23 January 2013

.Rabu Tanpa Kata.






will update later..
skg tengah flu,pening,batuk & nk demam..
huhuu..
nasib baik esok cuti..
wehuuuu..
makan obat & tido seharian.. ^___^







18 January 2013

.PLKN.





Nama : Cendawanpink (bukan nama sebenar)..
Kompeni : Charlie
Kem : Kem Putra Putri, Alor Gajah, Melaka

siyessss..
miss gile moment ini wehh..
huhuu..
sape kata aku lagi kurus berbanding sekarang..
mmg nk kene tumbok..ahahahaa.. :D

 







.Matahari Barat.



 

Sains astronomi ada menyebut bahawa kelajuan putaran planet Marikh sedang perlahan sedikit demi sedikit ke arah laluannya ke timur. Para saintis agensi angkasa lepas kebangsaan Amerika Syarikat (NASA) pula mendapati pergerakan planet itu terhenti ke arah laluan tersebut.

NASA kemudian mendapati planet Marikh telah menukar laluannya ke arah yang bertentangan, iaitu ke arah Barat, ini bermakna matahari akan terbit dari arah barat Marikh. Fenomena yang ganjil itu disebut sebagai “retrograde motion”.

Kebanyakan saintis Barat berpendapat bahawa semua planet akan melalui fenomena yang serupa dan ini termasuklah planet Bumi. Apabila ianya berlaku, maka matahari akan terbit dari Barat!

Subhanallah! Kekasih Allah Nabi Muhammad s.a.w. bersabda bahawa salah satu tanda besar yang hari kiamat akan tiba ialah apabila matahari terbit dari Barat.

Pihak NASA telahpun mendapati tanda-tanda matahari akan terbit dari Barat semasa ahli sains astronominya mengkaji pergerakan planet Marikh. Yang mereka tidak dapat pastikan ialah tempoh masa yang bakal diambil sehinggalah semua planet melalui fenomena yang serupa.

Dapatan sains oleh NASA itu semestinya memperkukuhkan lagi iman umat Islam akan tanda-tanda kiamat. Manusia tidak tahu bila ianya akan berlaku walaupun sudah ada banyak tanda-tandanya. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.
 
Keratan akhbar yang menyatakan bahawa NASA telah mengeluarkan kenyataan berkenaan isu ini


TEORI QURAN VS TEORI BARAT

Kalau di kaji dengan teliti, teori yang dijelaskan Al-Quran ini agak berbeza dari teori-teori barat. Yang pertama, Al-Quran menjelaskan bulan yang menyebabkan bumi bertukar arah. Al-Quran menunjukkan perkaitan yang erat dan rapat antara bumi dan bulan. Tetapi teori barat tidak ‘nampak’ pun peranan bulan dalam proses kejadian ini.

Yang ke-duanya, teori Al-Quran nampak lebih jelas dan mudah difahami, malah boleh dibuktikan melalui ujikaji makmal. Sedangkan teori barat tidak dapat diuji dalam makmal dan tidak menunjukkan keadaan matahari akan naik dari barat! Kalau berlaku perlanggaran yang teramat dahsyat (dengan komet yang besar), maka bumi akan hancur! Perlanggaran ‘kecil’ (seperti yang berlaku di Mexico) tidak akan dapat menukar putaran bumi. Lagi pun sekiranya komet melanggar bumi dari “arah yang salah” ianya mungkin akan menambah kelajuan pusingan yang ada sekarang misalkan dari 24 jam kepada 10 jam sahaja/hari. Sekiranya bumi berputar pada kelajuan ini, maka kelajuan objek yang berada pada permukaan equator (atau khatulistiwa) ialah kira-kira 4,000 km/sejam yang akan memusnahkan segala-galanya yang ada dipermukaan bumi seperti rumah, bangunan, tumbuhan, pohon kayu, dan manusia serta binatang-binatang akan berterbangan.

