27 July 2012

.Tips Elak Soalan Pasal Kawen.

Sebab ramai kawan seangkatan & senasib seperti aku ni..
Maka,dititipkan tips² utk elak kan soalan² yg pedih telinge ni dengar..
Ahahaa..
Ini tips tak cilok mane² haa..
Mungkin ade yg berguna n berkesan..
Cer try dulu laa kan..kah3.. :D

Ini tips utk wanita2 gadis² yg asyik di tanya pasal kahwin aje kan..
Rimas kan asyik kene tanye je..
Kan bagos kalo aku dah kawen umo 14 tahun..
Macam Budak-Budak Ni Haa..
Huhuu..





Jom cekedaoottt tips nye.. :


1) Biasanye,org yg kerap tanye ni adelah org yang same..so,bile da nampak je muka org yg selalu tanye tu..sila BERKERUT-KERUT KENING dgn lebih awal sebelum ditanya soalan..

2) Sentiasa bawak pemotong pokok ni bila berhadapan dgn 'wartawan' xbertauliah ni..hahaa..

3) Sila jawab, "Nak kawen tu memang laa makcik..tapi duit tak cukup lagi ni..makcik nk SPONSOR??minggu depan gak saye leh kawen.."

4) Bila ditanya soalan kawen je..ko get ready nak jawab macam ni.. Ko buat² laa macam sgt² tengah berfikir..seriously berfikir laa kan..agak² buat macam berfikir tu dalam sejam dua..kompem org yg tanye tu naik bosan tggu jawapan kot..:P

5) Kalo soalan tu dikemukakan time rewang kenduri kawen..cecepat buat cenggini pulak..
Motif nye,kena buat² macam sgt² laa trauma kan..alaa..mcm kt tv tu..yg org trauma..kire ni pon trauma gak laa..trauma ditanye soklan tu..miahahahahaa.. :D

6) Sile buat muka paling blurrrr di dunia kalo dengo soalan cenggitu..walaupun ko bukan jenis blur pnye org..sile ajelaa buat² muka terlalu blurrr..


7) Nak beradab sikit..kasi bisik dekat telinga org itu n cakap camni.."makcik,yg makcik dok tanye sy ni nk kawen aje nape ekk??bukan ke anak makcik yg sipolan tu xkawen lagi..suh laa die kawen dulu.." make sure bisik pelan² aje,walaupun time tu die dok tanye kite suara die satu rumah leh dengo..hormat katanye..huhuu..

8) Bila terdengar aje isu kawen diperkatakan..sile jeling & pandang dgn pandangan hantu macam ni ok.. kompem takdak sape berani tanye soalan tu kat ko..

9) Ko angguk kan aje kepala kalau ditanye soalan sebegini ye..angguk angguk dan angguk lagi tapi jgn sesekali cakap ape²..cume perlu angguk aje..hahaa..


10) Ko cakap camni.."Tarikh nye dah ade makcik..insyaAllah..akan datang..cume tahun je xjumpe lagi.."



Okeh..sekian sahaje tips-tips dari aku..
 Gudluck bebeh..!!
** Sebarang kesan-kesan dari tips diatas adelah tanggungjawab sendiri ok.. :P








.Fadhilat Bersahur.



Nabi saw. bersabda, "Perbezaan antara puasa oang Islam dan puasa ahli kitab ialah makan sahur." 
  (HR al-Tirmizi)

Nabi saw. bersabda, "Bersahurlah kamu semua kerana sesungguhnya pada waktu makan sahur itu terdapat keberkatan."

  (HR Bukhari)

Nabi saw. bersabda, "Sebaik-baik makanan sahur bagi orang mukmin adalah kurma." 

  (HR Ibnu Hibban & Baihaqi)

Nabi saw. bersabda, "Bersahur ada keberkatan. Oleh itu, janganlah kamu meninggalkannya walaupun hanya meminum seteguk air. Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat ke atas orang-orang yang makan sahur." 

