Auwww Auwwww..
So sweeeetttt..
Dilamar..

Eh eh..
Yg pasti bukan cik cendawanpink yg dilamar..
Tapi cik Epal Yang Cantik yg dilamar.. ^___^
(haa..sile google "epal yang cantik"..)
Untong laa kan..
Hehee..

For my epal :

TINGGI TINGGI GUNUNG KINABALU
TINGGI LAGI SAYANG SAMA KAMU
BIRU BIRU HUJUNG KINABALU
TENGOK DARI JAUH HATI SAYA RINDU 

KINABALU DEKAT DI KUNDASANG
BANYAK SAYUR BULIH PILIH PILIH
APA GUNA PERGI LUAR NEGERI
NAIK KINABALU HATI SAYA RINDU 

SUMANDAK SUMANDAK PUN RAMAI MENUNGGU
MENARI NARI LENGGANG SUMAYAU
SEKALI MELIHAT MELEPAK KULITNYA
SAYANG JATUH CINTA 

SAYANG SAYANG SAYA KINABALU
KAAMANTAN PESTA BULAN LIMA
SAYANG SAYANG KITA PERGI TAMU
JALAN TAMPARULI HATI SAYA RINDU 

KINABALU DEKAT DI KUNDASANG
BANYAK SAYUR BULIH PILIH PILIH
APA GUNA PERGI LUAR NEGERI
NAIK KINABALU HATI SAYA RINDU 

SUMANDAK SUMANDAK PUN RAMAI MENUNGGU
MENARI NARI LANGGANG SAMAYAU
SEKALI MELIHAT MELEPAK KULITNYA
SAYANG JATUH CINTA 

SYANG SAYANG SAYA KINABALU
KAAMANTAN PESTA BULAN LIMA
SAYANG SAYANG KITA PERGI TAMU
JALAN TAMPARULI HATI SAYA RINDU
SAYANG SAYANG KITA PERGI TAMU
JALAN TAMPARULI HATI SAYA RINDU









20 April 2012

.Cara Didikan Anak Lelaki & Perempuan.


Terjumpa pasal artikel ni..
Huhuu..
Lalu aku ter-gullllppppp..
(telan ayaq liuq)
Kenape aku rase aku banyak belajar yg kaler biru ekk?
Ahahaa..
Patot laa aku jadik cenggini skg.. :P


Sambung dari cite sandwich sardin cheese entry lepas..
Kenape ibu aku kata cenggitu??
Sebab nye..
Aku xreti masak..hahaa..
Kerana ape??
Kerana..
Ibu aku xbagi aku masuk dapur..
Takot nanti jari jemari aku kasar..kah3..
Tipuuuu..
Sebab..
Tiap kali ibu aku masak..
Aku baru je nak landing kat dapur..
Mesti ibu aku kata..
"Pegi laa buat keje lain..jgn ramai2 kat dapur..rimas.."
Hahaa..
So..
Aku pon buat laa keje-keje lain..
Sebab xbagi masok dapur..
Aku pegi ketuk kayu..tanam pokok..cangkul tanah..
Time aku boleh masuk dapur..
Ko tau bile??
Time bulan puase..
Time nk raya tu..
Keje aku tolong gelek tepung buat biskut raya..
Hahaa..
Tu pon tinggal buat acuan kuih je..
Sume adunan dah siap..
Timing bakar kuih dll sume ibu aku buat.. :P
Then,bile nye aku reti masak kan kalo gitu..huhuu..

Maka..
Hasilnye adelah aku skg ni..

Setakat buat reban ayam..LULUS!
Setakat tanam sayur..LULUS! (keutaaman kacang pjg & kacang ciper / ceper je.ha3.)
Setakat cangkul tanah..LULUS!
Setakat panjat pokok amek rambutan..LULUS!
Setakat kopek kelapa guna besi kuku kambing..LULUS!
Setakat kopek buah kelapa guna parang..LULUS!
Setakat kopek durian..LULUS! hahaa..durian ghost katanye..
Setakat mengecat..LULUS!
Setakat betul kan paip..LULUS!
Setakat cari lokan..LULUS!
Setakat cari siput kat lumpur..LULUS!

Tapi..

Setakat masak sedap2..GAGAL!
  (masak megi..kepakaran paling pakar..miahahaa..megi kimchi?megi goreng?megi paling cepat masak?hahaa..sume pon boleh..)

Setakat menjahit.GAGAL GAGAL GAGAL!
  (sadis kalau ingat time Kemahiran Hidup skolah dulu..frustt gile aku buat jelujur pon jadik ape tah!!jelujur ular kena palu kot..:'( kena jahit apron lagi.adoiyaii..aku anto kat tukang jahit je..settle masalah..hahaa..korang lak??)

Setakat siang ikan..GAGAL!
  (memang aku penggal aje kepala ikan tu..alang-alang da nak terputus kan..hehee..lg sadis time beli ikan keli..gile berlendir..!!nk meleleh air mata aku ilangkan lendir tu..yakssss..rse nye aku buang kot ikan tu..tapi skg dah tau laa cara nye..hik3..)

Setakat siang ayam..GAGAL!
  (pernah aku nk tolong ibu siang ayam..last2 kene marah..sebab terkangkang kiat aku operate ayam tu..hahaa..belum lg isi perot ayam tu terabur..haishhhh..xsuke laa..!!nasib baik Elsie ade..die laa tukang buang taik dalam pedal ayam tu..kah3..aku xleh buat,nk muntah..ahahaaa..klako ingat balek time ko siang pedal tu wehhh amoiiii..seb bek kt putrajaya org kt pasar da siap siangkan..settle mslh..)

Setakat angkat air dalam dulang..GAGAL!
  (penah dulu time raya,dgn kompiden angkat air dlm dulang..ade laa 5 / 6 gelas gitu..sampai je kat meja..harus sume air telungkup!!suwehh betol..trauma dah nk angkat air lagi..mmg aku takkan angkat air dlm dulang lg da lepas ni..forever!!buat malu aku je kan..)


Benda-benda GAGAL kat atas ni buat aku trauma..
Bukan tak boleh diperbaiki..
Tapi..entah laa ekkk..
Macam seram-seram ubi giteewwww..
Perlukan masa kot..tunggu jelaa ekk..hahaa.. :D


**Fuhh..teringat dulu..
1st time pegi rumah family boipren..
Tetiba kena gurau suruh masak siakap 3 rasa..
Berpeluh sejuk aku dikala tengah hari yg panas..ahahaa..
Kalau kena masak betul2..
Menangis bawah dapur laa aku kan.. :D
(balek umah je teros google 'cara masak ikan siakap 3 rasa..')
Ahahaaa..sweet memory tu..



nota nota : 
well..setiap org ade kelemahan n kekurangan..
tak salah mengaku kelemahan berbanding berlagak menunjuk kelebihan..
mane tau,ade org terpikat dgn kekurangan kite..
mungkin die nampak kelemahan kite tu kiut..!! #StatementMaut
hahaharapannnnnnn.. :D







.Sandwich Sardin Cheese.

Nyam nyam nyam..
Makan panas-panas sedap owhhh..
^___^
Ni bekpes weekend time rajin..
Kalau x rajin,minum air cicah biskut je..hik3..

