20 June 2013

.Epilog - Spring in Korea.


Dah ade Prolog - Spring in Korea, kene ade epilog gak kan.. :)
Penutup segala cerita..
Yg boleh di combine kan link dalam entry ni..hehee.. :D
So,kalau pening-pening camne cerita aku ni..
So,aku kasi link khas yg senang di click pasal percutian ni..


Tu jelaa cerita nye..
If nak tanye pasal pape pon,komen je kt petak komen ekk..
Jgn komen merapu2.. :P


10 Perkara di Korea 
Dari pandangan mata aku
  • Warga tua peramah dgn pelancong walaupun tak tahu berbahasa inggeris berbanding warga muda.
  • Kulit diorang sangat bersih & kebanyakan kurus.Susah nak jumpa yg berisi.Aku kategori gempal kat sane.hahaa.. :D
  • Public transport baik dari segi masa,info dll adalah sangat Super Duper Terbaik.
  • Aku tak tahan bau busuk diorang..Bau soju + tak mandi sbb cuaca sejuk.Tak semua,tapi kalau dah duduk dlm subway tu,mmg tersebar bau nye kan.Adehhhhh.. -___-"
  • Org Korea suke bercouple-couple.Jarang nampak jalan sorang-sorang.Tu pasal ktorang x dapat ngorat Oppa Korea.sume da berpunya.ahahaa.. :D Sukahati diorang nak ciumulut kat mane-mane diorang nak..1st day mmg ter-kelu gak ktorang ala-ala jakun.Masuk 2nd day,alahhh da biase da.hik3.. :D
  • Pembedahan plastik adalah perkara biasa kat sana.So,kalo tetibe nampak org macam mata lanun..Bertutup sebelah je..Tu mungkin diorang lepas operate.Mungkin laaa.. :P
  • Korea = Fashion ..Ade laa ternampak warga Msia pakai kasut boot pada musim spring.Terus berkerut kening aku.Die ni datang salah musim agaknye.muahahahaa..
  • Se-fashion mana pon Korean,kebanyakan nye pakai sport shoes.Senang nak berlari kejar Subway & naik turun tangga yg tinggi tu. TT___TT. Org tua usia lebih 60tahun pun kuat naik tangga,ktorang masuk hari ke-2,dah mula urut gune minyak angin.Nasib baik aku da bawak minyak angin siap-siap.. :D Masuk hari ke-4,otot kaki dah kuat..So,no problem..!! :P
  • Trend kat Malaysia adalah kucing siam bulu kembang-kembang.Kat sane,trend anjing yg kecik macam size kucing gemok & bulu nye warna warni..Hahaa..Comel tapi haram nk sentuh..!!
  • Cuaca Korea sejuk & syok berjalan tanpa peluh..Tapi,sejuk yg kering..Buat ktorang sokmo haus n mucus jadik keras & kaku.kahkahkah.. :D
..sekian..10 perkara yg aku tulis..











.Spring in Korea - ep. 11.


17 Mei 2013
Jumaat
DBSK AT INCHEON AIRPORT & KAMI


Macam yg aku da cakap dekat Episode 10,aku nak cite pasal DBSK..
Huhuu..
Tak tau sape DBSK?
Sile tanye incik google ye..

Aku bukan penggemar Kpop..
Tapi sebab DBSK penah datang jadik guest RunningMan..
Tu pasal aku kenal diorang..huhuu.. :P
Diorang dalam Runningman Episode 115..cekedauttt..hik3..

Cenggini cite nye..
Time ktorang tengah merayau-rayau kt Departure Hall tu..
Tetibe terdengar mcm byk suare ppuan menjerit dari atas..
Ktorang pon nengok laa ape hal nye jerit-jerit ni kan..
Sekali ktorang nengok depan je..
Nah..!! DBSK..!!
Muahahahaa.. :D
Siap bodyguard bagai kan..
So,komfem laa retis..
Pulak tu aku kenal..
Elsie komfem2 laa kenal..die Kpop lover.. :P

Meh kite kasi comfirm kan dalam video ekk..
Video di ambik dari Youtube..
Fanatic fans die yg jerit2 tulaa yg amek n upload..
So,aku pon download..hik3.. :D

video

>> Sila fokus dari minit 0:52 sampai habis.. <<

  credit video to Hime Himura.owner this video..
click link ni kat youtube >>> [fancam] DBSK 2013.05.17 Incheon Airport