Lagi pun untuk membolehkan bumi perputar pada arah bertentangan, komet yang melanggar bumi mesti pergerak pada kelajuan lebih dari 2 kali kelajuan putaran bumi iaitu 3,300 km/jam (sekiranya saiz komet sama besar dengan saiz bumi), dan mesti melanggar bumi pada sudut dan lokasi yang tepat. Kalau ianya melanggar pada kutub utara, maka matahari tidak akan ‘terbit dari barat’.

Yang ke-tiga, teori Al-Quran adalah lebih tepat sebab tidak berlaku kerosakkan yang besar kepada makhluk di bumi. Sekiranya berlaku kemusnahan yang besar (misalnya bumi hancur), maka ini bermakna sudah “betul-betul kiamat” dan bukannya lagi “hampir kiamat”. Di dalam hadith di atas menjelaskan selepas matahari naik dari barat maka segala amalan dan taubat tidak diterima lagi, dan dajal akan turun ke bumi (ini menunjukkan manusia masih lagi hidup di bumi, dan berjalan seperti biasa).

Tambahan pula Al-Quran menyatakan (15:76) manusia akan melihat jalan-jalan tetap tegak, nampak seperti biasa tanpa sebarang kerosakan, dan masih boleh dilalui.

 
Ke-empat, penjelasan Al-Quran lebih menyeluruh dan dari teori barat. Ahli sains telah mendapati bahawa terdapat ‘2’ jenis permukaan bulan iaitu permukaan yang cerah (yang sentiasa mengadap bumi), dan permukaan gelap (yang sentiasa membelakangi bumi). Ke dua-dua permukaan ini mempunyai ciri-ciri yang berbeza yang amat ketara seperti warna, daya graviti, kandungan bahan-bahan, ketumpatan dan kemampatan, keradioaktifan, dan sebagainya. Oleh itu apabila bulan merekah ia akan merubah polar graviti, mengeluarkan tenaga elektromagnetik yang boleh menyebabkan daya graviti dan magnet bumi bertindak balas.

sumber : LINK


nota matahari :
buat preparation dari sekarang..
persiapkan diri..
ta alif kot..ta kot.. :P








17 January 2013

.Awas!! Syaitan..!!.


Sementelaah 2 hari keluar berita pasal bende yg same je..
Saye selaku blogger kepoh pon nk memenuhkan entry..
So,saye pon nak buat entry pasal ini..!!
Hehehee.. :P


Sape salah sape salah??
Huhuu..
Takde sape-sape pon salah dalam hal ni..
Tapi.....
Semua orang salah..!!kah3.. :D

Ekceli..
Aku tak tengok pon perlawanan ni..
Apetah lagi pegi nengok kt stadium kan.. :)
Abes..asyik dok kuar surat khabar je hari-hari..
Nak gak tau ape kes nye kan..huhuu..
(Sebab skg tiap malam dok abeskan drama korea lagi..haishhh..20 episode kot..wuwuuu..)
Kalo ade kt tonton nanti,aku nengok laa kalo free.. :P

Jenuh gak tengok kat pesbuk sume dok share status n gambo sume tu..
Aku da laa xtau pape cerita..
Dok nengok jelaa org berhentam bagai kt fb..ki3..

Ape yg dapat aku simpul-simpul n ulas..
K.E.S.I.A.N bangsa MELAYU..
Huhuu..
I.S.L.A.M pulak tu kan..kih3..
Nasib laa aku ni bangsa Melayu campuran Korea campuran Italy sikit..yg beragama Islam..
Hakhakhaktuihhh.. :P *pengsan!!
Kesian Melayu..Kesian Islam..Kesiannnnnn..
Renung-renungkan..jgn sampai termenung kemudian hari..

Dulu..Sukan menyatukan semua orang..
Tak kira kaum ape..agama ape..
Sebab sukan boleh bersatu..
Dulu..Sukan juge menemukan aku dgn 1st love aku..ehh??!! *lari topik..!! kih3..
Dulu jugak..Sukan menyehatkan tubuh badan aku.. (walaupun rentung terbakar..)

Kini..Sukan mem-pecah-belah-kan orang..
Dalam kaum yg same pulak tu..aigooo..
Sebab sukan boleh berpecah-belah..(tu baru sukan,belom politik..adehh..)
Kini..Sukan dah x menemukan aku dgn love..ehh??!! *sbb wa da xbsukan..kih3..
Kini..Sukan bikin aku sakit jantong..sebab..nk putus jantong kalo tengok depan tv..wakakakaaa..

