31 May 2013

.Spring in Korea - Ep. 6.


14 Mei 2013
Selasa
NAMSAN TOWER / N SEOUL TOWER , MYEONGDONG (NIGHT)

..sambungan dari Episode 5


Ok,lepas jenjalan kat Namdaemun,kitorang terus gerak balek Guesthouse..
Letak barang,and terus naik ke Namsan Tower..
Nak merasa kat atas menara tu waktu pemandangan siang & malam..
So,ngam2 laa time kitorang pegi..
Dapat merasa dua2 view..huhuu.. :P


Menara N Seoul.. :)
a.k.a Menara Nadia..
Wahahahahaaa.. :D

Ni laa cable kitorang naik ke atas bukit tu..
Huhuu.. :P
LC injured kat sini..
Cramp kaki..
Minyak angin lak kat bilik..
X bawak time jenjalan..
Nasib baik jenjalan kat area situ je..

 
 me.dura.lc.kely


solo shoot pulak katanye..
hehee.. :D
biase laa org Korea..
datang couple kat sini..
mengunci cinta katanye..
ahahaa..
ktorang yg berempat dtg x berape nk ade couple..
nengok kan jelaa..hihii.. :P

Org mengunci..
Aku pon mengunci jugak..
Ahahahahahaaa.. :D
Ape yg aku kunci kan kat sini??
^____^
Jeng jeng jeng..
Pegi laa sane,cari KUNCI CINTA HATI cik Cendawanpink

Nice view dari atas..
Seluruh Seoul nampak dari atas ni..
Huhuu..
Dgn angin yg makin sejuk tu kann.. :)

Sekitar pemandangan dari atas..
Sebab dah petang..
Kabus da ade sikit-sikit..

 Time ni suhu dah turun dalam 12°C..
Amek gambo kene maintain..
Huhuu..

Ni pulak pokok mangga..
Bukan mangga boleh makan..
Mangga besi..huhuu.. :P
Tu dia..nampak betapa banyak nye kunci mangga kat sini..
Aku agak,tempat ni x lame lagi senget or roboh menampung berat kunci2 cinta ni sume..
Hahahaa.. :D



 Hehehee.. :D
Aksi syok sendiri..



Sun is setting down.. :)

 
sementara tunggu malam..
kitorang minum panaskan badan..
sambil-sambil tgk view malam Seoul..
banyak lampu2..macam KL jugak.. :)
**teringat2 lak air cekolat ni..slurppp..

kenapa nak tunggu malam..
sebab tiap-tiap malam,Namsan Tower akan adakan Laser Show..
Hehee.. :D
Dalam pukul 8pm gitu laa baru start show nye..

ni laa menara Seoul time laser show..
gambar tak berapa nak ada sangat..
sebab dah malam,camera aku x canggih..hik3.. :D
ade pun amek video aje..

sudah malam..
yok balik bilik..
hehee.. :D
balek pun naik cable car gak..
tak kuase nk menapak..
ahahaa..

sampai guesthouse..
LC yg sakit kaki dok bilik,tapi ktorang bertiga..
sambung lagi jalan..
hehee.. :P
kan Kely malam last,so ktorang pegi depan guesthouse je..
jenjalan shopping kt Myeongdong..
dekat gile dari guesthouse ktorang..
patot laa guesthouse ni ramai org duduk..
dekat ngn tmpt shopping.. 

 Kely beli sotong bakar..
Huhuu..

Myeongdong Shopping Street



..Tamat hari ketiga..



to be continue...








.Spring in Korea - Ep. 5.


14 Mei 2013
Selasa
NAMSAN GUESTHOUSE , CENTRAL MOSQUE ITAEWON , NAMDAEMUN MARKET

..sambungan dari Episode 4


Ini hari..kitorang check-out dari Sophia Guesthouse..
Sebab plan 2 malam je kat rumah tradisional (Hanok House)..
Pepagi lepas breakfast..
Ahjumma guesthouse bagi kitorang melaram dgn Hanbok..
Hanbok is baju tradisional Korea.. :)
Dan sebab kitorang ni kan penghuni,so service pakai baju Hanbok tu adalah PERCUMA..!!

