23 November 2012

.Durian Crepe Melanda.


Huk alohhh..
Sume dok heboh ni pasal Durian Crepe / Crepe Durian..
Memule agak pelik laa kan..
Pasal letak nama nye 'crepe'..
Sekali dok godeh-godeh gambo..
Kesah nyeeee..
Aku makan n faveret bende alah ni since taun lepas..huhuu..
Ade ni haa kat dalam entry Pancake Durian..
Aku panggil beliao pancake durian rupe nye..hahaa.. *jakun
Since aku ni hantu durian..opkos laa kan tau pasal durian yg sedap²..ki3..
Ade Cendol Durian , Pesta Durian dan mcm² durian laa kekdah nye kan..



Tapi aneh nye..
Aku x brape gemar bubur kacang + durian..
Sebab aku suke durian mentah gitu je.. :P
Apetah lagi makan tempoyak..yekkkkksss..
LC boleh makan tempoyak..yekkkkssss lagik.. :D


Caucincau..!! :)






19 November 2012

.Buah Dabai.


Pernah dengo nama BUAH DABAI?
Huhuu..
Aku dengo aje..
Tapi,tak pernah makan..
Then,cik hosmet balek kampong beliao..
Kirim bawak balek buah dabai ni..

Buah ni kire nye buah eksotik laa kan..
Ade musim nye jugak..
So,ngam2 si LC balek Sarawak..
Mmg tgh musim buah ni..
Aku kan suke try..
Ayuhh kite try buah dabai lak.. ;)


 Ni laa buah dabai nye..
Rupe nye ala-ala kurma gitu kan..
Anggur pon ade gak rupe nye..

Buah ni nak makan aneh sikit cara nye..
Sebab asal buah ni keras berdentum..
So,kena celur dgn air suam..
Kasi rendam dlm 10-15 minit..
Kasi lembut dulu isi nye..
Baru boleh dimakan..

 Cara makan nye pulak..
Boleh makan cicah garam..
Or makan cicah kicap letak gula..
Huhuu..
LC kata ade yg makan dgn nasi..
:)

Ni laa rupe isi buah dabai tu..


How it taste?
Ermmm..bagi si jakun cam aku ni..
Susah nak describe cemane rase nye..ahahaa..
Mule-mule bau buah ni before di celur tu..
Siyess macam bau pelam mude..
Slurppp..terliur sat..
Then lepas di celur tu..
Rasa buah ni langsong x masam okeh..
Rase lemak-lemak gitu..
Tekstur die macam ko makan keledek..
Tapi rasa kelat sikit and lemak laa..
Okeh,itu jelaa aku nak describe kan..hihii..












16 November 2012

.Dobi DIY.

Muehehehee..
Korang penah x gune dobi d.i.y?
Alaa..omputeh kata diy,org kampong ku kata "do it yourself "..hehee..
Aku 1st time nokkk anto kat dobi cenggini..
Biase basoh kt umah je..xpenah anto kt dobi..
Tapi..
Di hari rumah ramai ummat aritu..
Anto segerombolan baju² kat dobi laa kan..
Lagi laa cuaca ujan sokmoooo..
Sidai 2 hari baru kering..
Lalu,dgn lincah kadok nye..

Cecepat pegi kat Precint 15 nun sane dok basoh baju terkumpul..hik³..

 Lokasi dobi diy ni kat presint 15,putrajaya..
Betol² nun kat seberang depan Mydin..
Kat celah bangunan tu..huhuu..

 Sebab 1st time kan..
Nengok laa cara org lain gune..
Ala² jakun jugak laa..
Make sure duit syiling 50sen n 20sen je adooo..
Abesss tabung buluh aku dikorek nk carik duit syiling..huhuu..

And jgn lupe pulak bawak sabun basuh sendiri..
Softener pon bawak sendiri ekk..hahaa..
Kalo xbawak,g seberang jalan kat Mydin tu..
Melambak sabun basuh..hohoo..

 Harga?
Boleh laa..
Kalo bwk baju byk² tu..
Kire jimat kot dari yg dobi timbang tu..
Huhuu..

Mesin basuh : RM 4.00
Mesin pengering : RM 3.50

Ok x?ok laa kot..
Siap kering kan..
Musim ujan ni..payah kering wehh baju.. :P
 
 
Timing basoh nye pulak?

Cuci : 40min
Keringkan : 45min..

