18 December 2013

.Bangkok & Pattaya Trip - Ep.2 .


AHAD
08.12.2013


Sambung dari Episode 1 ..
Then macam biasa..
Tiba sana,tour guide kitorang amek kt airport..
Hantar ke hotel..
Semua travel agent yg uruskan..
So,tak payah pusing kepala..
Cuma memang style kat sana..
1st & last day kat sana dia tak bawak kite kemana..
Tak sama macam pegi Bandung..
Sampai je terus bawak berjalan..huhuu..
So,kat sini aku rasa macam dah spoil je.. :P
(Tu nanti kite cite entry khas..hak3..)

Hotel tempat kitorang duduk tu dekat Ramkhamhaeng..
Untung laa dekat dengan shopping mall yg agak beso..
Then nak cari halal food pun tak berape jauh..
Dekat dengan stadium..
Dalam 1km gitu..
Naik teksi,murah je..huhuu..

Sampai hotel,kite charge tenaga dulu..
Almaklum laa..kan ke pegi LCCT kol 3 pagi kan..
Ngantok laa jugak..hahaa.. :D
Dah lepas zohor tu..
Jenjalan kat shopping mall..
Pusing-pusing kat situ je..
Then tanya sorg muslimah yg jaga kedai tu..
Kat mana nak carik makanan halal..
Then die tulis dlm tulisan Thai..
Suruh tunjuk kt drebar teksi..

Phewww..sampai pon kat tempat yg dituju..
Ekceli trip ni aku LANGSUNG xde buat pape preparation..
Sebab ingatkan tak jadik pegi,pasal kes politik thai yg tgh menggilo skg ni kan..
Tapi dah bayar mahal2 kt agent..
Tawakal je laa..huhuu..

Tu pasal mcm bongok-bongok je g sane..
Biasa aku mesti blajar sikit-sikit basic bahasa diorang..
Yg ni..mmg hentam keromo jelaa.. :P


 Kedai halal ni dekat stadium Ramkhamhaeng..
Betul-betul bertentangan dengan jalan besar stadium..

Sekali tokey kedai bagi menu..
Terus aku tergelak..
Hahahaa.. :D
Sume tulis Thai..
Sedeyyy..

Tapi sebab diorang ni muslim yg kebanyakan berasal dari Selatan Thai..
So,diorang boleh cakap bahasa Melayu dengan fasih..
Tapi slang Kelate..
Hehehee..
Maka nye..
Bermula laa aku kecek kelate pulok..

"Makcik..tomyam kung se"
"Nasik goreng se"
"Teh o beng se"

Ahahaa..mudah..
Tambah "se" je..
Se = Satu

^____^

Nyesal aku xbuat preparation langsung.. :P
Dan makan laa kami dgn gumbira nye..
Tomyam kat sane mmg TERBAIK..!!
Feveret aku tu tomyam..huhuu..
 
 
 Then jenjalan kat area situ..
Pastu ternampak macam ade khemah pasar malam depan stadium tu..
So,kite naik jejantas je k.. 

Atas : Jejantas antara Stadium & Kedai makan halal..
Bawah : Pasar Malam depan stadium


 Barang-barang memang sangat MURAH.
 Utk penggemar Prada, LV & jenama terkemuka yg lain..
Kat sini jual kt pasar malam JER..
Bahahaa.. :D
And of course ciplak punye..
Murah nak mamssss..
Harga dalam THB 350 = RM 35 jerrrr..
Hehehee.. :P

Kalo tetibe aku beli Prada, LV yg ori..
Mesti korang ingat aku beli masa g Siam ni kan?
Cissss..!! hahahaa.. :D
 
 Yg ni dekat tepi pasar malam tu..
Ade tasik & ramai org relax kat situ sambil makan..

Subhanallah..
Terkejut berok gua..!!
Tikus mondok kemain gemok dok jenjalan kat situ jugak..
Seperti bersiar-siar gamaknye..
Aiyoyooo..
Tak terkeluar suara pekik aku..kah3.. :D
Nak amek gambo pon x sempat..
Sebab nak selamatkan diri dari tikus beso tu kan..
Walau tikus tu x kacau org..
Tapi dia tikus okehhh..
Tapi yg aneh nye..
Diorang duduk lepak-lepak macam x nampak ade tikus.. -__-"
Pelik.

 Jalan punye jalan kat nightmarket ni..
Ternampak kedai jual susu..
Dan ternampak gambo pisang..
So,aku pon jangka ia nya susu pisang berdasarkan gambo yg dipaparkan..
Hahaa.. :D
Ok,boleh try..

Sekali aku rasa..
Pergggghhhh..!!
100% sama macam SUSU PISANG KOREA yg aku beli dekat Korea..
Wakakakaa..
Dan harga nye opkos lagi murah..kah3..
Only THB 20 = RM 2 jerrrr..
Kat korea harganye KRW 1200 = RM 3.60
-___-"

Memang aku dah aim laa kedai ni..
Hehee.. :P


 Ni dekat Mall area hotel kitorang..

 One of my list.
Pulut Mangga / Mango Sticky Rice
Made in Thai
Sedap sedap sedap..
^___^


to be continue...







4 comments:

M.I.D Love said...

Salam perkenalan...wah..syoknya jalan2 pataya..x pernah sampai...jauh berjalan luas pemandangan...

nohas said...

tom yam kat sana memang best..authentic Thai cooking..susu pisang, yg ni lagi asli dr yg kat Korea..

cendawanpink said...

MID Love :
slmt berkenalan.. :)
tq dtg blog sy..
hehee..

cendawanpink said...

nohas :
hahaa..aku menggila hirup tomyam je..smpai kembung.. :D
aah laa,fresh lg kan diorang buat..jual kt pasar malam je..
nape laa Msia xde buat ekk?melambak pokok pisang kot..kih3..