Sekian..
Saya wakil tv propa jemah melaporkan..!! :D
  "Majulah Sukan Untuk Negara..!!"


nota ku nota mu jua :
len kali jgn dok tercanguk kt stadium awal-awal..
semayang maghrib dulu before perlawanan..
takde laa saiton yg direjam dok hembus-hembus api kemarahan dlm diri..
sebab takde 'dinding' dlm diri..
sekali kena hembus ngn saiton..mmg cepat laa masok dlm jiwa yg marah..
bertepuk-tepuk & bersuka-ria laa saiton yg berjaya marakkan api kemarahan dlm diri manusia..huhuu..

(pehhh..aku ckp mcm ustazah..uishhh..doa-doa laa 1 hari nanti aku jadik seorang ustazah..ngeh3..)
^___^

pstttt..sy Johorean + Nogorian..hik3..
but i am Malaysian.. ;)




11 January 2013

.Nasi Ambeng.



This is Nasi Ambeng..
Apa itu nasi ambeng?
Apa resepi nasi ambeng?
Sila google sendiri okeh..huhuu..

Rindu makan nasi ambeng ni..
Sementelaah nak Maulidur Rasul ni..
Selalu teringat nasi ambeng.. :P
Kat sekolah dulu,asal time maulud nabi je..
Mesti makan nasi ambeng kat masjid..kih3..
Dari aku skolah kt G.P..
Sampai laa skolah kt A.T..
Nasi ambeng pastinye adooo.. :D

Aku paling suke berebut ayam..wakakakaa..
Ayam aku pastinye paling gemok,sehat dan sedap.. 
Hehee..
Kuah mesti lebih..
Nanti tak berebut-rebut nasi yg kene kuah je.. :P
Pehhhh..dgn serunding lagi..ikan masin lagi..
Siakkkk..wa sedang kecur..
Nasib aku x bunting skg ni..hik3.. -___-"

Ade je yg xpandai makan cara nasi ambeng ni..
Makan ramai-ramai..
Ahahaa..
Terpulang laa kt memasing kan..
But im Johorean..
Mesti pandai makan nasi ambeng dlm dulang.. :)
Kalo anda Johorean,xpandai mkn nasi ambeng dlm dulang..
Boleh blah laa..tak geng..!! ki3.. :P


Sopan nye anak gadis ni makan nasik ambeng kan..
Bertimpuh bagai..wakakakaa..
Kalo ade bakal mak mertua lalu..
Kompom terpikat..
Cume yg bertimpuh tu ade garang sikit..Ngaummm!!kah3.. :D

Sejak keje ni..
Makan nasik dlm polistren saje..
Tu pon ngadap pc.. #sadisss
Huhuu..
Ok,adiosss amigoss.. :)










10 January 2013

.Pensel & Pemadam.



Pensel : Saya minta maaf.
Pemadam : Untuk apa? Awak tak buat salah pun.
Pensel : Saya minta maaf disebabkan saya, awak cedera. Setiap kali saya buat silap, awak pasti berada di situ utk membetulkan kesilapan saya. Tapi setiap kali awak memadam kesilapan saya, awak kehilangan sebahagian dari diri awak. Awak menjadi semakin kecil.
Pemadam : Itu betul, tapi saya langsung tak kisah tentangnya kerana saya dibuat utk membetulkan kesilapan yg awak buat. Walaupun suatu hari nanti saya tahu yg saya pasti akan hilang, saya berbangga dengan kerja saya ini. Jadi janganlah risau. Saya tak mahu melihat awak brsedih.

   # Ingatlah, ibubapa kita juga boleh diibaratkan sebagai Pemadam manakala kita pula sebagai Pensel. Mereka sentiasa berada di sisi kita, membetulkan segala kesilapan yg kita lakukan..mereka adalah ibarat pemadam terbaik utk anak-anak mereka..Selagi mereka hidup jangan sia-siakan mereka...