Ibu aku selalu cakap..
Kalau ade laki..
Mati kebulur xmakan..
Hahaa..
Sebab??
Nanti aku cite sebab nye..
Cau cin cau..









19 April 2012

.Bercuti Ke Bandung.

Huhuu..
Entry tertunggak..
Yok langsai kan.. :D

Kitorang pegi berempat je..
Sume perempuan..hehee..
Nak g shopping xleh bwk lelaki..
Nanti diorang bosan nk teman shopping..
Next time maybe.. :)
Aku,ibu,kazen n jiran aku je pegi..
Hik3..


Flight ktorang awal..
Lepas subuh je teros terbang..
Sampai kat Bandung dlm kul 8 waktu sana laa..
Means 9 kat sini..
So,belum boleh check in lg..
Ktorang jenjalan..
Sampai ke malam laa jalan nye kan.. :D
Kitorang pegi Toko Tiga..
Jeans sume kat situ..
Tapi aku xminat jeans ni..
Ade fokus benda lain kan katanye..:P
Hotel yg kitorang tu duduk bessttt woooo..
Walaupun 3 aje bintang nye..
Tapi kan..
Channel TV kat bilik die lebih 70 kot..
Serata dunia pnye siaran..
Opkos ktorang bukak Korea je kan..ahahaa..


 Ni lak 2nd day..
Heyyy..hari ni besday aku..!! hahaa..
Trip ke Tangkuban Perahu pulak..
Aduhhh..
Manisssss sgt makan stoberi atas tu..
Manis mcm cicah gule..
Sampai kat hotel..
Masam je stoberi tu.. :P
Besday girl katanye nak naik kude..
Nah..naik laa kude..
Kesian gak rasa nye..
Kot2 laa kan patah pinggang kude tu angkat aku.. -__-"
Then g rumah Mode n lain-lain..
(aku lupe..:D)

*ehh,kawah tu aktif lagi ekk?
kalau meletop..
dgn aku jadik lava..huishhhh..


 Ok..
Itinerary hari ketiga lak..
Shopping..!!
Yeayyyy..
Ni laa fokus aku..
Baju baju baju..
Boleh bukak senarai ye time ni..:)
Pasar Baru Trade Center..
Kitorang sampai before sume kedai bukak..
Ahahaa..
Punye laa eksaited kan..
Nah..
Bengkraaappp kayapp laa kt sini..
Merengkek bawak barang..
2,3 kali laa anto ke van..
Hehee..
Pastu pegi Kartika Sari lakk..
Sume ade kt situ..
Ramai beli cake..
Aku pon beli laa gak kan.. :D


Ok..
Dah last day kat sane..
Sebab hotel ktorang dekat2 ngn Cihampelas Street..
Ktorang jenjalan situ jelaa.. :)
Abeskan sisa-sisa rupiah kan..
Then check ouuuuuttt..
Selesai sudah percutian kami..
Namun begitu..
Flight kami delay ajegile gile gile pnye lambat..
Subuh esok nye baru sampai rumah..
Tu pon time LC nak pegi keje..
Hampehhh..
Aku da macam kain buruk da wehhh..
Sampai je rumah..
Mandi,solat..
Teros x sedarkan diri sampai tengah hari..
Then petang tu hantar ibu,kazen n jiran balek ke JB lak..
Balek umah smule..
Aku sambung lagi tido..
Barang-barang sume jadik pasar lambak..ahahaa..
Insafffff flight delay..
Kalau ade sedare mara kat Bandung,leh laa tumpang rehat..
Azaaaabbbb duduk kt airport lame-lame.. :D
Tp alhamdulillah..
Sume selamat..
Dan bengkrappp.. 
(Bengkrap tapi hepi..hahaa..)


So,itu jelaa yg dapat aku upload kan..
Ahahaa..
Click jelaa pic tu ye.. :)
Baru tumbesaran gambo tu membesooo..
Aiseymennn..
Apesal bulan ni gaji mcm lameeee sgt..
Wa pokai ni bhai..hahaa..




TIPS KE BANDUNG 1
TIPS KE BANDUNG 2





17 April 2012

.Ade Orang Nak Kene Hempuk.

Aku rase laa kan..
Aku ni artis terkenal..
Kalah abang aku..Aaron Aziz..kah3..

Sebab??
Sebab,ade org nk kene hempuk je rse nye ni..
Sukati aku laaa nk bawak ibu aku makan angin kat mane pon..
Celah bedah mane pon aku nk bawak..
Adoiyaiiiii..
Itu pon nk jadik isu ke??
Aku tak paham laa mentaliti org kampong..
Aku pon org kampong gak..
Tp xde laa akal aku tohor sgt kan..
Ya Allah..
Ramai nye maknusiye WARTAWAN..
Xlarat ahh nk lari dari wartawan..
Baru pegi endon je wehh..
Belom lagi aku angkot pegi Jamaica ke,Phnom Penh ke,Chiang Mai ke..
Vavavavavaaa..vi..!!

Ouhhh serious aku xpaham..
Kerenah maknusiye jenis apekah ni..
Aiyoyoooo..
Rase nye SATU SEN pon aku tak gune duit mereka-mereka..
Tak nyusahkan mereka-mereka pon..
Aduyaiiiii..
Kenapelaaa aku lahir kat tempat zaman batu..
Tulaaaa..
Jgn laa cetek sgt akal..
Cer letak akal tu kat kepale..
Jgn letak kat tapak kaki..

Lantak laa org nak bercuti ke mane pon kan..
Seriously xde nyusahkan sape-sape pon..haishhhhh..
Asalkan tanggungjawab ibu kat nenek dah selesai..
Ape masalah korang sbenar nye ni??
Itu pasal laaa aku malas nk campur sgt dgn org..
Baik aku campur ngn kucing ke,tupai ke,cicak ke..
Takde laaa serabut kepale..
Kenapeeee ooooohhhh kenapeeeeee? :D

Ko tau ape kesudahan nye??
Ko tau ape ibu aku jawab dgn mereka-mereka yg aneh ni??

  "Haii,anak keje kerajaan..duit berlambak..nak bawak ibu die jalan..ape salahnye??"

Nah..berlambakkkk sgt laa kan duit anak ibu aku kan uolsss..
Amiinn..org kata doa seorang ibu makbul..
Mintak2 balek ni aku tersepak empat belas guni duit kan..kah3..*mimpi je*


Ini lah mentaliti org MELAYU terutamanya..
Sakit hati tengok org lebih..
Sakit hati tengok org berjaya..
Sakit hati tengok org mewah..
Mereka-mereka pon ade anak jugak..
Kalau jeles,suruh laa anak-anak sendiri bwk jenjalan..
Takkan aku nk suppport 1 kampong..!!
Wahhhh,tokey balak pon boleh bengkrappp okehh..
Kesian dgn kaum aku sendiri..
Ade akal,tapi tak pakai dgn baik..
Tu pegi sebelah,endon je kot..
Kalau aku pegi Jamaica,Angola,Namibia,Paraguay..
Silap-silap heboh kat Buletin Utama TV3 ekkk??
Panggil laa Karam Singh Walia melaporkan.. :D
Ahahaaa..

