07 February 2013

.Ho Chi Minh City - Episode 3.

Bersambung dari EPISODE 2,kite sampai ke episode 3.. :)

Hari ni plan ke Sungai Mekong pulak..
Yeszaaa..
70km lagi ye perjalanan dari bandar Saigon..
Huhuu..

Ni berehat sebentar masa otw ke Sg Mekong tu..
Boleh laa di kata RNR..hak3.. :D
Tapi versi laluan perkampungan..

Tempat rehat nye banyak buai wehh..
So,berbuai laa kejap aku sementara tunggu ahli rombongan lain ke tandas..
:D
See,aku beli kopi ais wehh..
Nanti aku cite pasal kopi ais je..
Ahahaa..


Orait..sudah sampai kat jeti..
Amek bot besar utk ke seberang sana..
Huhuu..
Tak lama naa pon naik tongkang ni ke seberang..
Huhuu..
So,sampai kat kawasan perkampungan lagi..

Jalan kaki menyusur kat bawah pokok n rumah orang..
Then singgah kat kedai minum ni..
Disajikan dgn Teh Madu Lebah ngn kerepek..
Huhuu..
Sambil minum tu die promote laa pasal madu..
Die jual laa madu tu kan..
Tapi aku x beli pon..kih3..

Jgn ditanya nape gamba aku dgn ular tu camtu..
Muke ular tu sokmo nk pegi dekat ngn muke aku..
Kalo die pandang lain,xde laa muke aku sememeh camtu..
Ahahaa..
Tahun ni kan tahun ular..
:P

Then kite teruskan lagi perjalanan ke sungai mekong..
Huhuu..
Dalam perjalanan tu..
Singgah dekat kilang buat Coconut Candy a.k.a Gula Kepala Kelapa.. :D

>> parut kelapa > perah santan > masak santan ngn gula > acuan gula kelapa > bungkus gula >>

aku x beli gak..
aku makan tester nye je..
ahahaa..
sbb manis sgt.. ;)
aku da cukup manis,xperlu tambah manis lagi..
(diizinkan muntah laju2 dgn statement diatas.. :P)

Lepas tempat buat gula kelapa..
Kite jalan lagi..
Sampai pulak kat kedai buah-buahan..
Huhuu..

Makan buah ni free sahaja..
Maybe dah masuk dalam tiket kot..
Huhuu..
Sambil makan buah..
Ade laa penyanyi berpakaian tradisional menyanyi..
Nah..die nyanyi bahasa ibunda mereka..

Aku??
Memang nk berdekah sokmo..
Ahahaa..
Ade gak laa lagu omputeh..
Alaa,lagu ni haa..
♪♫• When you happy clap your hands •♫♪
Manis buah-buah nye..
Aku bantai nanas..
Kemain lidas lidah aku dah..huhuu..

Okay..
Finally..
Sampai jugak kite di Sungai Mekong..
Kemain jauh perjalanan nye kan..
Ahahaa.. :D

.muke aku pon dah macam pesen diorang..hahaa.

Ni masa beratur tunggu turn naik sampan..
Huhuu..
Bebudak ni berkeliaran..
Aku dah laa takde jajan nk bagi..
Tetibe selok poket beg..
Haa..ade telur rebus yg aku rembat masa bekpes kt hotel pagi tadi..
So,tu jelaa aku bagi..
Sama pisang cinonet 2 bijik..hik3..

See..makcik ni yg kayuh sampan ktorang.. -___-"
Makcik tua okeh..
And belakang sampan,pakcik tua jugak..
Huhuu..
Teros rasa pilu laa hati aku ni..
Tapi,makcik n pakcik ni kayuh sampan..
Tak tipu weh..kemain laju!!
Ahahaa.. :D


Lalu kat celah-celah pokok nipah..
Besttt..sejukkk je kawasan nye..
Huhuu..
Ni geng sampan aku..
Geng lain naik sampan lain..

Then,makcik tu mintak tips kt ktorang..
Hihii..
Kalo xmintak pon..
Mmg ktorang akan bagi..
Sebab kesian kan..
Tu je punca rezeki diorang..
So,sampai sudah kite kat hujung sungai kecik tu..
Naik bot besar balik yg masa mula-mula sampai tadi..

Dan kami makan di sini..
Halal Mekong Restaurant..
Melayu Champa jugak ini pnya restoran..
Boleh berbahasa melayu macam kite.. :D

So,habis sudah cerita sungai mekong..
Otw balik tu..
Dalam bot,dihidang lak dgn air kelapa muda..
Wehuuuu..
Panas terik gitu,minum air kelapa..
Ade ais lagi sedap agaknye.. :P
Pulak degan kelapa tu lembut gile..
(** degan = isi kelapa)


Sampai je kt bandar Saigon tu..
Ktorang jenjalan laa sume area bandar tu..
Jalan masok kedai Oil Painting..