   # Jagalah ibu bapa anda & balaslah jasa mereka dgn kebaikan...
**copypaste from fb**

nota :
dulu time kecik2..kt sekolah rendah..
pemadam tu aku panggil 'rabe' yg dirujuk kpd pkataan 'rubber'..
hahaa..





09 January 2013

.Taktik Tak Menjadi.


Memule sekali..
Aku rasa,ramai yg da pernah kena benda ni..
Lagi-lagi laa org gomen kan..
Ramai jugak kawan-kawan aku yg terkena dgn tipu helah ni..
Well..
Mcm biase..
B I S N E S..!!
Aku takde hal kalau kawan-kawan aku bisnes kecil-kecilan..
Jual pisang goreng ke,cekodok ke,baju ke,ape ke..
Kalau aku mampu dari segi $ & keperluan..
Aku tolong..
Haishhh..
Kasi senang cite..
Org yg bisnes barang-barang h4!-0 laaa yg ggu aku ni..(kasi bace betol2..xleh tulis clear sgt..huhuu..)
Aku sumpah serius tak suke dgn cara diorang meniaga ni..
Cam haram jadahhhhhh..
Once aku kata TAK NAK..
Why bengap sgt nk paham??
Agaknye marketing depa ni ajar camtu ekk..??

Baru-baru ni..
Ade kawan aku kata nk jumpe..
Ok fine..kawan lame nk jumpe..aku orait je..
Mcm biasa..

TAKTIK PERTAMA : AJAK KELUAR MAKAN
Aku pikir sebab die kire baru keje..
Nk belanje aku makan..
Sebab time die student dulu,aku pnh belanje die makan..
Ok..makan laa aku smpai kenyang..huhuu..(makan xpnh tolak..)
Rupenyeeeeee..
Makan ade makna..
Bile makanan aku tinggal sisa-sisa gitu..
Da start sikit-sikit intro bisnes die..
Well..sekilas ikan di pasar..
Aku tau mane jantan,mane betina,mane pondan,mane tomboy.. :P
Menadah telinga laa sejam aku dengar..
Tu nasib baik sejam..
Sebab nye hati naluri ku berkata dari awal lagi..
Aku dh beli tiket tgk wayang..huhuu..
Dalam masa sejam aku tadah telinga tu..
Nak tau ape aku kene hadapi?hahaa..

TAKTIK KEDUA : TUNJUK GAMBAR-GAMBAR OVERSEA
Yelaaa..die tunjuk laa dok tenyeh-tenyeh gambo kt ipad die..
Kasi show org gumuk pakai jadik kurus..itulaa ini laa..
Kasi show sume gambo-gambo ahli tertinggi beliao pegi oversea..
Pegi Holland laa..Londong laa..Paris laa..sume laa..
Iyeeee..aku pegi Hendon je pon..oversea jugekkk..kwang3..
Pastu aku bidas balek..
  "Aku ni takde laa jalan jauh-jauh sgt pegi Europe sane tu..ni pon baru je balik dari Bandung..kali ke-2 pegi..saje je jenjalan bwk family..diorang nk pegi sane.."
Dan nk tambah hot kebabom sikit..
  "Taun depan (rujuk utk tahun 2013..sbb aku jumpe die last year..) ni pon byk gak planning..Awal tahun aku nak pegi dekat-dekat je..Nanti mungkin autmun or winter nak pegi JEPUN JE.."
Nahhhh..mati kau..!! Jeponnnn gua petik..hahahaa..
Terdiam sudah itu kawan.. :)


TAKTIK KETIGA : SOAL MAK BAPAK
Diorang akan cakap ayat gini laa kan..
  "Kau taknak ke senangkan mak bapak..bawak diorang makan angin jauh2..blaa blaa blaa blaa.."
Senang kata sume kire mcm nk senangkan makbapak laa kan..
Aku ulang balek ayat atas tu laa..
  "Aku nk ajak ibu aku pegi Jepun..tapi die taknak..yelaa..tekak melayu kan..kalau ikut aku..nk je angkut fmly aku pegi jenjalan Paris sane..tp tulaa..masalah makanan pulak.."
Hambek kau..bukan takat Jepun wa petik..plus Paris.. #mati..