Ok..
Kami tersaaaaaangat lah TER-SPEECHLESS
Ahahahaa.. :D
Nasib baik tak ternganga mulut kan..
Ekceli aku nk salam Changmin..
Tapi opkos laa xdapat kan..
Die just bow je kt ktorang..
And smpai naik flight..
Teringat-ingat..
Die bow KHAS utk ktorang..muehehehee.. :P
Sampai kat Msia..da balek umah pon dok teringat..
Siyess mcm mimpi je..
Org Korea sndiri nk jumpe artis diorang pn payah..
Ktorang dikira bertuah laa..
So,sape batch balik Msia on 17 Mei tu..
Sume nampak n terserempak ngn DBSK.. :)

Untuk pengesahan..
Dan kesahihan dalam video tu adalah kami..
Taraaaa..!!


Ekceli masing-masing punye laa bongok..
Takde sorang pon amek gambo atau pon video..
Sebab ktorang mmg terKAKU tgk diorang depan-depan mata..
Tinggi..hemsem.. ;)
Kalo 2PM or RunningMan..
Aku peduli ape ade bodyguard..
Mmg aku rempuh je amek gambo ngn diorang..hehee.. :P

Rupenye DBSK nak buat show kt Msia..
So,diorang naik MAS or Korean Air ke sane..
If laa kan aku naik MAS or Korean Air..
Sah-sah laa 1 kapal terbang kannnnn..!! Grrrrrr..
Mesti leh amek gambo..bahahaa.. :D #perasan
Ok laa tu..depan mata da nengok kot..
Tetibe aku suke dah kt Changmin..
Sebab die bow tu kot..
Tak kisah laa bow kecik,bukan bow sampai melutut..hik3..
Bagi org Korea,bow tu mcm tanda penghormatan..ngeh3..

Okeh..adiosss..amigosss..
^___^






.Spring in Korea - Ep. 10.


17 Mei 2013
Jumaat
INCHEON AIRPORT , DBSK & BALIK MALAYSIA..!!


..sambungan dari Episode 9


Hari last kat Korea..
Takde ape plan pagi ni..
Konon pepagi aku nk g carik tangga Sam Soon dekat bukit Namsan tu..
Tapi sebab malam tadik sampai ke bape pagi dok bungkus beg je..
Akhirnye kelaottttt laa kn..bahahaa.. :D

Takde ape nak cite pon arini..
Bangun,makan pagi yg aku tapau ikan bakar n sotong malam semalam..
Kat guesthouse ni ade dapur,so boleh panaskan lauk smlm..
And sempat jugak aku goreng popia otak-otak..hehee.. :P
Bekalan katanye kan..gituuu..kah3..

 bekpes.. :)

 Namsan Guesthouse

Pagi tu baru laa nampak ramai warganegara Malaysia menginap kat sini..
Rasenye 1st floor tu sume org Msia je kot..
Ahahaa.. :D
Ade 1 chinese couple ni same flight ngn ktorang petang tu..
So,check out kol 12 mcm biase..
Kitorang naik bas ke airport..

Last menimbang beg before check out..
Sume org pon timbang beg..hehee.. :P

 ni view masa otw ke Incheon Airport..
dalam sejam lebih gak laa perjalanan..
nak tido,rugi lak..
da laa last2 day ni kan nk tengok Korea..huhuu.. :P

sampai dah Incheon Airport.. :)

kitorang sampai awal..
belum tiba time check in lagi pon..
takpe,bio awal kan..
kang lambat,terlepas flight..
melalak aku kang dok sane..
bercuti boleh laa,nk duduk terus..
ehehehee..kem salam.. :P
rindu sudah makanan Msia..
hehee..

 kesan daripada tunggu time check in..
ktorang memain kt pintu..
bahahahaa.. :D
sah takde keje laa ni kan..

then sempat laa mencari barang-barang terakhir..
and menghabiskan sisa-sisa won..
dgn membeli Banana Milk Korea utk dibawak balek for family..
Kimchi dalam paket pon ade beli gak..
Sume barang limited for family..
Tak dan nk bg kt org..hehee.. :P