 Kagum jap tgk lukisan-lukisan tu..
Cantek..
Macam real je gitu kan..
Siyes cantek..
Akak rombongan aku beli laa..
Sebab die minat lukisan..
Aku?
Mesti laa tak beli..ahahaa..

Calitan warna kehidupan..
Ade warna ceria..
Ada warna tak ceria..
Hihii..

Ekceli ade sign tulis No Photo..
Tapi kecik naa die lekat kan..
Aku tak perasan..
Ahahaa..
Da nk kuar tu baru perasan..kih3.. :P


 Dan malam itu..
Dinner kat Restoran Saigon Sri Penang..
Nah ko..jgn memain..
Kat sane penang pon adooo.. :D
Tomyam & Tauhu Telur die sedap gileeee..
(Aku ni sume makanan sedap saje..)
Hehee..
Yg pic kanan atas tu..
Fish Cake salut batang serai..
Nah..
Sebatang batang serai okeh..
Aroma die mmg wangi..
Bau serai kan..
Sedap jugak..
Tapi,takde laa aku kunyah dgn batang serai tu kan..
Melampau dah..hahaa..

So,ini malam last before balek esok nye..
Lepas je makan kat restoran ni..
Ktorang stay tunggu diorang bukak pasar malam lak..
Restoran ni kat sebelah Ben Thanh Market sahaje..
Yg tak larat,balek bilik..hik3..
Aku masih larat..
Dan meneruskan perjuangan abeskan sisa-sisa duit kt psr malam.. 

Huhuu..
Kat sini aku nak cite..
Katanye kt Vietnam paling fames adelah KOPI nye..
Aku bukan coffee lover..
Tapi sebab dah tanye si dak Tatin..
Ber-tweet aku ngn die..
Akhirnye..
Tiap kali kat kedai makan ke..
Stop rehat je..
Mesti aku order Kopi Ais..
Ahahaa..
Adoiiii..kalo da nama nye bkn coffee lover..
Memang pahiiiiiiittttt je tekak aku rasa.. :D
Kah3..sadisss..
Kalo suke kopi,yeszaaa..
Mungkin makin pekat n makin pahit adelah sedap..

Yg kt pasar malam tu..
Aku beli kopi ais..
Kasi cair ais dulu sebelum minum..
(Ni petua si Tatin laa kan..kasi ais cair..hahaa..)
Then baru minum..kih3..
Sama je aku rasa..
Dah nama nye kopi..
Memang gitu rasanye..
So,to coffee lover..
Beli laa kopi ais tiap kali jalan2 ye.. :D
(Ceh,kata tak suke.tapi surut gak air kopi tu..hahaa..jgn membazir kata nadia..)

Balik ke hotel dari pasar malam tu..
Ktorang naik teksi..
Sebab tour guide ktorang cuma sampai pukul 7 shj..huhuu..
Naik laa teksi cop Vinasun..
Sebab diyakini pakai meter & takkan ditipu..
Balek ke hotel tu satu teksi kene charge dalam VND 27,000 bersamaan RM4.00 je..

Malam tu..
Dok tengah bungkus-bungkus segala tok nenek barang shopping..
Ade pulak cite BoboiBoy..
Wakakakaa..
Eksaited laa pulak tgk cite Mesia kt sane.. :D

BoboiBoy ngn Adudu ni..
Sampai kat Vietnam pon nk bergaduh je..ahahaa..
Takyah rebut-rebut coklat Tok Aba..
Gi je pasar malam sane beli kopi ais..kah3.. :D
Cite ni ckp omputeh..
Tp sarikata dlm vietnam..
Better laa dari tengok drama korea,tp bunyik vietnam..
Lagi aku xpaham..
Omputeh ni paham laa jugekk.. :P


**sambung episode 4.. :)







6 comments:

tat!n said...

bukan coffee lover tp tiap kali minum order kopi ais kan..puiiiiiiiiii..hahaha..sedap la nanad!!

eh, tour guide korang brape cas?? PM2..hahah

cendawanpink said...

tatin : ahahaa..sbb ko kata sedap..aku mencarik,mane laa yg paling sedap dlm vietnam ni..kah3.. :D
yg paling ajegile masa kat RNR die tu..
subhanallah..kemain pahit..
macam minum air jalan tar..!! hahaa..
nsb baik akak opis aku coffee lover,die tlg aku.. :P

oraitt..fb yawww.. ;)

tat!n said...

naddd..yg kt rnr tu aku tgk cm xde susu je..ptotla pahit kottttt..hihihi

cendawanpink said...

tatin : aku da mintak gula da..hahaa.. :D
yg kopi susu lg aku xleh masok..
sebab susu..kih3..

tat!n said...

kopi susu la besttttttttttttttttttt..hahahah

cendawanpink said...

tatin : susu nye rase mcm aneh wehh..ahahaa.. :D