TAKTIK KEEMPAT : BAGI BARANG SECARA PAKSA
Lepas kene tadah telinge tu..cecepat tgk wayang..
Syukran Allah gerakkan hati aku beli tiket wayang awal2..
Dapat abeskan masa 2 jam lebih gitu..huhuu..
So,balek dah petang..die nk balek negeri die..
Da kt umah aku..
Die leh ukur badan aku okeh..
Then siap bilang..
  "Slim ehh badan ko..ukuran **-**-** " <<< ukuran badan aku la ni..rahsia..kah3..
  "Takpe,ko try je barang ni FREE SEMINGGU..FOC je..
Dlm hati naluri beta kata..
  "Dah tau aku slim,ko nk jual mende alah ni kt aku buat ape??wtf!!"
  "Wa g kencing kt jamban pon kene bayar 30sen zmn skg ni..phuihhhh..!!wtf..!!"
 Die siap turun g kete die n amek barang die..




So,sampai saat aku mencarut kt belog ni..
Barang die bagi tu ade kt aku lagi..
See..memaksa ok caranye..
Aku paling anti org paksa bende yg aku tak nak..
Kalo setakat benda tu harga boleh terima akal aku ok laa..
Tolong-tolong member kan..
Ni harga kemain cm haram jadah..
Aku bukan org kaya yg duit xtau nk buat ape..
Kalo aku kaya,duit bersepah-sepah kt celah tong sampah..
Maybe laa aku beli jugak..

3 barang kesemua nye..

Korset Memantapkan T3t3k : RM 675
Korset Rampingkan Babat : RM 780
Korset Menonggekkan Tongkeng : RM 910
-____-"
Cer totalkan sendiri..
Wa memang tak mampu..


Aku bukan nk kata ape laa eaa..
Kalau tak pakai bende ni pon..
Aku dgn yakin 18 juta % kali laa..
Aku komfiden je pakai bikini golek-golek kt pantai..
Paham??!! Gerammmmmm siakkk..

Diorang pakai bikini relax je..
Aku half dari diorang..
Ok je kot..muahahahaa.. :D


So,next FRIENDs yg ade pasang niat n rase-rase nk promote suh aku buat loan puloh-puloh ribu utk bisnes cenggini..
Kau mmg menempah cacian,makian,hinaan aku di blog ni..
Silap-silap dpt 'sup kaki' kalau terlebih bicara..
And kene tau..
Aku ni ko ckp laa camne pon..
Ckp ngn aku ni mcm curah air kt daun keladi bak kata peribahasa melayu..
Selagi aku tau mulut yg bercakap tu dari mulut manusia..
Aku akan ambik sikap camni..
Sikap "ADE AKU KESAH???!!"
Muahahahahaaa..
So,kalau anda berjaya cemerlang gemilang di peringkat dunia dgn kejayaan anda..
As a kawan,aku tumpang gembira..bukan tumpang duit engko ekk..
Kalau aku nak,aku yg akan cari..
Aku tak suke bende yg aku tak nak n x perlu..
Org carik aku pulak..kes terbalik tu..
Paham??!!
So,jgn carik pasal aku dgn bende-bende merapek ni..
Kalau rasa masih nk berkawan dgn aku laa kan..
Aku xpenah teragak-agak dlm keputusan aku.. :)

Ok,sekian..
Salam pahit kelat dari saye..


nota tak menjadi :
sudah terlanjur kata nak ke Jepun kan..
cemane ni?cemane ni?cemane ni?
kene beli tiket ni..hahaharapannn.. :D






.Family.





Entah kurun ke berape aku nk update cerita-cerita basi ni..
Haishhh..
Makin pemalas gamaknye 2013 ni kan.. 
~____~"











07 January 2013

.Resepi Korean Kimbap.

Annyeong..!! :)
Dah makan Korean Kimbap,meh kite jenguk cara buat nye..
Kat Korea panggil kimbap..
Kalo ko ke Jepun die panggil Sushi..
Same je kot mknn nye..huhuu..
Kacang gorengggg jelaa resepi nye..
Takyah susah-susah bagai..
Hahahaa..(dgn nada kerek..)
Ayuh lihat..!!


