10 October 2013

.Rentetan Kisah Abah.



Seperti sedia maklum..
Abah aku meninggal last month..
Cer tengok Entry Ni..

Semua berlaku dgn pantas..
Tak kita jangka..
Tak kita mahu..
Tapi tula yg kita kena terima..
Qada Qadar Illahi..


5.09.13
- Abah n ibu pegi klinik sbb abah kata sakit dada..Just utk CHECK UP biasa..then minta refer ke HSAJB utk rawatan lanjut sebab Doc klinik kata abah ade lemah jantung sikit..

6.09.13
- Ibu n abah ke HSAJB.Abah kena tahan kat wad kecemasan.Sebab kes jantung,walaupun datang dgn sihat walafiat berjalan kaki sendiri..doc suruh rehat..

7.09.13
- Pagi tu ibu datang hospital ngn adik,abah dah lemah berbanding semalam.terduduk lemah kat kerusi roda sbb nurse kata abah nak ke tandas tp xleh bangun.

8.09.13
- Abah pengsan.pasang oksigen & wayar2 bagai.Aku terus balek JB bile touch down kt airport dari Bandung.

9.09.13
- Keadaan abah kat wad mcm biasa.Lemah.Tapi kalau nak makan,minum..kena bangun kan.

10.09.13
- Petang lepas jaga abah kt wad,aku balek keje.Tiap masa call ibu tnye perkembangan abah.

12.09.13
- Petang ibu call,suruh balik segera.Abah pengsan lagi.dan masuk ICU.. :(

13.09.13 ~ 20.09.13
- Kami jadi penunggu tegar kat icu..penuh doa & harapan..berharap keajaiban..berharap perkembangan yg baik..berharap perkhabaran yg lebih better dari doc..Tapi,Allah lebih lagi menyayangi abah..Innalillah..


 HSAJB
Tempat aku dilahirkan..
Tempat ayah aku sakit & meninggal..
Tempat abah aku sakit & meninggal..
T__T

(Ayah : bapa kandung aku
Abah : bapa tiri aku )
                                                        -utk yg xtau..

 Masa ni abah ok lagi..
Sihat & cergas ke hulu hilir dlm wad..

 Ni masa lepas pengsan..
Makan & minum kena berpapah..
Aku sedih gila sebab katil takde yg pusing-pusing kt bawah tu..
Yg boleh bangunkan pesakit time baring tu..
So,dgn kudrat ktorang..
Sanggah badan abah drpd terjatuh..
Sedih..sumpah sedih gile..
Aku rasa mcm nk mengamok dkt management hospital..
Patient yg sehat x terlentang,dpt je katil boleh pusing tu..
Just because die korang pnye kakitangan..
Alasan nye,katil penuh n takde kosong..
Sumpah aku sedih..

Takpe,take it dgn +ve..
Allah bg peluang dkt kami anak-anak abah utk papah abah..
Tahan badan abah dgn tangan sendiri..
TT____TT
 Mungkin masa ayah aku meninggal,aku masih kecik..
Allah bagi aku nikmat jaga bapa yg sakit bila aku dah besar gini..
Percaturan yg Allah aturkan utk kita sgt indah bila difikirkan balik..
Subhanallah..
Bukan semua org dpt jaga bapa sakit & tunggu smpai akhir nafas..
Aku yg anak tiri pun dapat peluang tu berbanding anak kandung..


 Setiap hari duduk depan pintu ni..
Dgn harapan,abah cepat sihat & keluar ke wad biasa je..
Tapi sape sangka,abah keluar jugak..
Dgn troli jenazah..bukan ke wad..
Tapi terus ke rumah.. :'(





Kat sini pun celaka,bukan sebab ape..
Sebab guard kat sini gila siyal kurang ajor!!
Aku hampir nk bertumbuk dgn sekor guard bangkai ni..
Tak boleh ckp elok2,dihalau kami semua yg tunggu dpn pintu icu ni mcm halau hanjeng kurap..
Bukan stakat fmly aku,tp fmly2 org lain yg tggu kt dlm tu jugak..
Mmg aku ready je..
Tp tgk kt pinggang ade pistol,ade kang aku kene tembak..
Tak pasal2 kojol dgn org siyal camtu.
Wa mengalah..
Aku ingat muke ko guard bodo smpai bile-bile..
Jgn smpai aku jumpe bayang2 ko kt luar..
Guard2 lain ok je,ckp je bebaik..
Yg sekor ni je mcm haram sikit mulut..
Ko tunggu tiba masa ko pulak jaga org nazak,then kena halau..
Ko tunggu..aku pasti sume akan berlaku nnti kt diri ko..

Alfatihah buat abah..
Terima kasih jadi abah utk aku n adik aku..
InsyaAllah takkan kitorang lupe sampai akhir hayat..aminn.. :'(






6 comments:

LiaNa YuSoF said...

sedih aku baca T_T...... semoga arwah ditempatkan bersama2 orang yang beriman... Al-fatihah..

cendawanpink said...

liana : aminn..thankss..
:)

aBoi said...

aku pun dah rasa nad... guard yang besar kepala.. guard yang baik.. sume2 lah..
9 bulan kan duk pi balik, pi balik hospital..

anyway.. takziah ye..
semua abah & ayah nad ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.

Al-Fatihah.

cendawanpink said...

aboi : aminn..thanks dayah..
kann..geram je aku..
ikot aku mmg da ber-WWF kot kt situ..hahaa.. :D

Lovely Fieyza said...

takziah nad, padahal baru je borak pasal abh kau kan? jiran aku tu dah balik rumah smgu lps abah kau pergi kot.. mujurla dapat jaga jugak.. al-fatihah

cendawanpink said...

fieza : thanks dok..
aah..aku bru sms ko kn time tu..
esok nye da xde..
:')