  (HR Ahmad)




nota sahur : 
saje tempekkan nota ni..utk kasi semangat diri sendiri..
sobb sobb..tahap kemalasan nk sahur dah bermula.. :'(

tak sahur kang,kol 10 pagi mule laa mcm kain buruk..melepekkk kt meja..huk3.. :P






26 July 2012

.Seminggu Senoneng.

Minggu 1st pose..
Memang kejadahnye ku menoneng-noneng laa kan..
Kejutan perot tak terima makanan..
Kejutan tekak tak terima cendol ais di tengah hari yg panas..(pergghhhh..tu belom lagi jus tembikai yg kaler merah..sejuk..nyaman..fuhhhh!!)
Kejutan bangun lagi awal dari selalu..
Kejutan bangun tido teros makan..

Tu belom lagi tetibe laju je tangan aku bukak laci meja ni..
Ade coklat-coklat..
Ade jajan-jajan..
Ade kerepek..
Da memang perot stoking..
Asal nk mengonyel je seluk kt laci..
Asal seluk laci je,nk mengonyel..hahaa..

Semalam,
Tengah hari ala² kering tekak kan..
Laju aje tgn aku pegang botol mineral kat rak tepi ni..
Haishhhh..
Naseb baek cepat tsedar..
Kalo xsedar,da selamat aku tonggak air tu dgn satu nafas kan..
Ahahahaa..

Seriously..
Cabaran melawan hawa napsu paling beso time ramadhan ni..
Adelah napsu makan aku..
Grrrr..
Napsu lain boleh handle lagi kot..huk3..
Sebab napsu ni laa aku xpnh rase nk diet..
Sbb bukan takat seksa fizikal aku..
Mental aku pon tseksa jugekk.. :P

Nak kata aku x sahur..
Sebelum subuh aku bangun sahur..
Yelaa..
Celik mata teros makan..
Ape yg aku makan pon mcm masok gitu aje dlm perot kan..huhuu..
Nak kata x niat..
Da niat da wehh..
Nak kata ade budak dlm perot..
Takde laa pulak kan..huhuu..

Tapi minggu 1st aje..
Minggu next² nanti da orait laa..
Lagi laa minggu last² kan..
Relax je wa xsahur ok..
Siap boleh merayau dari pagi sampai petang..
Wuhuuuu..



So,ape jenis gambo makanan adelah dielakkan dari napsu mata..
Nanti napsu tembolok xtersentap..



notasenoneng :
sabar itu indah..
tp kdg² tu hilang gak sabar aku kan..
watch outttt!!






.Kawen Muda.





Dah nengok video tu??
So ape komen korang??
Komen aku..
Pehhhhhhh!!
Gile mude kot kawen..
Agak-agak laa kalo aku time umo 14 tahun..
Then mintak kawen ngn ibu aku..
Sah,kompem,yakin 500%..
Aku kene seret depan skolah kot..
Ahahaaa.. :D

Siyesss wehhh..
Ajegile mude kot..
Skolah tingkatan 2 & tingkatan 4 woooo..
Aiyooooo..
Aku kecik² gitu dulu main kawen pondok² je wehh..
Tak pulak kawen betol² cam budak skg..
Ahahaa..mmg gile advance..
And parents sgt sporting morting laa kot..
Serta kaya raya agaknyee..
Yelaa..sume ditanggung beres..
Da tinggal kawen aje kan.. :P

Kire terror laa diorang ni..
Aku,tingkatan 3 baru tau bab² persenyawaan ni..
Tu still belom tau camne nak senyawa kan ovum..
Tingkatan 5 kot baru tau..
Wakakakakaa..

Konon² laa kan aku yg jadik pengantin tu..
Kompem sgt² laa taun depan nye da xleh nk amek PMR & SPM..
Time blajo je ingat laki..
Time blajo je ingat laki..kah3..
Mule nk skodeng kelas laki aku lak kan.. :D

Kot² taun depan diorang da dpt baby..
Pehhh..kompem mcm adik bradik je kot..
Ahahaa..
I cant imagine owhhhh..
Tapi bagus nye nanti bile da umo 20-an..
Takde laa ramai 'wartawan' nk tanye soklan² nyampah..
"Wahhh,da besa anak dara nye..BILE NAK KAWEN??"
Phewwww..
Baru ku tau soklan tu sgt² menyentap jiwe kewanitaan aku..
Tapi,aku da ade petua / cara utk buat 'wartawan' xtanye soalan bile nak kwen ni..
Nanti aku cite later ok..