 Biase la tu amek gambo ngn papan information..
Nak nampak kn tulisan Korea katanye..hahahaa.. :D

^____^

 Boarding gate..
Sebab bosan menunggu..
Time ni aku baru letak kt fb..
Huhuu..
Sory laa,g Korea je..xkn nk kecoh..
Kalo aku g Haji buleh laa nk kecoh kan..
:P

Ni laa ni..tggu kapal terbang isi minyak kot lame naa.. :P
Tp flight x la delay pon..
Cume da x sabo nk makan nasik lemak pak nasser dlm flight je..bahahaa..
Makcik ni same flight pegi n balik ngn ktorang..
Ktorang x perasan die..die yg gtau ktorang..hik3..

Tetibe ramai naa rakyat Msia yg ade kt sini..
Mase jenjalan kt Korea,xde lak nmpk diorang..huhuu..
 

OK..
TAMAT sudah cerita Aku , Elsie & Adura ke Korea..
Syukran..
Diberi kesempatan utk melihat ciptaan-Nya..
^____^

Eh!!Eh!!
Sebenarnye ade 1 cerita yg aku simpan lg..
Dalam tengah merayau-rayau lepas check in tu..
Dekat International Departure..
Ktorang terserempak dgn artis KPOP..!!
Tunggu next entry..
Kasi entry KHAS.. ;)


..Alhamdulillah..Tamat Percutian ke Korea..



..to be continue








17 June 2013

.Spring in Korea - Ep. 9.


16 Mei 2013
Khamis
NAMDAEMUN MARKET , MYEONGDONG , DONGDAEMUN

..sambungan dari Episode 8

   Lame tak update..bizi katanye..huhuu..
   Exam konon nye..tp aku komfem kandas..kah3..
   K,jom sambung cite tertunggak ni ekk.. ;)

Lepas pegi Hello Kitty Cafe & Trick Eye Museum..
Kite betol-betol shopping..
Huhuu.. :P

Gambo time shopping xbape banyak sangat..
Sebab dgn nk tawar-menawar lagik..
Nak angkat barang lagik..
Nak pusing-pusing tengok brg2 lagik..
So,camera x bape nk berfungsi..hohoo.. :D

syurgaaa shopping kaum wanita..
yehhhaaa..!! :D
sampai ahjussi kedai beg bagi air vitamin C kt ktorang..
sbb ktorang ckp penat jalan..
kaki jadi jelly..hahaa.. :P
(dura je ekk kaki 'jelly'..sian dura..hahahaa..)

 silau dgn kilauan-kilauan barang2 kt sane wehh..
sampai aku x tau nk beli ape..
then,da balek Msia baru rase nyesal..kah3.. :D
(aku sokmo camtu..rambang mata..!!)


Then singgah kedai comforter dekat Namdaemun Market..
Dura memborong kat sini..
Aku pon beli gak..
Hehee.. :P

Bile kite dah beli comforter nye..
Die kasi sedut pakai vacuum utk kasi kecut & lebih kecik..
So,senang laa nk bawak nye nanti balek kan..
Bagus bagus bagus.. :)

Macam-macam rupe ade..
Semuaaaa aku suke kalo ikotkan hati..
Huhuu.. :P
Tapi,aku terlupe nak beli apron ala-ala comel gitu kan..
Takpe,org opis aku nk pegi..
Buleh kirim.hik3.. ;)

Then dah borong barang2 yg ktorang nak tu..
Kite balek GH letak hasil tangkapan..
Hehee.. :D

Balek naik teksi yoo..
Murah je..sbb ikot meter.. :)
Takdak tipu mcm kt tmpt kite..hehee..
Teksi pon mewah..
Kalo kt Msia,mmg da mewah laa kan..
Kat sane taraf teksi je dowhh..muahahahaa.. :D
Hyundai Sonata mungkin name nye..