Fuhhhhh..
Sabar..
Datanglaaaaaahhh kt aku..
Fuhhh fuhhh fuhhh..
(bukan manusia yg bernama Sabar ye..hehee..)
Takpelah..
Mereka semua dah tua-tua..
Dah jadik buluh..bukan tahap rebung lagi nk dilentur..
Tak gune nak cakap..
Biar laa diorang dgn dunia diorang..
But remember..
Janji ALLAH tu pasti..
Dekat titian silaturahim nanti akan aku tunggu mereka..
Aku cekup kaki sorang-sorang time tu..
Tak lame lagi saat tu..

Once dah buat ibu aku sakit hati..
Otometik ko dah berurusan dgn aku..
Tunggguuuuuuuuuu.. :)
Aku tau aku takkan berani hempuk org..
Aku cakap je..
Tapi kat dunia sana nanti..
Takkan terlepas..
Aku janji..!!






.Quotes Islamic Terbaik..!!

Hihii..
Sejak mengalami kemurungan FB kene Blocked,
Aku tetibe rajin membaca..ahahaa..
Dah ke arah positip gitewwww..
Tapi bace kat twitter la kan..hehee..
(FYI,twitter x kene blocked..tp sadis nye..aku leh tgk je..xleh twit..boleh??:P)
OK laa dari takde langsong..

Da lama org dok sebok cite pasal Ust Azhar Idrus..
Tapi baru tergerak nk nengok nasihat2 die..
Terlambat??
OK laa dari x sempat langsong.. :)
Hehee..

Seronok laa cara die bagi nasihat..
Slumber yg pastinye..
Tapi berguna..
Sempoi seyy ayat ustaz tu..
Aku dok gelak jelaa kn bace nye..
Yg aku rase lawak sungguh,aku letak kt fb..
(Letak sementara fb belom blocked..:D)

Jom nengok mane sempat aku kopi..:P

siyesss aku xtau pasal ni..
kah3..bantai gelak je wehhhh.. :D
bukan aku kata, ustaz yg kata..
kalau kes aku??  T___T
ahahaa..mati urat ketawa aku bace.. :P
sempoi je jwpn ustaz ni..kah3..
ramai wanita takut di 'honey' kan..aku?? ............ :)
hahaa..adoiyai..lembu terbodoh di dunia pulak..kah3.. :D


Tu jelaa..
Huhuu..
Follow laa twitter n fb ustaz..
Byk nasihat bguna..
Aku boleh terima nasihat cenggini..
Sebab die lawak..!! ahahaa..
Kalau pon nampak sy tgh buat maksiat ke..
Dengo-dengo cite sy buat maksiat ke..
Nasihat kan laa sy dgn nasihat yg lembut ekkk..
Yg boleh sentuh hati sy dgn mudah.. :)
Sy x degil,tapi kalau kena cara nye..
Mudah laa sy cair macam ais di gurun sahara..bahahaa..









16 April 2012

.Sengkek Bergaya.

Samekom sume..
Di pagi Isnin yg indah permai..
Saye ni nak menasihatkan laaaa kan..
Nasihat utk diri sendiri gak..

"Kalau takde duit,hidup tak payah nak mewah sangat.."

Ok..
Tu je nasihat nye..
So,takde laa sampai nak berhutang dgn org..
Hanye sebab nak hidup mewah..
Kalau org kaya..nak hidup mewah..
Terserah laa kan..
Duit diorang..asalkan tak hutang duit org lain..
Aku nengok kemain..
Handbag,kasut,perfume,henpon,makan..
Kalah anak menteri punye makan..
Sume berjenama bagai..terbelit laa lidah aku nk sebut jenama nye.. -___-"
Aku yg berduit ni pon pakai selipor getah je kot..
Hosmet aku yg kaya raya tu pon pakai selipor 10 hengget..hahaa..(mati aku LC bunoh balek ni..:P)

So,kengkawan sekalian alam..
Kalau dah berhutang tu,bayar laa kan..
Even x banyak..
Boleh lepas duit makan aku ok..ca ya ba alip ya..

Kenape ekkk..
Kwn-kwn aku yg berduit,takde pon menunjuk sgt..
Yg x berduit,kemain gah lagi..
Haiiii la dunia..ramai sgt maknusiye pelik dlm dunia ni..








13 April 2012

.Tips Ke Bandung II.

Hari tu TIPS 1
Ini tips kedua lak..
Hahaa..
Dan tanpa gambar lagi..
Blog tengah masok ICU ni.. :P


1) LIST 

Aku rase laa kan..
Baik ko buat list before pegi..
Nak belikan ape..
Nak belikan utk sape..
Sape yg kirim..
Dan lain-lain..
Macam aku..
Memang semua yg di list kan dapat laa..
Alhamdulillah..
Tapi,bile dah sampai rumah..
Time tu laa aku ade sikit menyesal..
Sebab 'macam' ade je barang aku x cukup..
Ahahaa..
Aku kan tamak halobaaaaa lobaaaa lobaaaa.. :D
Lepas tu..'macam' xcukup je kan baju aku tu..
Raye ade 30 hari..
Tapi baju aku je ade 10..
Alahaiiiii..kompem xcukup ni..!!
Hahaa..

cara penyelesaian :
time beli tu..jgn teragak-agak nak beli..
nampak je,ko sebat laa..
sampai senget bahu ko pikul kain pon xpe..
huhuu..nanti balik Msia xde laa menyesal mcm aku..
konon nak beli baju renang,nanti punye nanti punye nanti..
sudah nye lupe..!! grrrrrr..


2) Peminta Sedekah

Kat sane..
Ramai sgt org yg mintak sedekah..
Ade yg dukung baby..
Ade budak kecik..
Ade pondan..
Aduhaiii..
Yg pondan tu kelako..
Time tu da malam sikit laa kan..
Time tu traffic light laa..
Kat sane,time traffic light ni..
Diorang mesti pegi kat celah-celah kereta..
Mintak duit..
Yg pondan tu..
Die dok tepuk-tepuk tangan..
Acting cute..
Pastu dok terkeseng-keseng hulur tangan..
Aku buat-buat jelaa xnampak kan..
Dok usik pak supir kitorang..
"Wahhh bapak,dia mau ngorat bapak ituuuu.."
Ahahaaaa.. :D
Ok..abes pasal pondan..
Kat mane-mane je nmpk peminta sedekah..
Ade yg cacat kaki tangan kudung..
Pastu ibu aku suh bagi duit..
Kan udah dipesan..
Even kite kesian cemane pon..
Kene buat donno je..
Sebab dekat-dekat ngn org kudung tu..
Ade 2 org lagi lelaki normal..
Apekah??

cara penyelesaian :
walaupun ko hati tisu sama macam aku..
ko kene kuatkan lah hati..
memang sedih,memang kesian..
tapi,kalau bagi diorang duit..
nanti 20org peminta lain kejor ko cemane?haaa..


3) Pakaian

Setelah aku pikir balik..
Buat rugi je wehh dtg sane bwk baju..
Yelaa..bukan nk pegi show or catwalk kn..
Bawak sepasang jeans n tshirt dari Msia sudah..
Kat sane baju tshirt murah..
Seluor jeans murah..
Sume murah laa gamaknye kan..
So,beli jelaa kt sane..ade pe hal..hahaa..
Lagi pon ko dapat jimatkan ruang beg..
Maybe nanti boleh tinggalkan space utk balik dari bandung kan..
Ehehee..
Tu kalau korang punye shopping list mcm aku laa..
Kalau mmg pegi cuci mata je..xpelah..hehee..
Aku pegi sane memang cuci poket laa..kasi kering.. :P


4) Cukai / Tax

Shopping tu shopping jugak..
Tapi before duit ko habes licin duit nye..
Asingkan dulu RP75,000 seorang..
Tu cukai wajib kat airport sane ekk..
Kalo xbayar nanti ko xleh balek Msia..huhuu..