 Malay Agassi ( 아가씨 )
^___^

Wearing Hanbok and living in Hanok..
Whoaa..mmg terasa ala-ala puteri Zaman Joseon katanye.. :P
Cuma versi Muslimah..ahahaa..

i loikkeeee gambo ni byk2 kali.. ^___^

atas : cuba buat 'New Year Bow' katanye..hehee.. :P
bawah : Agassi berposing kat rumah Hanok.. :)

 1.2.3..!!
^___^
Selamat Hari Raya..eh!?? :P

 Yeahhh..kite buat outdoor pulak..
Kat lorong depan guesthouse je..
Hehee.. :)

Ni laa tokey Sophia Guesthouse nye..
L to R : Sophia , Maria , Kakak Maria.. :D
Hehee..
Diorang curious sangat dgn tudung aku..
Dari aku pegi Nami Island, dok belek-belek tudung aku pakai..
Cakap 예쁜..예쁜..예쁜..
 (Yeppeun / Yeppeo)
Maksudnye..CANTIK..
Ahahaa..

Siap tanye,susah ke aku belit tudung?
Sekali aku kata,takyah belit..sarung je..
Teros bergegor dapur dek gelak ahjumma-ahjumma ni..
So,aku bagi laa diorang try tudung sarung..
Hehee.. :P
Siap tanye,adekah time tido pun aku pakai tudung?
Ahahaa..aku syak,xpnh kot wanita muslim bertudung duduk guesthouse ni..
Aku agak jelaa,based on ke-curious-an die..

So,lepas bekpes & berposing sakan..
Kitorang terus gerak check-in kat Namsan Guesthouse.. 

 Dan sebelum gerak ke Namsan GH tu..
 Ade perkara kelakar kitorang buat..
Si Kely ni sepatutnye ade 1 malam lagi tinggal kat guesthouse ni..
Tapi sebab da syok merambu ngn ktorang..
Ktorang lak same ting tong & dah ngam kepala..

Lepas Kely slowtalk ngn tokey dgn 'tipu sunat' kata nk stay umah mmber die..
So,die pon ikot ktorang tido kt tmpat baru tu..
Agak berlakon skit laa.xmo nmpk sgt Kely ikot ktorang..

Kitorang checkout dulu,then dlm 15min gitu..
Janji tunggu kat simpang subway..
Baru same2 gerak kt tmpt baru..
Hehee.. :P

Ni laa simpang tmpt ktorang plan nak bertemu..
Ahahaa.. :D
Sekali tgh tggu si Kely..
Nah..tu dia..!! Ahjumma Maria lalu..!!
Wakakakakaaa.. :D
Nasib baik ahjumma ni xreti speaking..
Kah3.. :P



Selesai check-in,terus berdesup ke Itaewon sana..
Kite punye plan,lunch & solat kat sana..

 Aku punya Kimchi Stew..
Yg dalam pot hitam tu..
Hehee.. :D

 Alhamdulillah..
Diberi peluang & kesempatan tunaikan solat kat sini..
Walaupun x dapat berjemaah,ok laa kan..
Da pukul 2 kot time ni..hahaa.. :P

Untung nye bile jadi musafir ni..
Boleh Jamak & Qasar..
^___^
 LC & Kely pon ikot sama melawat masjid..
Hehee.. :D


 Yg biru tu pintu gerbang nak naik ke masjid.. :)

Ni kedai Siti Sarah..
Kebanyakan makanan kat area Itaewon ni halal..
Yg kedai Sarah ni aku rasa Indonesian..
Sebab tengok menu nye kan..
Tapi kitorang x gi makan kat sini laa..
Datang Korea,try makanan Korea..
Nahhhh,prinsip 'tong sampah bergerak' kannn.. :P

Lepas g Itaewon,terus kitorang gerak ke Namdaemun Market..

 Ni laa Namdaemun Market nye..
Huhuu..
Jenjalan cuci mata & survey dulu..
Sebab teman kan Kely beli ole-ole..
Sebab hari ni dia last day..
 Taraaa..!!
Jumpe jugak baju I ♥ Korea yg murah..
Mostly kitorang jumpe 2 helai KRW 10,000..
Tapi yg ni kitorang jumpe 3 helai KRW 10,000..
Ape lagi,terus grab!! hehee.. :P
Kang kalo bertangguh,mmg xjumpe lagi kedai ni kang..
(Bagi harga kt sana, 3 = KRW 10,000 ni sama mcm kite laa 3 helai RM10 hengget..)

Then,si amoi kemelecetan kaki dgn kasut baru nye..
So,beli sandal cop KOREA..
Ahahaa..kasi beso sikit tulisan..
Die je ade sandal KOREA..kah3.. :D

Kat lorong ni pulak jual baaaaaannnyyyaaakkkkk comforter..
Huhuu..
Teman kan Kely beli comforter yg ada heater..
Kat Swiss takde katanye..
Tu die beli..
Aku pon tetibe rasa nak beli..
Konon-konon buleh pakai time musim tengkujuh di Malaysia..
Tapi,musim ujan kt Msia pon still hangat..
Dah,lupekan jelaa nk beli Electrical Comforter.. :P

Settle beli barang Kely..
Terus balek anto barang2 ke guesthouse..
 Guesthouse kitorang kan kat Namsan..
So,senang laa..
Sebab next plan ke Menara Namsan..
Tiket awal-awal dah beli masa lepas check in tadi..