So,complete sudah sume pengangkutan awam kat sane kitorang naik..
Hehehee.. :P
Lepas letak barang,lc xjoin ktorang sbb kaki die sakit..
So,aku ngn dura telah berjalan lagi ke Dongdaemun..
Ape ade kat sini?
Misi mencari ikan bakar kat Dongdaemun..
Sebab hasil carian aku,ramai blogger kata suh makan ikan bakar kat sini..
Dijamin hanya ikan je yg dibakar..
No vavi or haiwan lain selain ikan.. ;)

 Singgah kejap dekat Doota..
Ape ade kat Doota?
Alaa,shopping complex biase..
Barang-barang jualan pon baju mahal2 gitu..
Tapi kat dalam ni ade satu kedai jual cenderahati yg LAGI MURAH dari kat Namdaemun Market..
Wuwuwuwuuuu..
Nyesal jugak aku beli kat pasar tu pagi tadik..
Tapi takpe,still boleh beli lagi kt sini..
Hehee.. :P

So,kedai yg ktorang maksudkan tu ni laa die..
Pegi je tingkat 5,then terus sampai ke hujung..
^___^

Arirang Shop..!! :)

Memule aku belek-belek cenderahati kat situ..
Pekerja kedai cakap..

"Selamat Datang.."

Emmm,biase laa kat sane kan org ucap bahasa 'Selamat Datang'..
Sebab tau ktorang Malaysia..
Dok aku ngah belek-belek lagi tu..
Sambil terbongkok-bongkok kan..
Kemain fasih die cakap..

"Pilih laa,murah..murah..kat dalam ada banyak lagi..mari masuk.."

Terus aku terdongak..!!
Gagagaaa..fasih betol die cakap..
Terus laa berbual-bual..
Huhuu.. :P
Rupenye diorang student kt Korea tu..
Part time kat kedai ni haa..
Dua-dua yg dlm pic atas tu from Indonesia..
Whoahhh..kerlasss kau jah..
Jauh study..hhihii.. :D

Dah gitu,mmg lg baaaaaaanyak laa aku borong..
Tapi aku cuma borong sudu korea je..muahahaaa..
Kan aku g korea sebab nak beli sudu yg panjang tu..
So,alang-alang dah murah..
Borong lagik la aku jwb nye..hihii..
Sebab senang nak tawar-menawar..
Aku pon dapat free gift..hohooo..
Mekasih ye Unni n Oppa..
Hehee.. :P

So,kite kasi pegi kedai ikan bakar..
Tak jauh sangat dari bangunan Doota tu..

So,sampai kawasan situ..
Jalan tengok-tengok kat lorong tu sampai hujung..
Pastu ktorang patah balek kat kedai mule-mule tu..
Sebab??
Sebab nye,dalam ramai-ramai org yg suh masuk kedai..
Oppa bakar ikan tu je buleh cakap omputeh sikit-sikit..
"Hello Welcome..!! Please come in.."
(Kira boleh bersuara la tu..hehee..terus aku confident die fasih..)
Hahahaa..senang aku nk bercakap kt sane..
Cakap simple-simple , kasi diorang faham..
Tanye ade vavi ke,ayam ke,daging ke..
For comfirmation katanye.. :P

Taraaa..!!
Makanan kitorang..
Ikan bakar 2 ekor..hehee..
Dan sotong sambal a.k.a 오징어볶음(Ojinguh Bokum)
(Pandai-pandai laa ko pronounce kan.hahaa..)

atas : 
tu laa set makanan kitorang..
daun-demaun side dish diorang kemain byk kan..
patot cantek n sehat diorang ni..
makan daun je..hehee.. :P
kalo ikan ni cicah kicap letak cili lg sedap mungkin..
slurrrrppp.. :)

bawah :
ahjussi-ahjussi yg sangat super-duper-power speaking english..
masa tu ktorang da siap makan..
carik oppa yg kipas ikan yg reti ckp omputeh tu..
takde pulak die..
adehhh,cemane nk cakap tapau ngn diorang ni?
aku cakap "Take Away" pon ahjumma tu xpaham..sobsss..