5) Beg Troli

Ok..setiba nye ko kat Malaysia..
Terutama nye kat LCCT..
KLIA aku xtau laa kan..
Huhuu..
Troli yg ko angkat barang tu..
Baik di pecah-pecah kan barang dekat banyak troli..
Contoh laaa..
Ade 10 beg..
Jangan guna 2 je troli..
Sebab nanti lalu kat imigresen..
Diorang tengok barang ko terlalu banyak..
Ko kena lalu kat laluan yg kena cukai..


ini ye contoh yg jangan di ikut..
ktorang sumbat sume barang dlm 2 troli..


Aku xtau laa bijik mata mamat imgresen tu kemane..
Takkan laa aku sebagai anak..
Nak suruh ibu aku tolak troli berat tu kan..
Takkan laa nak biar makcik jiran aku yg tua tu tolak..
So,aku ngn kazen aku laa yg angkut..
Alasan nye..
Barang ktorang banyak..
Sengal betol laa..
Dah 4 org punye beg aku angkut..
Memang laa banyak..
Menyirapppppppp je aku subuh tu kan..
Da laa flight delay..
Jgn tambah hangin puting beliung org..
Bukan aku seludup dadah ke,manusia ke, jadah ape pon..
Brg-brg sendiri je..eiiiiii..sunggoh geram..
Jumpe ko kat luar,siap ko aku seligi..grrrrr..

Lepas kene rasuah air liur ktorang..
Then die lepaskan ktorang..
Siap cakap lagi..
  "Kalau ikot undang-undang..hanya boleh bawak balik 3 tshirt & sepasang kasut je.."
  "Lain kali shopping berpada-pada"
Dalam hati aku nyumpah..
Kalau setakat 3 helai tshirt,sepasang kasut..
Aku pegi alamanda je bongokkkk..
Ape jadah aku pegi jejauh..sengal..
Aku shopping bukan gune duit gaji engko..
Duit aku seyyyy..bongok bongokkkk..
Memang org bongoooookkkkkkk..
Nasib baik aku letih tahap gaban aritu..
Sampai nk bersuara pon xkeluar..
Kalau aku bertenaga..memang kenaaaaaa ko..
Silap-silap kene hempuk ngn troli tu..haishhhhh..
Tak paham laa aku wehh undang-undang jenis ape ni..
Lain kali bagi memo before sume rakyat Msia pegi oversea..
Tulis ape je yg boleh dibeli..ngek ngok ngek..

Ok,sekian sahaje tips nye..hahaa..
Tips terdahulu ke bandung klik TIPS KE BANDUNG
TQ..
Selamat habiskan duit kat sane.. ^___^
Lepas tu ikat perot laa mcm aku sampai gaji ni..hahaa.. :D





10 April 2012

.Kesewelan.


ko penah naik ketapi?
hahaa..
aku kan penggune pengangkutan awam..
xmampu beli kereta g..kah3..
(kasi bunyik sadis sikit..)

kasi spesifik sikit..
ktm laa..
hehee..
aritu naik ketapi ni..
pehhh,mmg ajegileeee..
seb bek skg ni ade ladies coach..
kalo xde ladies coach..
alamatnye da bape ribu kali aku kena cabul kot..hak3..
bio laa suami aku je cabul aku wehh..

kenape ekk sesak sgt naek ketapi??
weekend ke??
ketapi kurang ke??
entah..
nanti aku tanye opis lame aku..
diorang uruskan pengangkutan awam ni..ahahaa..

tapi bukan nak cite pasal ketapi..
engko rase aku ni maybe sedikit biol kot..
entah..
aku rase wayar aku ade shot sikit..
kalau korang bersesak sesak bagai dlm ketapi..
korang mampu senyum x?
ahahaa..
mostly semua wajah dlm ketapi sesak tu mencukaaaa la kn..
tapi aku pelik dgn aku..
dah sesak bagai nk kojol tu..
tetibe aku rse nk tergelak..
ahahaa..
siyesss aku dok tahan gelak je..
sebab??
sebab nye aku selalu pikir aku ni bukan maknusiye kalau da mcm gitu rupe nye..
abes..aku ape??
aku rase aku ni dah macam IKAN SARDIN..
kah3..
dlm hati teros pikir..
mcm ni laa agaknye perasaan sardin duduk dlm tin kan..
hihii..
pelisss laa..
aku boleh tahan kentut..
aku boleh tahan kencing..
tapi, 
aku jenis x tahan gelak..
adohai..
xpasal2 aku senyum ngadap dinding..
kompem sape nmpk aku pikir aku mereng.. :P

tu psl dlm ketapi..
lepas kua je..
rase nk pengsan pon ade kot..
panas mcm dlm oven.. :D

pastu aku rase mcm lawak gile..
ade sorang wanita ni..
pakai kasut tumit tinggi..
yg ade ikat tali tu..
then die da penat..
die x pakai laa tali nye..

..gini laa rupe kasut org tu..
so,die tanggalkan tali tu..
jalan laa terkeseng-keseng kan..
then tren sampai..
opkos org berebut nk masuk..
ppuan tu depan aku..
aku xpasti laa aku terpijak tali die tu ke..
atau pon die terpijak sendiri..
ppuan tu nk tersungkur wehh depan aku..
bunyi kasut die satu gerabak la dengo..
ahahaa..
seb bek die x tertonggeng..
sempat sauk tiang erl..

yelaa..mslh nye skg..
aku bukan jahat..
cume,aku xleh nk tahan gelak..
lalu aku ngadap laa tingkap senyum sorang2 mcm sewel..
adoyaiii..
aku da ckp..
peliss jgn buat benda2 aneh dpan aku..
agak2 nk g shopping naek ketapi..
pakai selipor je sudah..
xkemane nk bergaya sgt wehh..
kang ko menjunam kat landasan..
haa..xpasal2 je kan.. :D

tu baru cerita dekat ketapi dgn ppuan kasut tumit kan..
belum lagi aku cerita kisah ppuan hari2 hilang ingatan..
ahahaa..
tu lg laaa..
sampai aku ketawa dengan tiang..
boleh??
ok..tggu next entry.. :D



mahap laa..
sy xde niat nk gelakkan org..
tp sy punye volume suara mmg mcm ni.. -___-"





.Alahai PEREMPUAN / WANITA.

alahai alahai alahai..
kekadang aku malu jadi perempuan..
disebabkan sikap 'aneh' perempuan lain..

iyee..perempuan ni unik..
tapi tak perlu nak meng'aneh'kan diri perempuan..
apekah yg aneh??
banyak kot..
sume dah dibincang dan dipersetujui oleh jemaah menteri..
ahahaa..

dari segi sudut biologi..
adekah pemakanan atau tanah dipijak menjadi salah satu faktor?
maybe jugak..
tu dewan usul dah sahkan..
mungkin gak kebetulan.. :P
selain tu..
sudut keturunan..
sudut cara hidup..
pon memainkan peranan agaknye..
tapi dari segi biologi..
faktor paling UTAMA adelah DIRI SENDIRI..