So,sementara tunggu tu..
Boleh laa pegi ke kedai makan bhampiran utk makan yekk..
Time aku pegi betol² pagi bute wehh..
So,kite bekpes je wokk..

Lepas siap basoh tu..
Jakun lagik..
Yelaaa..
Mesin pengering tu kering kan baju wehh..
Dah boleh teros pakai laa kire nye..hahaa..
Iye iye iyee..
Memey saye jakun..so what??!!
Ade ku kesah?hahaa..
 

Okeh,tu aje laa cite hambe..
Bukan ape nye..
Saje nk coret cite..
First time gune kan dobi gini.
 Jakun laa kekdah nye..ahahahaaa.. :D

And to makcik-makcik luar sana..
FYI,saye ni biasa basoh sendiri tauuuu..
Ni FIRST TIME gune dobi..ahahaa..
(Turun pulak hantaran aku ni kang..kata pemalas lak..kah3..)
#pitammmm..!!









.Air & Darah.


sori uols..i just married weekend lepas..
'koboi married' katanye..muehehee.. :D



☆♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪☆
Dalam BADAN kita banyak AIR..
t a p i ,
kenapa bila kulit kita terluka, darah yang keluar?


Dalam HATI kita banyak DARAH..
t a p i , 
kenapa bila hati terluka, air mata yang keluar?


Subhanallah, indahnya ciptaan Allah.. :)
☆♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪☆



lepas 'koboi married'..
my koboi husband divorce i on the spot..
sebab tu i jadik single balek..kah3.. :D
okeh,merapek sudah..




nota koboi :
teknik penceritaan & gambo adelah lain sama sekali dari cite asal..
nanti aku cite kat entry lain ekk..hehee.. :P








06 November 2012

.Ddeokbokki.

do u know how much i misssss u..
hot..spicy..kenyal-kenyal..
melekat-melekat..
ohhhhh..sedap betollll kt tekak aku.. :D
aigoooooo..drooling..  -___-"


oittt uolss out there..
plissss sedekah ini kat aku..
sedekah semangkok pon cukup laa..
kalo nk bagi 3 ke 4 mangkok..aku terima je.. :P
ibu-ibu pregnant macam aku tgh kecur ni..
almaklom laa..
pregnant 30 bulan tak jugak2 bersalin lagi ni..
tu pasal dok ngidam manjang..
hik3.. :P
to : miss hosmetttt..
i want ddeokbokki..!!
belanje..!! hehee..

Dubu or Sopoong?
Ddeokbokki Dubu sedap lagi..
Kimchi sedap kt Sopoong..
Nyum3.. ;)







01 November 2012

.Legoland Nusajaya.

Sekarang sume org panggil Nusajaya..
Tapi aku tetap jugak nak panggil Gelang Patah..hehee..
Kampong sendiri kot..
Takkan ilang name tu.. ;)

So,raye aji aritu..
Sempat laa meng-ronggeng-kan diri kat sane..
Buat pass aje..
Then singgah jap nengok2 kat dalam tu..

Harga tiket dekat Legoland tu..
(Klik laa gambo kt atas ekk..)
Aku amek yg setahun punye..
Dah alang-alang dekat ngn rumah kan..
Sekangkang kera je nk pegi..hehee..

Before tu kene beratur laa..
Isi borang sebab nak buat kad..
Then,amek gambo on the spot kat depan kaunter tu..
Family aku sume da lame buat kad..
So,diorang hilang kt dalam..
Aku da mcm syok sendiri pegang kamera dpn kaunter tu..
Ahahaaa..
Dan hasil nye..
Gambo kat kad aku cm hampagass..kah3.. :P

Walaupun beratur agak panjang..
Kaunter nye byk owhh..
Then pantass..
Ai loikkkeee..!!

Mule-mule masok..
Whoaaa..bestnyeeee..
Banyak lego.. :D
(Name pon legoland..huhuu..)
Teros imbau zaman kecik-kecik time main lego..
 Besttt..
Sume lego..
Sane lego..
Sini lego..


my ibu.. :)

Disebabkan time raye tu musim agak panas..
Aku pegi da petang..
Da petang gitu..
Ramai org berbondong-bondong kat situ..
Nak main game kene Q..
So,aku jadik nye..
Tak main pape pon..
Lagi kecot perot nengok roller coaster nye..
Alahaiii..ngeri..
So,da petang tu..
Teros laa balek..

Kan beli annual pass Legoland..
So,tiap kali balek kampong..
Boleh pegi..
Ahahaa..
Adioss..amigosss.. ;)