08 February 2013

.Ketam Lembut.

Hehee..
Adekah ketam kulit lembut tu ketam yg pondan??
Yg lembut auw auw??
No..hahaa.. :D
Dlm bahase omputeh nye..
Dipanggil Soft Shell Crab.. ^___^

Sume sebab terpengaruh ngn Maya..
Hahaa..
Makanye,ari tu..
Aku pon pegi bawah opis Pupel beli ketam lembut ni.. :P
Yok nengok ape jadik ketam lembut ni di bawah kelolaan aku..


 See..
Ketam tu berenang dlm periuk..hahaa.. :D
Kenape dipanggil ketam lembut?
Cer tengok aku cucuk ketam tu..
Nahhhh..
Lembut kan cengkerang nye.. :)
Sebab cengkerang dia lembut..
Tak keras mcm selalu..
Katanye ketam ni lepas salin kulit..
Tu lembut lagi die punye cengkerang..


Golek kan dlm tepung..
Kasi berenang dlm minyak panas..
Taraaa..!!
Siap sudah ketam lembut goreng.. ^___^

Aku suka makan tang kaki die je..
Ngap je sume..
Takyah kopek kulit keras nye lagi..
Huhuu..
Makan cicah sos thai pon sedapp..nyam3..
 

Sekian,cerita ketam lembut ku.. :P





sukeeee tgk matahari nak naik..
bese lepas jumpe kekasih pagi tu..
nengok tingkap jap..
termenung nengok matahari naik..
lepas dah naik..
aku pengsan balek..wakakaa..
buruk tebiat ni..jgn ikot..!! :D


nota lembut : 
antara ketam lembut,aku lagi suke udang..
hihii..udang sambal ooo udang sambal..
lame aku xmakan engko.. :P









11 comments:

Hustler said...

Lama dulu aku penah jumpe ketam nih, masa aku skolah rendah lau ta silap. Aku ciap sakap dengan pakcik jual tuh. "Tanak la beli ketam pakcik, busuk. Dah lembik" sambil berlalu pergi.

Agaknyer, mesti pakcik tuh sakap aku nih bangang kan?

cendawanpink said...

mawi : hahaa..yg aku pnh tgk kt tv,mmg die paksa ketam ni salin kulit..huhuu.. :P

ketam busuk eaa..ahahahaaa..xpe,dimahap kan..blom mumaiz lagik.. :D

Hustler said...

Camne paksa salin kulit weh??? cam pelik jek paksa salin kulit?

Hahaha.. Darjah kot, darjah 4 ke 5 ntah. Beli barang basah kat paso bawah Astaka Muo. Hahaha

cendawanpink said...

mawi : aku tgk cite ape tah..M3 ke National Geo..
die gunting tangan2 kecik ketam tu..
then die bio ketam tu tuko kulit sndiri..lepas salin kulit,yg kulit baru kn lembut.tu jadik ketam lembut..huhuu..

*very the johorean..
paso..muo..hahaa..
ulor,pagor,gebor dll..

Hustler said...

Hahahahahaha...... aku ta penah plak tgk, nanti aku tgk la ketam salin kulit. ngeee

Hahaha... sengal la ko. aku dah otomatik plak jadik true johorian biler taip, aku pon tak sedo weh.

cendawanpink said...

mawi : mcm ulor salin kulit laa kan..gituuuu..hahaa.. :D

*proud to be johorean katanye.. :)
and lagi proud to be malaysian..huk3..

Hustler said...

Hahahaha... penah tgk ulo salin kulit? aku tgk live, hahahq... mule2 kulit dia macam longgor, pastu trus dia meluncur kluo kulit, ngee.... member aku amik kulit tuh wat tali pnggang.

*hopkos.... aku proub to be a part of johorean, hikhikhik... (taleh jadik jati, sebab lahir kat selangor)

cendawanpink said...

mawi : xpenah..nmpk ulo,wa cabott..kah3..
bayi salin kulit selalu laa aku nengok nye..ahahahaa.. :D

Hustler said...

Hahahahaha... babay salin kulit tak banyak aku jumpe, tapi lau baby byk taik sawan selalu la, hikhikhik

YANI INA said...

sedapnye nak beli kat mana ni :)

cendawanpink said...

yani ina : beli dekat fb..hihii..cer search Lubuk Lobster.. :)