kite meng-corak-kan ape yg kite mahu..
kalau kite mahu dgn suami orang..
ye,tu memang kehendak kite kan..
tak kisah laa ape pon..
memang asal nye diri sendiri..
takde orang lain boleh halang..
ibu saye pon kawen dgn laki org dulu..
tapi dpt persetujuan isteri yg cacat penglihatan..
jadik lilin dlm rumahtangga org lain..
bukan sebab merampas suke suke je..

sebab tu laa aku malu dgn kaum aku..
haishhh.. -___-"

dari segi sudut keagamaan pulak..
(cehwahh..mcm ustazah lak aku ni kan..)
wanita / perempuan terlalu ikotkan kata naluri jiwe..
sebab tu jadik cenggitu kot..
entah laa..'barang baru'..sume best..
macam kereta..
kalau baru enjin sume power,tayar x botak n lain2 laa..
tapi dah pakai 40 tahun..
jahanam gak laa kan kereta..
tapi..
tak semua jahanam..
ade je org pandai jaga kereta..
pokok pangkal nye..
tuan yg menjaga kereta..
tetiap bulan anto pegi servis..
mekap kereta lawo-lawo..
(erkk,tetibe cite pasal kereta pulak..aihh..)

..dari sebuah kisah benar..

terdapat pengakuan berani mati..
diceritakan kat kawan saye..
isteri si lelaki ni cun..kurus..cantik..
tapi sebab dah lama kan kawen..
so,si lelaki attract pulak dgn pempuan gemuks..
nak try berbagai variasi katanye..
cemane tuu??sape mau jawab??
tu contoh keagamaan lemah la kan..
(iye,agama sy x setinggi mana pon..cakap je ni..pndapat..huhuu..)

yg ppuan pulak..
ade jugak..
aku xsalah kan lelaki 100% pon..
yg ppuan pon dah jemu dgn laki nye..
skandal lak dgn org lain..
buat dekat opis pon jadi..
nahhhhh..
ape nk kata lagi..
dah kekurangan didikan agama..
time skolah je blajo agama..
dah tua bangka cam ni..
agama ter-swing kot..wallahualam..
aku pon xtau..
aku bukan terrer bab agama..
bahasa arab pon failed skolah agama dlu..
ahahaa..
munakahat je full mark..boleh?? :D
(aku sukeee munakahat..hahaa..)

maka nye..
jadi laa perempuan yg indah di mata suami..
dan jadik laa suami yg paling indah di mata isteri..
even muke kite tak berapa nak indah laa kan..kah3..
senang kata wajah ke laoooottt mcm haku ni..ahahaa.. T___T *sadisss
terima laa kalau before kawen..
bini macam kerengga..
dah kawen..mcm ayah gajah..terima jelaa..
agak2 mcm xleh terima..
bagi laa sikit duit anto pegi london weigh management..ahahaa..
kembali ramping nanti bini uolsss.. :D



ok lahh..
akhir kata dari cik cendawanpink yg melaporkan..
jaga lah hati..
sucikan hati dgn zikrullah..
(nasihat utk diri sendiri yg menulis jugak..)


nota alahai alahai :
buah cempedak di luar pagar,
ambik galah tolong jolokkan,
saye budak baru belajar,
kalau salah tlg tunjukkan.. (jgn dijolok pulak..hahaa..)







05 April 2012

.Mule Merepik-rapik.

**anda tidak dipaksa meneruskan bacaan ini..harap maklum** 
terdapat banyak benda tak berfaedah dlm entry ni..sekian..


"Kalau Takut Dilambung Ombak,Jangan Berumah Ditepi Pantai"

Kalau takut ketinggian..
Jangan berumah ditempat tinggi..
Aku ngeri gak tinggi..
Tapi rumah aku tinggi gak..hahaa..sadiss..
(jgn berangan duduk rumah teres kat sini kalau bukan pegawai..hak3..)

Ekceli aku da buntu gile..
Nak upload pic kena purchase pulak..
Album penoh katanye..
So,elak aku busan..
Menaip gak laa merapu-rapu ni kan..
Semestinya tanpa gambar yg byk mcm dulu..
Jarang entry aku xde gambo byk kn..
~____~"
Or patot aku bukak blog lain ekk?
Huhuu..
Akan dipikirkan kemudian..
Nanti susah cucu cicit bace blog aku..
Kejap blog ni..kejap lagi blog baru..
:P

Lagi laa skg ni sume nk di blocked..
Nak nengok muvie online pon payah..
Blurrrrr..wa sudah blurrrr skg ni..
T wa angkat ipad pasang internet..hahahaaa..
Kaya sgt laa gamaknye kan..
Wa tak kaya..
Wa tak mampu lagi beli swift macam die..
Wa mampu beli bas abang nadi je..boleh??
Tu pon bas yg pendek tu je..
Kaler oren muda..hahaa..
Okeh okeh..wa dah jauh tersasar ni..
Kembali ke pangkal jalannnn.. :)

Sekembali nye aku dari bercuti..
Memang ade sikit sikit urat dalam Medula Oblongata aku shot..
Sebab pilot pegi n balik dah tua..hahaa.
Nanti aku cube welding semule ekkk..hik3..
Eh,tetibe aku teringat masa Kemahiran Hidup kat skolah..
Aku suke patri timah dekat papan kaler ijau tu..
Apekah nama die?lupe sudahhh..
Pastu lampu n sound boleh idup bunyik2 tu..hahaaa..
Kompem kan medula oblongata aku senget ni.. :D

Prestasi kerja aku menurun skg ni..
Sebab??
Sebab sekatan sekatan internet..
Apeee pon xboleh..
Diorang xtau ke aku contact dgn boss gune fb??
Huwaaaa..
Boss gi obersea senang nak contact..
Aku bukan ade BBM nk sms free ni wehhh..
Android, IOS n lain-lain tulaa..non hadooo sume tu ehhh..
Tunggu email lame laa kn nk reply..
Aku blurrr.. ~___~"

Eh,hari ni aku da try makan sambal..
Seminggu lebih aku tahan ayaq liuq makan pedas wehhh..
Hari hari makan bubur je..
Dah macam bayi lak..
Kawan-kawan seusia jaga bayi baru lahir..
Aku pulak jadik bayi kononnye..cisss..
Tua bangka xgune laa aku ni..
Jgn aku kene sumpah xleh makan berat sudah laa..
Monster mane boleh xmakan woo..
Gelisah alah resahh rasenye..ermmmm..
Byk cacing mungkin dlm perot..
Nanti beli ubat cacing ekk..euwwww..