Nak rasa kat Namsan Tower waktu siang dan malam..
So,agak da petang tu ktorang naik atas sana..
Naik cable car ekk..
Tak sanggup nak menapak..
Kaki memasing mula sakit..
Huhuu.. :P


CARA KE ITAEWON

  • Dari Myeongdong Station ke Samgajki Station
  • Samgakji Station transfer ke Line 6 ( Coklat )
  • Samgakji Station turun di Itaewon Station #Exit 3



to be continue...






30 May 2013

.Spring in Korea - Ep. 4.


13 Mei 2013
Isnin
PETITE FRANCE

..sambungan dari Episode 3


Ehehee..lepas balik dari Nami Island..
Terus kitorang pegi ke Petite France..
Ade ape kat sini?
Biase laa..kan aku menjejaki tempat RunningMan..hik3..

Yeayyyy..!!
Sampai sudah..
Hehee.. :D
Tak berapa jauh sangat dari Nami Island..
Kitorang ke sini naik Gapyeong Shuttle Bus..
Sebab diorang promosi Gapyeong Tour..
Tu jelaa yg aku dapat info..huhuu.. :P


Runningman episode 41
L : Penjara masa episod ni..huhuu..
R : Suasana kat Petite France

signboard & pokok loceng
^___^

Kanan tu tempat Jongkook & Kwangsoo sembunyi dlm tandas..
Hahahaa.. :D

 Nadia Aziz
Kely Du

 Adura Ishak
Elsie Pua

Its me again..hehee.. :P

 Dalam bangunan-bangunan tu..
Ade hotel jugak kalau nak stay kat Petite France ni..
For sure,mesti harga nye mahal kan..huhuu.. :P


 Secret Garden pon ade filming kat sini..
Aku x abes tgk secret garden.hehee.. :P

Lepas merayau-rayau dalam tu..
Kitorang tunggu shuttle bus kat bawah..
Shuttle bas nye ade timetable..
Huhuu.. :P

 Hehee..amacam?
Faham? :D
Hahaa..dont worry..
Tak paham takpe..
Sebab,naik je bas..
Ko tengok kat tepi driver tu..
Ade pamplet yg lengkap dalam english..hik3.. :P

 atas tu laa gambo bas shuttle pusing-pusing area Gapyeong..
cadang nye nak ke Garden of Morning Calm..
nengok kebun bunga..
tapi sebab leka sangat kat Nami,so ktorang gerak lewat..
then tunggu bas kat Petite France lagi tadi kan..
takpelaa,bunge melambak kat tepi jalan..hik3.. :P

ayuh kite pulang ke Seoul naik subway..
pegi da naik bas kan..
huhuu.. :P

"eh eh ahjumma & ahjussi sebelah tu.kemain posing.huhuu.."


 Eskrim!! Eskrim!!
Hehee.. :D
Eskrim ni pun sebab terpengaruh tengok drama korea..
Macam sedap je diorang makan..hik3.. :P
Dan ia mmg sedap..ngee..
정말 맛있는!!

So,sampai rumah takde laa terlalu lewat..
Kire masih awal lagi..
Tak tau nak kemane..
Rugi kan kalau x kuar jenjalan..
Da laa malam 1st kite penat terus tido je..huhuu.. :P

Then,SMS scandal memasing kt Korea..
Shyyyyy,dont tell our mom..
Lets party tonight..!! ahahaa.. :D

 Teringin pulak nak naik bas berhenti-henti..
So,naik laa..
Hehee.. :D

 Sampai sudah kite ke area Dongdaemun..
Sebab dalam research ktorang kt gambo atas masa kat rumah tu..
Ade market bukak 24 jam..
Huhuu.. :P

 Taraaa..ni laa Pyoung Hwa Clothing Market..
Banyak gak kedai dalam tu..
Kitorang x abes pusing sgt pon..
Pegi level 1 je kot..
Sebab takde yg menarik minat aku..
Hari shopping bukan hari ni kalo ikot jadual aku..hehee.. :P

Nah..antara kedai-kedai nye..
Banyak gak barang-barang..
Harga pon ok aku rasa..

Then,merayau-rayau..
Kitorang pon balek ke Guesthouse.. :)

..Tamat hari kedua..




to be continue...