tetibe pakcik yg betol-betol tepi aku tu approach ktorang..
sekali die speaking..legaaaaaa je rasanye..
so,ktorang ckp nk tapau..
die laa yg translate kan ngn ahjumma tu mtk tapau..
dah tu aku demand lak tu..
nk tapau kimchi gak..kah3.. :D
tiga-tiga tu aku syak org korporat laa..
mesti lepas balek keje n terus datang 'ngeteh' soju kt sini..hahaa..
bual ngn diorang..
dah tu tanye aku ngn dura ni sepupu ke?sebab nmpk same..ahahaa..
siap cakap "Yeppeo" (kasi pronounce camni >>> Yoppo)
ahahahahaa..kembang tongkeng..!!
ape maksud nye..kasi tanya incik google..kah3..
(walaupun ku tahu,amek ati pelancong je tu.huhuu..tp kami original.. :P)

bual-bual lame gak laa..
name ahjussi sebelah aku tu Mr Kim..
aku pon berlawak laa..
kemain ko,pandai melawak ngn org Korea..
nsb ckp omputeh..ahahaa.. :D
aku cakap..
"Mr Kim Jongkook??hehee.."
mamat mude meja blkg ahjussi tu pon sebok-sebok je nk gelak..kah3..
siap tapau,ktorang sambung bual ngn pakcik tu..
jap lagi ahjumma (makcik) tokey kedai tu macam marah2 lak kat Mr Kim tu..
aku syak diorang suh ktorang ni blah laa..
ahahaa..
Mr Kim cakap,"She's Crazy"
bahahahaa..terburai aku gelak..
then ktorang pon minta izin balik..
lagi pun dah malam gak..
nak pegi tempat lain lak..
tengkiu ahjussi..
dapat korang tapau lauk x abes tu..
kalo x,mmg aku terngaga nk cakap ape..huhuu.. :P

lepas sampai GH,letak lauk dlm peti sejuk..
ktorang jalan kaki kat depan tu je..
kite ke Myeongdong..!!
^___^

ngee..aiskrim paling tinggi..!!
32cm katanye kan..huhuu.. :P
gigih engko,malam-malam bute yg sejuk sambil makan eskrim..
hebat.. ;)

aku beli ice cream perasa Strawberry Yoghurt..
hehee..muke nak bangga makan eskrim tinggi..kui3.. :P
org Korea x pandang pon.ahahaa..

pastu teruskan perjalanan kat Myeongdong area tu..
dari kedai ke kedai..
kedai lagi..dan lagi..
so,xbyk naa pic..
tetibe ade org dok senyum-senyum je dari jauh..
dalam hati berkata..
kenape mamat Korea ni dok senyummmmm je kan..
da laa hemsem gile babesss..!!
sumpah hemsem..!! hehee.. :D
so,amek gambo dgn diorang ni..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
taraaaa..!!
^___^
On ice cream date with Minho & Nichkhun..!!

lalalalalalalaaaa.. :D
patut laa dari jauh dok senyum-senyum je..
terperasan pulak ai kannnn..
rupenye boipren-boipren aku dah kene sumpah jadik patung kertas..
kesian die berhujan panas kat luar kedai..
ahahahaa..
terus melting macam eskrim..
rase nak angkut je patung tu bwk balek Msia..
letak kat bilik aku ke kan..kah3.. :P
#fanatik yg melampau
hohooo.. :D
baru nampak patung nye pon da mcm suke..
kalo nampak depan2,mau aku pengsan sbb tekezut kot..hik3..


ade kucing comel kat area Myeongdong..
hehee.. :D

 shopping make up kat sini mmg betol-betol gilo..
sampai aku xtau nk beli ape..
sekali lagi aku blurrrrrr a.k.a rambang mata..
sudah nye aku beli lipbalm,jelly ape tah,eyeliner n blusher..
tapi,free gift lagi banyak dapat nye dari membeli..
ahahaa.. :D
tu laa bestnye shopping make up kat sini..
setakat masker tu mmg diorang bagi je weh..whoaaahhh..suke..!!


ktorang kat situ sampai sume kedai nak tutup dah..
dalam kol 10pm gitu kedai sane tutup..
so,otw nak balek tu..
ternampak lak KFC..
ayam goreng..!!
huhuu..
of course ktorang x masuk..
sobss sobsss..
takpe takpe..
esok da nk balek pon..
boleh makan ayam dah..hehee.. :P

then balek GH..
malam tu kemas barang ngn Dura sampai kol 2am lebih..
kemas..timbang..timbang..kemas..
kuarkan balek..kemas balek..hahaa..
almost overweight beg ktorg.huhuu..
sudu yg aku beli je dah 5 kg..aigooo.. :D




..tamat hari kelima..




..to be continue







04 June 2013

.Spring in Korea - Ep. 8.