Balek keje sokmo nmpak kat padang skolah..
Dak-dak skolah tengah latihan sukan..
Ouhhh,rindu pulak zaman skolah..
Time skolah,cabut lari je xmo blajo..hik3..
Susup bawah pagar,panjat tembok nak lari..aduhaii nadia..
*senyum kejap.. :)

Kalau xcabut lari dulu..
Mungkin aku kat London kot skg..kah3..
Tgh main salji mungkin..(salji kat i-city pon xjengah lagik..hahaa..)
Blajo dalam bidang medic..
Huwaaahhh..tinggi cita-cita..
Pada hal kat skolah operate KATAK je kot..ahahaa..
Sampai skg aku ingat lagi wajah katak tu time pengsan.. -__-"
Mintak mahap ye katak..
Aku pon sbnrnye xsampai hati nk operate ko..
Tapi sume eksaited time tu..
Aku pon eksaited gak laa..hik3..
Lagi pon antara 'patient' katak kat meja lain..
Ko paling gebuuuu..takpe,ko dah kt syurga kan.. ;)

Kenape laa opis asyik buat sukan biase-biase je??
Tiup belon,lari dlm guni,pingpong dlm sudu,dll..
Dah tu sokmo netball,bola baling..
Haishhhh..
Bosan tau tak..
Cube buat sukan macam time skolah dulu..
Ade pasukan Bendahara,Temenggung,Syahbandar,Laksamana..
Mesti seronok temasya sukan cenggitu..
Kompem aku nak join..hik3..
Kompem aku masuk bidang sukan lagi..
Walaupun dah cacat sikit kan kakikukaku ini.. :P
Cacat tu takpe laa..
Kalau da sebijik mcm anak badak rupe nye..
Cemane tu??erkkk..!!


Ohh mahap laaa..
Hari ni aku jadik org yg flashback pulak..
Maklom laaa..
Apeee pon tak boleh da kat sini..
Nengok gambo skolah laa pulak.. :P
Feeling feeling umo 17 tahun uolsss..
Pada hal dah kertu okehh..
Sikit lagi tahap ganyut pulak.. :D hahahaaaa..

"Mai Kopi Secawe"
(kasi bunyik iklan kopi)


AKU BUNTU WEHHHHH!!!!!!!
*jerit dlm hati sambil koyak kan kertas masuk dlm mesin shredder.nak 5S katanye..arghhhh.!!









04 April 2012

.Antara Cita-Cita.

Kengkorang pernah tak lalui banyak pilihan dlm idop?
Mesti laa ade choice kan..
Takkan laa takde choice langsong..
Tak pon mesti ade plan A ke, B ke , C ke kan..
Huhuu..

Tapi..
Kalau dipikir-pikir balik..
Walaweyyy..
Aku macam kelako aku di tempat sekarang ni..
And org lain pon rase kot mcm ape aku rase..Ahahaa..

Dulu time skolah..
Aku da memang rasa dah aku jadik ahli sukan..kah3..
Kunun-kunun sebab aktif sukan..
So,aku nampak hala tuju aku kat bidang sukan jelaa..
Sementelaah bidang lain nampak kabur-kabur..hahaa..
Dah tu kunun lagi boleh haromkan name negara dlm bidang sukan laa..
Ahahaa..choiii..sadisss kalau pikir balek..
Impian x kesampaian..
Ibu aku x bagi masok skolah sukan lepas UPSR dlu..:P



Lepas tu time skolah menengah lak..
Masok je form 1 aku pindah skolah..
Dah tu lapor diri..
Cikgu tanye nk ambil kelas ada Bahasa Arab tak?
Ohhhh,dgn pantas nye aku cakap takmo..!!
Sebab aku teros pikir,bahasa arab susah ok..
Pernah ke aku lulus bahasa arab selame ni??ahahaa..
So,masok kelas takde bahasa arab.. :D

And mentaliti aku yg lemah time tu teros pikir..
Mesti aku kena pakai tudung labuh-labuh kalau blaja bahasa arab..
Ahahaa..
Sedangkan aku time tu baru berjinak-jinak berhijab kot..
Kesian aku kan..
Ok laa lambat dari terlewat..


Lepas tuh pulak..
Pas SPM xtau nak buat ape..
Dapat pulak g PLKN..
Selame kat sane..
Aku rasa seroooonnooookkk sgt jadik ala-ala tentera ni..
Yeee,darah yg mengalir pon dari tentera gak..
Huhuu..
So,macam nak jadik tentera pulak..

Tapi masa PLKN,time tu laa sume ipta suh apply blaja..
Aku duduk dalam kem kot..
Apeee pon tak boleh buat dlm kem tu..
Terpinggir dari dunia luar kan..
Cemane nk apply?
So,aku dah pesan awal-awal kat ibu aku..
Tolong apply kan ape-ape aje laa kos..
Kecuali akaun ngn engineering..

Sebab?
I hate akaun soooo much..
Org kata kalau terer math,akaun tu lg kacang la kn..
Masalah problem aku..
Math terlalu terer,tp akaun mcm binawe..ahahaa..
Engineering lak..
Sebab aku takde pendedahan langsong pasal engineering..
So,aku xmo libatkan diri laa kan..kah3..

Maka,lepas je kua result tu..
Time batch aku..
Sorang boleh dapat tawaran satu je kot..
If da dapat U,tak dpt poli..
If da dapat poli,tak dpt U..
Lalu..aku dpt poli laa..
Ahahaa..
Pegi jelaa dgn course yg aku pon xpasti ape kebende nye tu kn.. :P
Lelame dpt laa sesuai kan diri..
Yg sememangnye totally out dari personaliti aku time skola..
Rata-rata sume kengkawan terkezuuuuttt kot dgn ape yg aku amek lepas skola..
Huhuu..
Sumpah,aku syg sgt kat polipd..
Byk kenangan kot kat situ.. :D
Macam-macam adooo..ahahaa..
Remaja..biase laa kan..



Then,abes je poli..
Aku tak berape nak komfiden dgn interview tu..
Sebab??
Ko tau,dekat setengah jam aku ngadap org yg interview tu..
Macam-macam die tanye..
Tanye pasal politik lak tu..
Pehhh,da laa aku x penah nk amek tau kot psl politik.. -_-"
Hentam jelaa kn..
Sampai skg aku leh ingat ape org tu tanye,n ape aku jawab..kah3..

Then sementara jadik penganggur tu..
Aku carik keje sementara..
Sekali dapat keje sementara..
Seminggu genap aku keje..
Pastu aku x keje dah..kah3..
Terok kene maki hamun.. :D
Elsie je tau sume nye time tu..ahahaa..
Punca nye?
Aku punye skop kerja tu dlm pejabat..
Termasok jugak dlm bidang akaun..
Pehhhh,aku kan trauma dgn akaun ni..
Memang parah jiwe aku kene buat akaun tetiap hari..
Boleh mati jiwa aku lelame..ahahaa..
Tapi boss melayu tu baik..
Aku keje seminggu pon die bagi gak gaji ok..
Ahahaa..caya lahhhh kompeni tu.. :D

Maka..
Dgn itu diisytihar laa aku jadik penanam anggur paling berjaya..
Yg sgt berkebolehan makan tido tengok tv seharian.. :P


Masa jadik penanam anggur dlm bulan 7,2008 tu..
Si Suhaila ngn si Ieqa tetibe mesej aku..
Tanye aku ade dapat pape surat tak utk lapor diri kat Terengganu..
Aku memang x dpt time tu..
Pehhh,ko bayangkan..
Lepas je diorang gtau dpt g Ganu utk lapor diri tu..
Tetiap ari aku tunggu abg posmen lalu dpn umah..
Hari 1..posmen x singgah pon umah..
Hari 2..same gak..
Hari 3..takde lagi..
Hari 4..penat aku tunggu..
Hari 5..aku dah rasa sadis je kan..
Hari 6..yeayy!!posmen berenti dpan umah..
Alhamdulillah..
Cecepat aku sign pos laju posmen tu bagi..
Ahahaa..finally..