BAHAN-BAHAN

2 cawan Beras Calrose (beras gamba Sumo makan nasi tu..)
2 batang Sosej
1 batang Lobak Merah
2 biji Telur
5 keping Rumpai Laut
2 sudu Minyak Bijan


CARA - CARA

1. Masak beras calrose mcm masak nasi biasa ye sukatan air nye..then letak laa sikit garam bagi perasa..


     

2. Potong lobak merah panjang-panjang & rebus sampai separuh empuk saje..Terlebih embuk nanti berkecai pulak kan time potong nanti.. :P


      

3. Goreng sosej & telur dan dipotong panjang juga macam dlm gambar di atas..

4. Lepas nasi masak je..time panas-panas tu better terus buat..sebab nye..senang nanti beras tu melekat n mudah digulung..huhuu..

 
     

5. Letak seaweed / rumpai laut atas tempat rata..dan alaskan dengan plastik..sebab nye aku takde 'Sushi Mat / Bamboo Mat' utk gulung tu..aku gune plastik sajeeee..asalkan boleh gulung,ok laa kan..FYI,seaweed yg aku beli ni ade rasa pedas..lagi sedap kot kalau seaweed ade perase..ikot selera korang laa..huhuu..

      

6. Nasi diletakkan kat atas seaweed tu dan ratakan..jgn terlalu nipis and terlalu tebal ok..agak-agak jelaa..huhuu..sebab takut time gulung nanti terlalu tebal,terbarai isi perot nye..huhuu..letak lobak,telur & sosej selang-seli.. :)

      
7. Nah..mula kan aktiviti menggulung kimbap dgn penuh lemah lembut n kesopanan ye..sebab nye..kalau ko salah gulung,boleh terburai..kadang tu die tak tergulung..so,gulung kasi mampat2 & jadik bulat ok..
Sila rujuk kt >>> Video Link <<< ni utk cara menggulung nye..

8. Taraa..!! Dah siap laa tu..serupe macam lemang je kan..then kasi potong sama itu Kimbap / Sushi mcm korang potong lemang.. ^____^  Sedap jugak dimakan cicah sama mayonis.. :)


Sekian,chef Cendawanpink punye resepi..
Buibuiiii.. :D






.Korean Kimbap.

Alohaaa..
Tekak gajah di tahun baru ni..
Kemain nk makan kimbap..
(Kalo kt Jepon panggil nye Sushi je pon kannnn.. :P)
So,dgn rajin nye try laa buat ni..
Mcm biase..
Aku ni kn mudah terpengaruh..
So,terpengaruh dgn cite korea laa..
Kemain sedap aku tgk mulut retis diorang makan kimbap korea ni..
Ape lagi kan..
Nk g korea,kemain jaoh..
So,buat je sendiri.. :)
 Pic kanan bawah tu sekali nengok..
Dah serupe lemang je kan..
Ahahaa..
Ekceli total sume aku buat dapat laa 4 batang lemang kimbap tu..
Huhuu..
Yg sempat di amek gambo..
Tu jelaa..
Yg lain sume da dikebumikan dlm perot aku.. :P

Rupa kimbap 1st time buat ni..
Burok laa sikit kan..
Well..kali pertama menggulung mende alah ni..
Huhuu..
Nanti dah terer,mungkin comel sikit dari ni.. :P
Resepi Kimbap ala-ala Korea ni..
Akan menyusul next entry..
So,boleh laa buat sendiri..
Byebyeeee..







01 January 2013

.Ahlan Wasahlan 2013.


Bye-bye 2012.. :)
Semua dah dicoret dalam entry Ceritera Tahun 2012
Now,kite mulekan cerita 2013 pulak..huhuu..
Alhamdulillah diberi kesempatan jumpe tahun 2013..
Umur pun makin menganjak..ye dok?hi3..
Rase nye mcm baru je abes skolah..
Tetibe je nk cecah umur 25..omaigooddddd.. :D