07 January 2013

.Resepi Korean Kimbap.

Annyeong..!! :)
Dah makan Korean Kimbap,meh kite jenguk cara buat nye..
Kat Korea panggil kimbap..
Kalo ko ke Jepun die panggil Sushi..
Same je kot mknn nye..huhuu..
Kacang gorengggg jelaa resepi nye..
Takyah susah-susah bagai..
Hahahaa..(dgn nada kerek..)
Ayuh lihat..!!


BAHAN-BAHAN

2 cawan Beras Calrose (beras gamba Sumo makan nasi tu..)
2 batang Sosej
1 batang Lobak Merah
2 biji Telur
5 keping Rumpai Laut
2 sudu Minyak Bijan


CARA - CARA

1. Masak beras calrose mcm masak nasi biasa ye sukatan air nye..then letak laa sikit garam bagi perasa..


     

2. Potong lobak merah panjang-panjang & rebus sampai separuh empuk saje..Terlebih embuk nanti berkecai pulak kan time potong nanti.. :P


      

3. Goreng sosej & telur dan dipotong panjang juga macam dlm gambar di atas..

4. Lepas nasi masak je..time panas-panas tu better terus buat..sebab nye..senang nanti beras tu melekat n mudah digulung..huhuu..

 
     

5. Letak seaweed / rumpai laut atas tempat rata..dan alaskan dengan plastik..sebab nye aku takde 'Sushi Mat / Bamboo Mat' utk gulung tu..aku gune plastik sajeeee..asalkan boleh gulung,ok laa kan..FYI,seaweed yg aku beli ni ade rasa pedas..lagi sedap kot kalau seaweed ade perase..ikot selera korang laa..huhuu..

      

6. Nasi diletakkan kat atas seaweed tu dan ratakan..jgn terlalu nipis and terlalu tebal ok..agak-agak jelaa..huhuu..sebab takut time gulung nanti terlalu tebal,terbarai isi perot nye..huhuu..letak lobak,telur & sosej selang-seli.. :)

      
7. Nah..mula kan aktiviti menggulung kimbap dgn penuh lemah lembut n kesopanan ye..sebab nye..kalau ko salah gulung,boleh terburai..kadang tu die tak tergulung..so,gulung kasi mampat2 & jadik bulat ok..
Sila rujuk kt >>> Video Link <<< ni utk cara menggulung nye..

8. Taraa..!! Dah siap laa tu..serupe macam lemang je kan..then kasi potong sama itu Kimbap / Sushi mcm korang potong lemang.. ^____^  Sedap jugak dimakan cicah sama mayonis.. :)


Sekian,chef Cendawanpink punye resepi..
Buibuiiii.. :D






17 comments:

fiqkbe said...

senang jgk resepi ni. boleh try ni ;) kalau guna beras jati je boleh x?

cendawanpink said...

fiqkbe : senang kan??!!hahaa..boleh diorang kata,cume lembikkan sikit laa..tp rasa lain kot..ntah..ki3.. :D

Sumayyah Nadhirah said...

ahhah senang kalo laki ko jenis suke gini xyah ko susah2 masak bagai ahhaha

Mustofa said...

Assalamualaikum...singgah perdana, senang bisa berbagi ilmu disini.....NICE ENTRY....i done follow here..@_@

cendawanpink said...

maya : ahahahaa..tau takpe wehh..buat byk2..simpan dlm peti..kah3.. :D #pitam

Gda Hanum said...

HIHIHII..tq 4 da receipe !! rajennyeeeeeeeeeee ko kann..

cendawanpink said...

gda : welkam2..t ko buat ekk..sng je tu..huhuu..da siap kasi ltk kt belog.. :D

ainul said...

mcm senang jgak.. nnti nk try bt :)
thanks for sharing :)

cendawanpink said...

ainul : welkam.. ^___^
sng jugak laa..hik3..time gulung je ssh sikit..

Aisy ~ said...

saya da try buat pagi tadi ! hehe
simple je, nasi , telur dadar, sosej , timun cina and mayonnis ~

sedap3 ^^

cendawanpink said...

aisy : hehee..sng je kan buat nye.. ;)
tq dtg belog ni.hik3.. :P

Aya Suraya said...

~~GREETINGS~~

Hi , menerjah resepi ni, tengok mcm senang je nk buatnya nanti saya try la..

~~QUESTION~~

-> kalau beras calrose tu digantikan dengan beras biasa such as beras faezah ke cap rambuatan ke and else agaknya boleh ke tak..?

MOHON AKAK TOLONG JAWAB SOOALAN DARI SAYA NI..

cendawanpink said...

aya suraya :
hehee.thanks jengah belog ni.. :)

rasanye boleh,tp cuma lembik kan sikit nasi tu..n buat time die still panas2 sbb mudah nk digulung dgn seaweed tu nnti..

gudluck!! ^___^

fatimah said...

As salam...
Sye nk ty kat mne nk beli rumpai laut tu ekk?

cendawanpink said...

fatimah : wasalam..sy beli kat carefour je.. :)

Amy Myza said...

Assalamualaikum. Nak tanya, minyak bijan tu utk ape ??

cendawanpink said...

amy myza :
biase sapu lepas siap gulung,be4 potong kimbap..
utk sedap2 je rsenye..hehee..
tp sy xsuke,so xletak pon.. :D