16 Mei 2013
Khamis
HELLO KITTY CAFE , TRICK EYE MUSEUM 

..sambungan dari Episode 7


Yeayyy..!! Yeayy..!! Ini hari adalah hari shopping..!! ^___^
Sebab ape kene last2 day baru hari shopping..
Supaya,takde laa sume duit abes..
Kang xdapat lak pegi tempat2 lain yg kene gune duit kann..
Hehee.. :D

 ini masa mencari arah ke Hello Kitty Cafe..
boleh dikatakan ter-sesat laa kan..
ekceli bukan sesat..
tapi terbabas simpang..
ahahaa.. :D
asyik dok nengok baju kemain banyak tepi jalan..
kepala sume tengok sebelah kanan..
walhal cafe nye sebelah kiri..
kah3.. :P
nasib baik ade dongsaeng-dongsaeng comel tolong..
xsempat amek gambo budak2 remaja ppuan yg tolong kitorang..
cume sempat bagi diorang kerepek pedas tanda terima kasih..
hope they will like it..
ingat senang aku nk bagi kerepek kt org..??
org bertuah je dpt rasa kerepek aku beli..hohoo.. :P

 so,kalau macam dah lost..
cari aje awek-awek bertopi merah..
sebab diorang ni sentiasa ada dekat pusat tumpuan pelancong..
diorang punye english very power rangers..
fluent.
so,nanti diorang akan terangkan arah mane patot kite tuju bile dah sesat..
hehee.. :D
kamsahamnida unni-unni.. ^___^


 sampai je terus order..
kemain dahaga kunun nye..
yg ni buzzer..
kat sane,lepas order..
die bagi buzzer..
bile buzzer da bergegar n berlampu..
turun kt kaunter n amek laa makanan korang..
hehee.. :D
same jugak macam buzzer cafe kitorang minum kat Namsan Tower dalam Episode 6 tu..

 Ni laa yg kitorang order..hehee.. :D
Waffle & air je..
Takde mee goreng..muehehee..
Waffle kepala kucing..
Terasa sayang nk makan..comelllll..

 Jom cekedaot gambo-gambo dalam Hello Kitty Cafe ni..
AWAS!!
Sume decoration dalaman kedai ni warna PINK..
Sape rasa mata sakit dgn warna pink, disarankan takyah nengok..
Hehee.. :D

Cer carik batu name aku ni..
Hehee.. :D


 Dari 3 orang,jadik 7 orang..
Diorang ni Singaporean..
Hehee.. :D





 
Ok,da kenyang makan & penat berposing..
Jom balek..
Banyak hal lagi perlu di-settle-kan..
Huhuu.. :P

Then..kite punye plan ke area sini jugak..
Hello Kitty Cafe terletak kat area Hongik University..
So,dekat-dekat sini ade Trick Eye Museum..!!
Yeayyy.. :)

 Jom laa layankan gambo..
Aku x tau dah nak letak caption ape..
Huhuu.. :P

Ape yg pasti,dalam ni memang betol-betol meng-trick mata korang..
Hahahaa..
Kepakaran berposing & cara amek gambo amat penting..
Supaya gambo nampak "hidup" gituuu..
Jom nengok gambo kitorang..!! :)



picnic kejap kat korea..bahahaa.. :D

 kejap gergasi..kejap kerdil..
^___^

 orang yg pernah menuntut ilmu kungfu je mampu buat cenggini ye tuan puan.. :D

 tolongggg..!!
ikan besar nak telan..!! :D
 menari ballet pulak..
hehee.. :D

huwaaaa..!!
dinosour nak gigit sampai siling rumah.. :D

 frame bernyawa.. :D

badan & kaki asing-asing pulak.. :P


 kemain suke die org nengok seluar die..
wakakakaa.. :D
ekceli byk lagi gambo-gambo 18++ kat trick eye ni..
tapi,takyah laa kan nk upload..
hehee.. :P

an angel..muahahaa.. :D
i believe i can fly.. ♪♫•*
i believe i can flyyyyyyy.. ♪♫•* 





CARA KE HELLO KITTY CAFE & TRICK EYE MUSEUM
  • Myeongdong Station ke Dongdaemun History & Cultural Park
  • Transfer ke Line 2 (Hijau) dan turun ke Hongik University Station #Exit 9




to be continue...