07 February 2013

.Ho Chi Minh City - Episode 2.


Dari EPISODE 1,kite sambung episode 2 pulak ye.. :)

Hari kedua ni..
Diikutkan jadual nye..
Kite ke Chu Chi Tunnel..
Alaa,terowong laa dlm bahasa kite ni..
Omputeh naa kan nama..hahaa.. :D

Perjalanan ke kawasan sane..
Adelah dalam 70km..
Aigooo..jauh ye..
Menuju ke kawasan kampung kan..


 Nengok tu..
Kebun getah kami redah ye..
Huhuu..
Takde laa sesak mcm kat bandar Saigon..
Sini aman tenteram sikit.. :)

>>> takde lobang > jumpa lobang > masok lobang..>>
hahahaa.. :D

Nah..
Ni dia laluan masuk ke terowong nye..
 Pandai ye diorang korek lobang..
Kecik ya amat laluan nk masok nye..
3rd pic tu..
Aku tersadai gitu je..
Sebab kaki aku x cecah tanah bawah tu..
Kalo cecah tanah..
Memang tenggelam laa kepale aku ni..hi3..
Kurus betol diorang weh..
Wa sangkut tang pinggul..grrrrr..hahaaa.. :D


Ini lubang utk pengunjung..
Siap tangga eaa..
So,berani laa nk try masuk dalam tu.. :P

Tour guide kitorang punya laa dok cite pasal US menjajah Vietnam dulu..
Bla bla blaaaa..
Aku..Kompem laa xdengo..
Ahahaa..
Malas dengo cite pasal sejarah..
Cukup2 laa zaman skolah dulu ye..
Nasib baik akak opis aku suke dengo sejarah..
Die jelaa dengo..kih3..
Aku merambu2 amek gambo jelaa kan.. :D


 Banyak betul jerangkap samar yg diorang buat..
(Eh?Jerangkap ke,perangkap?huhuu..)

 Ngorat abang askar di bawah khemah..hik3..
Nak autograf aku katanye..
Haishh,cer imagine..
Time malam je sume patong askar ni hidop..grrrr..larikkk..!!

Jenjalan dalam hutan..

Taraaa..!!
Kete kebal katanye..
Hihii..

 Cuci tangan..
Motif cuci?
Sebab sume org lalu situ cuci tangan..
Tour guide kata air bertuah..kah3..
Macam laa aku xnampak paip air di dalam buluh tu ye.. :P

Di akhir lawatan dalam Chu Chi Tunnel tu..
Sume pengunjung di sajikan dgn makanan ringan..yeayy..!! makan time.. ;)

 Ubi Rebus cicah Kacang Tumbuk..
Beserta air teh pandan..ewahhhh.. :D
Apesal haa org sane suke teh pandan?
Aku ni selain teh normal tu..
Agak payah nk telan air teh pelik-pelik ni..
Pulak tu..
Memang teh pandan ni langsong takde gule..
Alahai..kesihatan katanye kan.. :P
One shoot saje air tu masok..cawan comel je..

Okeh..
Tammat sudah cerita ke Chu Chi Tunnel / Terowong Chu Chi..

Mari pulang ke Ho Chi Minh City.. :)


Otw balik tu..
Ikot jadual ktorang..
Singgah ke kilang / tempat pembuatan lukisan dari kulit telur..
Walaweyyy..
Gile betol laa dari kulit telur..
Telur itik katanye kan..

Harga pon memang mahal laa aku rasa..
Sebab payah woo diorang buat..
Kalau tak berbakat..tak sabar..memang tak jadik..
Cer imagine aku ketis-ketis kulit telur tu jadik lukisan..
Memang sampai bile pon xjadik laa lukisan tu..
Sebab aku da baling kelaot..ahahaa.. :D

Cuci-cuci mata jelaa ktorang..
Tp mmg sume menarik wehh..
Meja makan nye pon cantek..
Tp xleh amek gambo lak dlm kedai tu..
Huhuu..

 Singgah jap ke HRC..
Akak opis aku pengumpul tshirt HRC..
Aku?
Tidak laa..hik3..
Hobi aku bergambo sahaje..ngeh ngeh ngeh.. ^___^
Diorang kt dlm pilih baju..
Aku pilih bergambar je ngn ibu aku.. :D

 Kemudian..
Tiba-tiba kami sampai ke Notre Dame Cathedral di PARIS..
Wakakakaa..
Kasi aku feeling jap kat paris ekk..
Hahaa.. :D
Tapi name bangunan ni memang Notre Dame Cathedral pon..
Cume di Vietnam sahaje.. :)
  
 Ni pulak Pejabat Pos kat tepi Notre Dame Cathedral tu..
Ape ada dalam ni?
Name pon pejabat pos..
Mesti laa pos pos kan..huhuu..
Cume nye bangunan ni dah lama..
Sejarah bangunan ni?Pegi tanye incik google ye.. ;)


 Dalam pejabat pos tu..
Cantek..dan ramai org..hik3..

Ni kedai tempat ktorang makan..
Ape name nye tah..
Red Crab..
Gitu laa kan..
Bukan Krusty Crab..ahahaa..
Kedai ni penah Aaron Aziz dtg wehh..
Ade gambo beliao..ki3..
Utk bercuti bersama peminat ABP BH..
Tasha Shila..lagi sape tah..
Lupe aku.. :D




**sambung episode 3 nanti orait.. :)









8 comments:

tat!n said...

terowong cuci best x? nampak cm best. tapi jauhhhhhhhh la..penat..baik soping kt bentan..haha :p

apsal ko mkn sdp2 je aku tgk??aku x ponnnnnnnnnn T_T

cendawanpink said...

tatin : ko x gi terowong cuci ke?best jugak laa..jalan2 dlm hutan gitu kan..hahaa.. :D

tour guide ktorang bwk tempat makan mmg best2..sebab da ikot package kan,xtau laa bape lak harga nye..
tp siyesss mmg sedap2.. ^__^
(aihhh,lapo pulak aku..)

tat!n said...

tak pegi..sebab die kn tak sehala dgn mekong..so ktorg decide mls nk pegi, pegi soping je lebey..hihi

aku x pakai tour guide..jln sndri je..ptot la x pandai crik makan..hahaha

cendawanpink said...

tatin : yela,tour guide ktorang pn ckp..yg tu ke Timur,yg ni ke Barat..huhuu..

ooo,lg gamble pegi sndiri..
kalo g ramai2 lagi jimat g sndiri kan..
aku pegi berlima je..sume dok pakat gune tour guide.. :P

kedai sri penang tu tepi ben thanh je..ko ade g x?sedap situ mknn nye..

tat!n said...

aku x pegi..aku makan depan hotel je..x sedap T_T

cendawanpink said...

tatin : hotel ko area mane?
dok shopping kt ben thanh tu x singgah?hik3..seberang jalan je weh kedai nye..sebelah kedai Hjh Basiroh..

tat!n said...

hotel aku betol2 kt lorong depan pintu masuk pasar benh tan tu..hee..tp x jmp la kedai tu..
tula silap, sblom pegi tak wt research..hahaha *inisemuapoyo*

cendawanpink said...

tatin : ahahaa..ko nmpk kain baju je kt sane kot..tu yg da xnmpk kedai makan..hik3.. :D