*eh,sambung nanti laa..penat dah taip ni.. -_-"




.Ketahuilah...

Seseorang yang sentiasa bergurau senda di hadapanmu,
Ketahuilah dialah seorang pemurung tatkala sendirian.

Seseorang yang sentiasa menyuntik kata-kata semangat dan perangsang kepadamu,
Ketahuilah tatkala itu dia sedang menyulam hatinya yang retak seribu.

Seseorang yang sentiasa kelihatan kuat di hadapanmu,
Ketahuilah dialah yang sentiasa mengadu lemah di hadapan Tuhannya.

Seseorang yang ketawanya menceriakan harimu,
Ketahuilah tatkala itu dia sedang membalut duka di dadanya.

Seseorang yang sering memberi hadiah kepadamu,
Ketahuilah dialah insan yang tidak pernah mendapatkannya.

Seseorang yang bebas mengeluarkan cetusan fikirannya,
Ketahuilah dialah seorang 'petapa setia' yang tidak mampu
bersuara tatkala sendirian.


kopi pes dari fesbuk aje.. :)
seseorang yang nombor 5 tu macam sadis kan..
meh tuko hadiah ngn aku..hik3..







03 April 2012

.Sakit Penghapus Dosa.



kopi paste je.. :)






02 April 2012

.Salah Arti.

Seringkali ape yg aku coret..
Disalahertikan..
Kenape?
Mungkin aku nak tulis lain..
Org terjemahkan lain..

Contoh..:

Ape yg korang dapat terjemahkan??
Aku cerita pasal madu lebah kan??
Tapi sebenarnye tidak..
Huhuu..

Pasal Lady Garang pulak..
Aku cite pasal aku kan..
Memang laa..pasal aku laa tu..hahaa..

Yg entry INI pulak..
Aku xde mention name sape-sape kan..
Aku cume rindu memori kad camera aku..
Huhuu..apeee pon xleh xde memori kad..
Susah nk amek gambo..

Entry Hemsem & Cool pulak..
Kau tau aku bicara pasal sape??
Kalau x tau..dont jump into conclusion..
(cehwahhh..speakonggg ai wehh..hahaa..)
Tu cite pasal si Edward & Jacob dlm Twilight Breaking Dawn..
Sume org pon gile-gile kan die..
Including me laa.. :)
Bukan sebab aku miang xtentu pasal..
Biase laa..hero filem kot..

Haa..entry Jari Berdarah lak..
Tu ape gambar tunjuk..
Tulisan terangkan..
Ko tau ape aku katakan disebalik nye??
Mata aku berdarah melihat seseorang..
Boleh paham??hihii..

Kalau entry Karma pulak..
Ade ku kata pasal sape-sape??
Ade aku cite pasal lagu Faizal Tahir - Karma??
Takde kan..

Dalam DIAM pulak..
Diam aku mencari jawapan..
Mencari konklusi..(mcm tajok lagu je..:P)
Diam aku memikirkan punca nye..
Ye,walaupun tu aku copy paste je..hehee..

Aku tahu aku xmungkin jadik princess org lain..
Aku princess ayah aku je.. :)
Ape ko pikir ade anak raje nak masok meminang aku?
Choii..dlm mimpi pon x pasti lagi wehh..hehee..

Entry brutal kat Awas OK..
Kamu tahu siapa yg ku awaskan itu??
Mesti laa bukan dari kalangan org yg saye sayang..
Mesti laa dari haters aku..
Ko kene tahu..
Org yg saye sayang adelah..
Family saye..Bakal family..Besfren saye..



Eh,dah laa..
Takkan aku nak terangkan setiap butir dalam blog ni..
Ahahaa.. :D
Cukup laa tu contoh nye kan..
And sape perasan lately ni entry aku sume aku ade mention MR N..
Cukup kenal ke anda dgn MR N tu?
Not Mr Nordin..Not Mr Nuh..
Bukan bukan bukan..
Mr N is Nichkun..
Ok..kenal sudah kan??
Hahaa..
So,pelissss stop fitnah..
Tak baekkkk..
Nanti pahala anda transfer kt saye..
Kan ke fitnah tu lebih buruk dari membunuh.. :)

Takpelahh..
Bukan blog aku famos amesss sgt pon..
Sekadar coretan je pon..
Tak semestinye ayat ku kasar dlm ni..
Kasar kat hati..
DIA je yg tau diri aku sebenar cemane..
Sikit pon xsampai hati ok..hehee..

Jgn risau..
Marah tanda sayang..
Marah saye xlame sgt pon..
Paling lame 25 jam je..
Lepas bangon tido..
Dah kurang marah nye..

Cuma..
Aku x pasti..
Apekah yg aku tulis selama ni org xpaham??
Tak jelas??
Lain maksud??
Lain terjemahan??
(sia-sia je semester 4 dulu amek subjek terjemahan..hahaa..)
Ape lagi yg lain?hahaa..


nota yang disalah arti :

Coba renung-renungkan..
Coba pikir-pikirkan..
Salah tafsir atau salah anggap..
Salah menulis atau salah membaca..
Salah akal menerima atau salah jari memberi..
Ok fine..
Salah aku..hahaa..adiosss..!! :)







.Tips Ke Bandung I.

Sebab blog aku still bingung xleh upload pic byk-byk..
Aku cite pasal tips jela dulu ekk..
Tanpa gambo laa pasti nye..huhuu..
Pasti bosan kot..
Sadisss..
Ape saje sume sadissss.. :P


1) Penjual Jalanan

ini bende yg kami memang shock..sgt2 shock laa..
pegi mane je..adeeee je org ikot ko suh beli brg2..
die akan pakse gak ko beli barang..
walaupun ko kata TAK MAU..ENGGAK..NGGAK APA..dll..
ko pegi kedai sini..die ade..
ko pegi kedai sane..die ade..
kat mane2 memang org ngekor je..
sebab??
tu laa cara diorang nk idop..
dgn hasil jualan..
tp mslh nye..
kalau kite dah beli keychain..
40 tempat lain kite pegi..
org jual keychain gak..
xkn kite nk beli lagi kn..huhuu..
diorang boleh cam muke kite ni org endon or Msia ok..
mcm kite kt Msia..leh cam org die or org kite..
ko pakai laa tudung ala-ala ponorogo pon..
diorang dapat cam pnye..:P

cara penyelesaian :
buat je bodo..and kalau x nk beli..
ko senyum n blah je..
or kalau nk rasa lg selesa..
ko anggap je diri ko tu mcm artis Hollywood..
pegi mane-mane je mesti ade peminat..
nak lg meriah..ko lambai-lambai tangan kt penjual tu sume..
paling x pon diorang anggap ko mental sikit je..
boleh??ahahaa..boleh laa..asalkan ko hepi..


2) Macet

Ini pon masalah problem yg xkan leh hilang kot kat sane..
Alahhh..traffic jam / kesesakan lalu lintas..
Pegi sane jem..
Pegi sini jem..
Xde tempat yg x jem..
Aku pon xpaham..
Contoh..lampu kat jalan kite HIJAU..
Tapi ko jgn harap laa hijau kite leh jalan..
Sebab dlm masa yg sama..
Yg depan pon hijau..yg kiri pon hijau..yg kanan pon hijau..
Sume jadik hijau walaupun lampu diorang time tu merah..
(Pendek kata..ko nk jalan..redah je..hahaa..)