To pasangan kt atas..
Uchapan dari cikcendawanpink..
Tahniah..!!
Ingat,taun depan nk amek PMR n SPM..
Ehehee..
Caucincauuuu!!


notakawenkawen :
alamak..soya sejuk campur cincau..
pehhhhhh..hausss siakk!!
bye!






25 July 2012

.Nenek Kembali Ke Rahmatullah.



Al-Fatihah..
( 1925 - 2012 )

Nenek aku meninggal dunia Jumaat lepas..
20 Julai 2012..
Sehari sebelum seluruh umat Islam sambut Ramadhan..
Nenek aku dah lama sakit..
Cuma dalam 2 minggu ni makin teruk..
And hembuskan nafas terakhir dekat Hospital Sultanah Aminah JB..
Aku redha..
Walaupun xdapat jumpa hari Jumaat lepas..
Tapi aku selalu balik..
Takde laa rasa ralat sgt..
Perjalanan aku hari Jumaat balik ke kampong pun sgt dipermudahkan..
Terima kasih ya Allah bantu hamba-Mu..

Biasa aku balek kampong..
Kompem2 magrib baru sampai..
Tapi hari tu sume dipermudahkan..
Kuar opis,ade bas..
Kuar rumah,ade bas..
Bas lak bawak laju lintang pukang ke JB..
Smpai JB tros g tanah perkuburan..
Pakcik teksi pon bwk kete mcm terbang gak..
Sempat jumpa dekat kubur je..
Macam magik pon ade..
Bas kol 1.00 petang..
Kol 4.15 petang aku da sampai..

Semoga nenek ditempatkan dikalangan org beriman..
Nurul takkan pernah lupekan nenek..
Aminn..
(╥_╥)





"Allah tidak akan uji hamba-Nya diluar kemampuan"
dan ujian itu tanda kasih Allah kepada hamba-Nya.. (╥__╥)





20 July 2012

.Snogurt.


 

Semalam malam..
Pegi kat opening snogurt junior aku,Lynn..
Kat seri kembangan tu je..
Tumpang ieqa n kawan die..
Si suhaila lak xsempat tiba..
Sebab jem kat zimbabwe katanye..ahahaa.. :D
Best kan mude-mude jadik tokey..
 Aku pon nk jadik tokey gak laa..
Tapi tokey ape ekkk??
Tokey tilam??sbb aku suke membute..wakakakakaa.. :D
Okeh,balek cite kite tadik..iklan jap ekk.. :P
Snogurt ni macam tutti frutti nye style laa..
Eskrim yogurt..
Tapi kompeni Malaysia and harga lagi murah dari tutti frutti..
Entah,aku hentam je..
Xkesah sgt..
Well..batuk cemane pon..
Eskrim tetap eskrim..
Tapi konsep kedai ni pink putih..
Ai loikeee pink sama putih.. :)
Name pon cendawanPINK kan..
Kalo gitu,konsep kedai aku nanti..
Sup cendawan kot..kah3.. :D
Nk tau lanjut lagi pasal Snogurt ni..
Pegi laa google sendiri..!!
Ahahahaa..
Caucincauuuuu..







19 July 2012

.Puaka Malapetaka!!.

*entry ni penoh dgn cacian,makian,hinaan..
rase-rase xleh bace ayat keji aku..takyah bace entry ni..paham??"


Semalam..
Ade makcik ni..
Tgh dok kat meja tgu KSN dtg..
Bual-bual laa mcm biase..
Dah tu makcik ni tanye..