Tapi,aku salute kat sane..
Even sesak cemane pon..
Xde pulak yg eksiden..aneh kan..
Tulaa diorang sgt bertolak ansur ok..:)
Kalau kt Msia..da ramai meninggalkan dunia masok bawah kereta kot..
Tu belum lagi kalau ko rasa macam nak putus jantung bile kereta supir ko bwk tu ala-ala nk bergesel ngn kereta sebelah..
Tapi memang superb ahhh cara diorang driving..
Lagi 1CM nak kene kereta sebelah ok..
Tapi tak kena-kena gak..hahaa..

Cuma bagi aku masa 3 tahun keje kat sane..
InsyaAllah..
Aku cepat sampai wajah usia 50 tahun..
Sebab STRESSSSS dgn jem kt sane..
And aku yakin aku xleh driving kt sane..
Menakotkan kot.. :P

cara penyelesaian :
takyah laa nk jenjalan sewa kereta sendiri kt sne..
ko upah je supir..
agak2 sakit kepale tgk jem..
ko tido jelaa..huhuu..


3) Duit

Ini penting ekk..
Ko bawak duit..
Toksah laa simpan kat kocek blkg ke or handbag..
Baik bawak beg silang tu..
Hahahaa..
Ni maya pesan..
Beg kene sentiasa letak depan..
So,aku suh sume ahli rombongan aku tu..
Bwk beg silang je..mudah kan..hehee..
Aku tuko duit x byk pon..
Bwk bajet RM1000 je..
Tu pon da ok laa kot beli ape yg aku nak..
(Cehh..pd hal ade je rse barang x beli..hehee..)
Sebab aku x fokus kat jeans n sume tu..
Aku fokus kat baju sulam je..hahaa..
Tu pasal aku dah list kan senarai nama nye..
Maaf kalau aku xdpt beli kan lain..
Tu je duit yg aku ade..
Hahaa..nampak ATM..
Takleh lak nk kuar kan duit..huhuu..
So,next time pegi aku amek order lak ekk..
Ini time aku baru usha laa katanye..
Maaf ye kengkawan..maaaaafffffffff..

Cemane nak convert duit RM ke IDR??
Kacang goreng je..
Henpon lampu picit aku ade 'CONVERTER'..
So,aku gune tu jelaa..sebab aku da setting kan die..
Tapi kalo nk senang..
Bwk laa kalkulator..
Kalau x silap..
Anggaran cara kira duit indonesia malaysia camni laa..

       Nilai Rupiah  = Nilai Ringgit Malaysia
            2830

Contoh :

          IDR 50,000     = RM17.6666
                2830

Paham tak?
Buat-buat paham laa kan..huhuu..
Paling-paling beza pon bape sen sangat laa kan..


4) Makan

Aku nye tekak rasa..
Ok je laa makanan kat sane..
Tak banyak beza dgn kite kat sini..
And lagi tak banyak beza dgn org Jawe..
Especially org-org dari Johor..
Ahahaa..
Tak lari kemane laa wehh TEMPE engko tu..ki3..
Jumpe gak kat sane..:P
Sambal ijo die sedap..
Aku dah salin resepi nye..
Nanti aku dah 200% sihat..
Aku try buat ekk..
Same ke x rase sambal ijo tu..
Skg kan perot tgh nk manje-manje ngn aku..huhuu..

And FYI..
Travel agent yg aku tempah tu..
Siap dgn makan tengah hari n dinner..
Bekpes mcm biase laa..kat hotel je..huhuu..
Aku terpikir..
Untung ke kalau dah pakej tu siap ngn hotel,transport..
Pastu kasi makan lagi..
Lantak laa..aku da bayo kan..huhuu..
Banyak tempat makan laa di bawak nye pegi makan..
Rumah Sunda laa..Nasi Padang..Rumah Ikan..dll..(xhengat sudah..)
Kazen aku suke bebeno dgn Tahu Sumedang..sedap laa tahu nye..
Gurame..ape lagi tah..byk dah dimakan..lupe sudahh..
Nanti aku cite lg details ok..


5) Tawar-Menawar

Aku mule kan skill tawar-menawar aku kat Pasar Baru Bandung je..
Kan aku kata..
Aku memang fokus situ je..huhuu..
Ko kene ade skill ni laa kalau nk terer..
Tapi antara kami berempat..
Rupenye aku laa yg paling xpandai tawar menawar kot..
Kazen aku sunggoh hebat dlm tawar menawar..
Ahahaa..
Tapi if org dah x bagi tawar lagi..
Agaknye memang tulaa harga nye..
If beli banyak..
Maybe ko leh mintak murah lagi..
So,time kt Pasar Baru tu..
Memang nak patah bahu aku pikul beg penuh kain..
2,3 kali laa patah balek anto kain kat van supir..
Baik supir kami tu..
Setia menunggu kami shopping berjam-jam kat situ..hik3..

Rambang Mata..
Iyee..tulaa mata aku bile kat sane..
Sume pon cantikkkkkk je..
Last-last blurrr xtentu pasal..
Sudah nye terduduk je nengok kain banyak-banyak tu..
Huhuu..
Tapi,if 2nd time aku g sane..
Haaa..memang laa aku da tau ape aku nk beli..hak3..
Aku memang pening kalau nak handle barang-barang keperempuanan ni..
So,baju raye kami sekeluarga telah siap dibeli..auwww..
Cecepat ganti puase yeeee..*pitam*

cara penyelesaian :
kalau pegi pasar baru..
bawak laa beg sandang belakang tu..
kalau nak pikul beg plastik je..
mau tanggal kot tangan..huhuu..
and lebih baik pegi pagi-pagi..
senang cari parking..
senang shopping-shopping..


next tips..sambung lain entry..

updated : TIPS KE BANDUNG II




.Seminggu yg Disaster.

First of all..
Aku nak ucapkan terima kasih bebanyak..
Kat semua org keliling aku yg ambik berat pasal aku tak sihat aritu..
Owhhh..
Cenggini rasa nye bile perot masok angin ekk..
Xpenah lakkk berlaku..
Cirit penah laa..huhuu..

TQ to my hosmet..
Masakkan bubur..
Cume,kesian kt ibu aku..
Dok jejauh sane risau pasal aku..ermmm..
If tak rasa nk jumpe ajal..
Selagi tulaa akan aku sorok sakit aku.. :''(
TQ to hati..
Ingatkan xrisau psl ku lagi..
Even x bape nk betul sgt perot ni..
Tapi so far ok laa dari last week kan..
Apeee pon x boleh..
And TQ gak kt boss bagi teh cina yg pahit tu..
Tp ku x leh minum..pahit naa..huhuu..
(Pd hal aku kn takot makan ubat..:P)

And maaf ye org-org opis..
Tak dpat nk tolong buat air time jamuan jumaat aritu..
Biase nye muke aku laa pagi2 masak air kt opis..
Next month aku buat ekk..huhuu..


nota paling disaster :
kalau sebulan cenggini..
mau jadik rangka bernyawa je kot aku ni..
silap-silap boleh padam.. -_-"