Makcik : "Sape eaa yg kawan ko ngandong tu??"
Aku : "Ngandong??Sape yg ngandong??"
Makcik : "Alaa,yg kawan ko tu..sape name die eaa.."
Aku : "Org opis sy xde lak yg ngandong..kawan2 pon takde gak"
   (Sambil muke aku berkerut-kerut laa kan..mmg siyess wa xtau sape ngandong!!)

Pastu tetibe makcik tu meroyan..
Tah kene sampuk sawan babi mane tah..
Leh nk marah-marah aku kan..

Makcik : "Ko jgn kurang ajar ye..aku tanye,ko jawab laa betol2..bla bla blaaa.."

Pastu kawan aku nyampuk..
Cakap akak ****** eaa??
Anak die da besar..
Da setahun lebih pun..
Maybe akak ***** tulaa yg makcik tu maksodkan kot..
Choiiii betol..
Anak org tu da besa pon!!
Nampak beno nyanyuk!!

Aku memang nak memBABIkan aje..
Da memang wa TAK TAU..
Wa tak tau la siyalll!!
Da laa xsebut NAMA sape yg ko tanye..
Pastu nk kata aku kurang ajo xjawab..
Memang salah maknusiyeee..
Tungguuuu..
Tunggu laa wa naik hantu kt opis nanti..
Dulu pegawai M54 da kene tengking dgn aku..
Ni,makcik setakat kerani..
Dun worry..anytime aku leh tengking..!!

Pasni,kalo aku jumpe ko makcik nyanyok..
Memang ko tempah cacian dari mulut aku yg agak power ni..
Wait and see..
Aku hormat dgn org yg hormat aku..
Ko xhormat aku,20x aku takkan hormat ko sampai mampos..
Ko belom jumpe aku yg bermulut puake ni kan??
Ko nak sgt jumpe aku yg puake kan??
Ok..aku tunaikan permintaan terakhir ko..

Lupe nk ckp..
Tetiap minggu kalo terserempak ngn makcik ni..
Asyik tanye aku je..
"Ko dah kawin kan??"
Memang nak mem-BABI-kan diri lagi laa kan ko asyik tanye aku pasal kawen je..
Madah tiap minggu jumpe tanye da kawen..
Aku memang kompem org tua ni nyanyuk..
Aku sumpah anak ko tak kawen baru tau!!
Siyal tol malapetaka ni!!




nota puaka :
sumpah aku kata..
aku belajar KURANG AJAR since aku kerja..
org-org keliling aku yg 'membantu' aku jadik kurang ajar..
terutamanya dari kalangan org-org SEUSIA ibu aku..
ermmmmmmmm...








17 July 2012

.Makhluk Hebat & Keras Kepala.




ni salah sorang makhluk ituuuu..
hahahaaaa.. :D
so,my laki-to-be..
 are u ready ber-bini-kan makhluk ini??kah3..
(patot laa xkawen-kawen lagi..muahahahahaa..)







16 July 2012

.Resepi Pavlova.

Di pagi ni pulak..
Chef tunjukkan cara-cara buat pavlova..
Ini cara aku..
Mungkin berbeza kot dgn cara org lain..
Dan kalo ade salah silap,betolkan la ekk..
Huhuu..


Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor (nk kurang manis,kasi kurangkan gula..)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan (aku xletak cuka pon,sbb aku xsuke cuka..hahaa..)
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla
Buah-buahan



CARA - CARA :


Sebelum tu,panaskan oven selama 15 minit pd suhu 150°C ok..



 Putar PUTIH TELUR sampai jadi soft peak..
Masukkan GULA KASTOR sikit demi sedikit..
Masukkan ESEN VANILLA,TEPUNG JAGUNG & CUKA..
Pukul dgn kelajuan tahap kuasa kuda paling laju sampai adunan berkilat ok..


 Nak tau adunan tu dah jadik or tak??
Sile telungkup kan atas kepala??
Ade jatuh tak??
Kalo tak jatuh,means dah jadi la tu..hahaa..
(Gile berani aku terbalikkan adunan tu kan??:P)


 Then,boleh letak kat baking paper..
Org kata bahagian keliling tu lebih tinggi dari tengah..
Aku xtau sebab ape..
So,aku ikotkan aje..

Then,bakar laa dia dalam oven selama 1 Jam 15 Minit..
Phewww..gile lama kan??
Ahahaa..

Tiap-tiap 5 minit,aku jengah oven..
Kejap lagi,nengok oven..
Well..org jakun 1st time buat ni mmg laa kan..
Ahahaa..


TOPPING :

So,sementara tunggu pavlova siap bakar..
Jgn laa jadik mcm aku..
Dok nengok aje kan..hahaa..
Sile buat topping pulak.. :D

 Beli lah buah-buahan yg agak masam ye..
Sebab??
Sebab utk seimbangkan rasa manis pavlova itu..
Huhuu..
Tapi,kalo nk letak durian ke,manggis ke..
Sukati korang laa..
Bukan aku yg makan.. :P

 Pastu potong ikot suka hati..
Takmo potong pon takpe..
Aku kan takde keje kt umah..
Tu potong kecik-kecik.. :P

 Putar WHIPPING CREAM sampai jadik berketul macam gambar..
Masukkan ESEN VANILA & GULA HALUS ye..
Putar dan putar sampai dia kental gituu..
Pastu colek sikit,kasi rasa dekat mulut..
Sedap kan??
Hahaa..
Dah siap putar,masukkan dalam peti sejuk..
Kang cair pulak sementara tunggu pavlova masak.. 
 Then,bila pavlova siap bakar..
JANGAN teros keluarkan..
Bagi dia sejuk sendiri dalam oven tu..
Bukak sikit pintu oven..
Tunggu dalam 10 minit gitu laa kan..

Lepas tu,dah sejuk betol..
Tarik elok-elok dari baking paper..
Make sure dah betol-betol sejuk..
Aku kan kurang sabar..
Tak sejuk lagi,aku dah cabut..
Teros laa melopong tengah-tengah pavlova tu kan..ahahaa..

Letak whipping cream atas pavlova tu..
Then,hiaskan dgn buah tadi..

 Taraaa..!!
Aku punye jadi camni..
Korang punye jadik macam mana??

Link kan haa kat blog ni kalo da jadik.. :D
Ni tekstur pavlova aku..
Luar rangup & dalam lembut mcm marshmellow..
(Tapi aku rasa macam lembut span basuh pinggan aje..hahahaaa..)


nota pavlova : 
aku ingat,pavlova aku paling worst berderai..
sekali aku google image..
ramai pavlova lagi worst..hahahaa.. :D







.Pavlova Cendawanpink.


Wehuuuu..
Sbb ramai suh buat pavlova..
So,aku pon try laa kn..
Bukan ape..
Nak buat bende ni mcm leceh..
Lg pon lebih kurang mcm buat Macaroons aritu kn..
Takot xjadik..
Tp so far jadik laa..
Walaupun dgn tahap keganasan aku ni..
Berderai jugek laa kerak pavlova ni..ahahaa..
So,ape yg plg penting buat bende alah ni laa kn..
Adelah KESABARAAAANNNN..
Aku pnye ni pecah sebab aku x sabo..
Belom lg bende tu nk sejuk betol2..
Aku da cabot dari kertas minyak..hahaa..
Tp still ade rupe lagi laa..
Melopong n mendak gak laa tengah2 pavlova tu..
Seb bek boleh cover dgn cream & buah..kah3.. :D


 Taraaa..!!
Nie laa my 1st pavlova..
Org kata laa kan..
Kalo kt luar tu mcm rangup and dalam tu lembut..
Kira jadik laa tu..
So,aku nye ni jadik laa agaknye..
Ahahaa..

Si amoi tnye..
Kenape CAKE ni rase cenggini..??
Ni bukan kategori cake..
Kategori dessert laa kan..
Tu psl x gune tepung..huhuu..
So,mmg xde laa rasa cake..
Rasa manis n lembut2 aje kan.. :D
Lepas da separuh dibaham..
Baru perasan ade coklat syrup..
So,curah laa coklat syrup atas tu pulak..
AhakSs.. :P
Yg gambo kecik tu tekstur pavlova..
Ahaaa..
Nak resepi??
Nanti aku letak dekat next entry..!!
Cau cin cauuu..







11 July 2012

.Weekend Yg Weekend.


 Sabtu 
Pegi kenduri kawen anak angkat ibu..
Baju aku da boleh jadik pengapit perempuan..
Ahahaa..
Tu baju beli kt bandong..
Konon² buat pakai raya nanti..
Tp,aku pakai jugekkk..hehee.. :D

 Ahad 
Balek umah nenek kt GP..
Then,balek tu mentekedarah laa kan..
Sile FOKUS dekat anak panah merah..
See??
Lelaki menampakkan ke-tongkeng-an beliao..
Ahahaa..
Aku da bilang..
Jgn pamer macam² ngn aku..
Kan aku da amek gmbo..
Apekah lelaki menayang tongkeng??
Da laa tak cantik,nk tayang lagi gitewww..ahahaa..
Ceh,kunun² suruh adik aku cover line amek gambo die..
Pd hal aku amek gambo blkg tu..
Awek die siap nengok okehhh..kah³..
Kalo bakal laki aku cenggitu..
Mmg aku humban kt bawah food court tu..
Buat malu je kot..
Agak² laa kn.. :P
Errr..x rase sejuk ke tongkeng terdedah??ahahaa.. 


 Senin 

Sementelaah aku cuti ari senin..
Di hari kejadian SAMURAI MENGAMUK..
Bwk ibu n abah makan² before anto aku balek..
Hik³..
1st time nih dorang mkn kt secret recipe..
Slalu aku ajak sokmo xmo,mahal katanye..
Ni kira aku paksa gak masok..huhuu..
Kalo x aku sebagai anak..
Sape lg nk bawak..
Kan kan kan??
Nanti da ade mak bpk mertua..
Bwk mak bpk mertua lak..miahahaa..








10 July 2012

.Samurai / 'Imam Mahadi' / Pasangan Mengamuk Di JPM.

Miahahahaaa..
Aku pon nk heboh gak buat entry ni..
Alaaa..nanti dekat-dekat nak pencen..
Boleh tunjuk dekat anak cucu cicit..
Boleh tunjuk dekat junior-junior time keje nanti..
Ni laa pengalaman makcik masa mule keje dulu..
Kat JPM ade kes tembak-menembak polis..
And lg heboh nye sebab berlaku kt kawasan opis aku..
AhakSss..
See,kepoh kepoh kan??
Even aku takde time kejadian..
Sbb tgh otw balek dari kampong..
Tapi aku tau jugekkk..hehee..
Teknologi katanye..

 yg perempuan kena tembak kat peha
yg lelaki kena tembak kat tangan n ari-ari..
(lelaki meninggal sudahh)
*mcm relax je muke lepas kene tembak.. -___-"

gambar rentetan kejadian

Berita Penuh, KLIK Link :

Nak nengok video masa kejadian pulak :

Dan ade desas desus kata ni politik aje..
Klik link ni pulak..

Punca kes mengamuk ni??
Kata org die nak gulingkan kerajaan..
Nak jadik PM kot..
Adehhh..
Kasi belajar pandai2 eaa..
Baru boleh tadbir negara..huhuu..
Wallahualam..tu org kata laa kn..

So,pikir-pikir & renung-renungkan..
Bertindak gune akal..
Berfikir pun gune akal..
Hukhukhukkkk..

So,dgn lincah nye..
Cite dekat seorang Mr C ni psl kejadian tu..
Then,Mr C itu jawab :

Huhuu..
Pesilat tu aku a long long long time ago.. :P



nota samurai..wachaa!! :
kalo aku tgk depan2..
mmg kompem 500% wa takkan makan cili sos lagi..
sebab wa allergic tgk darah kemain byk cenggitu..
wuwuwuwuuuuu.. -__-"