30 December 2013

. Lelong.com @ Mudah.my ? .


Which one better?
Iklan kan di lelong atau di mudah?
Meh bincangkan.. :D

Tersebut sebuah cerita..
Suatu hari di hari bukan raya..
Berjumpa lah aku dgn kawan lama..
Mcm biase..
Tegur menegur amalan kite kannnn.. :)
Soalan yg tidak-dapat-dielak adalah pasal kawen..
Ahaaa..gitewww katanye..

  • Kawan : "Ape cite skg?dah kawen ke?"
  • Aku : "Belum lagi,takde jodoh..ade calon nak kenalkan ke?hehee.."    (jawapan cliche..)
  • Kawan : "Masuk je iklan kat lelong..hahahahaaa.. :D "
  • Aku : "Masuk kat iklan mudah.my pon ok gak.."
  • Kawan : "Lelong lagi bagus,boleh bidding price..ambik harga plg tinggi..hahaa.."
  • Aku : " .......hahahahahaaaa.. :D "

So..ape kata pembaca?
Mana harus ku letakkan iklan?
Or letak je banner banyak2 kat traffic light?hahaa.. :D
Mule-mule menjejakkan usia di usia seawal 23 tahun..
Bile cakap bab kawen ni..
Sentap jugak laa iolsss..
But now..aku akan jejak usia 26 tahun next year (beberapa hari dari skg)..
Dah takde rase ape-ape..
Huhuu..

Kata pon makin matang..
So,setakat joke / gurau menikam kalbu macam tu..ade ape hal naa la kan..
Just kunyah n telan jekkk..
Tak salah jadik tua..
Tak salah tak kawen..
Tak susah kan orang pon..
Anggap je org risaukan kite..
Risaukan masa depan kite bila dah tua xde teman nanti..
Risaukan kite bile kite sakit pening sorang2.. :)



".......bukan sebarangan orang yg boleh menyentuh hatinya.."



Walhal tak pernah aku usik hak org lain..
Suami org ke,
Pakwe org ke,
Tunang org ke,
Bapa org ke,
Tak pernah okehhhh..berani aku sumpah..
Tapi,
Org tetap risaukan kite yg x berumah tangga lagi ni..
Aiyooo..yoooo..yooo..ooo..


notakaki : 
manaadabudakbesarnangessebabkenakritik. :)








27 December 2013

.Bangkok & Pattaya Trip - Ep.4 .


AHAD
09.12.2013

Ok..sambung dari EPISODE 3 ye.. :)

Lepas kite pegi Tiger Zoo..
Teruskan perjalanan ke Pattaya..
Tak sampai-sampai lagi yekk..hik3..

 Jeng jeng..!! 
Da sampai pon Pattaya City..
^___^


Ini TukTuk versi panjang sikit..
Tour guide ade ckp nama die..
Tapi lupe sudahhh..
Hehee.. :D

 Dan..kami pon telah cuba naik TukTuk panjang ni..hehee.. :D
Dari hujung pantai sini,ke hujung pantai sana..
Bersama tour guide..
If xsalah,bayaran THB8 = RM0.80
Mcm nk mengekek aku naik TukTuk panjang ni..
Entah kenape aku tetap rasa mcm naik lori..hahaa.. :P
 
Membeli tshirt & cenderamata kat kedai-kedai tepi pantai ni..
Pistol pon ade jual..ingatkan nak beli..
Jap lagi sangkut kat imigresen pulak..hehee.. :D

Bikini lawo-lawo..
And murah aku rasa..
Konon nak beli..
Tapiiiiii..auwwww..sengan nyah..hak3.. :P

 Dan kat sana kemain banyak kelab-kelab malam..
Hehee.. :D
Gambo-gambo depan kelab pon kemain yeee..
Sume utk menarik perhatian gituu..kih3..
Weols x masuk okeh..astagfirullah..
TT____TT
Jgn buat fitnah ye..huhuu.. :P


Kitorang cume pegi jalan-jalan pantai je..
Cuci mata katanye..hahaa.. :D
Sila fokus kat aku sahaja..
Jgn tengok org lain dlm gambo tu..ngeh3.. :P
And aku rasa,aku ngn ibu aku je kot yg pakai tudung kt situ..
Hahaa..yg lain,kelaotttt..
Berdarah mata n hidung nengok..
^___^

Our dinner..
Tomyam kaler putih pulak..
And pic bawah tu "Glass Noodle"
Tapi macam sama je mcm korean punye glass noodle..japchae kot name nye..
Huhuu.. :P
Kalau kt Msia aku rasa same je mcm rasa soo hoon yg org buat sambal goreng tu..
 
Hotel JA Villa kat Pattaya..
Not recommended..
Jauh dari pantai..
Entah ceruk mana travel agent ktorang anto..
Tapi,bilik tiptop..4bintang aku bagi.. :D
 
Ok..abes cerita hari kedua..



to be continue...








24 December 2013

.Bangkok & Pattaya Trip - Ep.3 .


ISNIN
09.12.2013

Sambung dari EPISODE 2..

Bangun pepagi..
And ready check out..
Sebab hari ke-2 trip ke Pattaya pulak ye..
So,malam karang kite tido kat area Pattaya.. :)

 Bekpes org sihat..wakakaa.. :D
Pada hal keraguan nak makan kat hotel..
Bile dah was-was..teros hukum nye haram.. :P

Otw ke Pattaya..
Kitorang singgah ke tempat Kilang Permata..
Meninjau kilang segala permata & batuan bernilai tinggi.. 

 Ni bukan hantu yee..
Ni awek yg bawak kitorang pusing-pusing dlm kilang..
Boleh berbahasa melayu slang endon..
Ok..boleh paham ckp diorang.. :P

 Ini segala batu-batuan & permata yg ASLI..
Iaitu yg belum dibentuk & dibersihkan jadik batu permata kat cincin n rantai tu..
Dan ikut bulan kelahiran korang ye..
Bulan kelahiran aku,dan batu yg sesuai adalah Aquamarine..
Auwwww..ai loikeeee..mmg loikeee sesangat..
Tp aku lg suke Blue Sapphire..
Nak tau korang punye batu ape?
Sile tanye pakcik google dgn menaip "birthstone by month"
Ahahaa.. :P

Then,lepas tu diorang bawak masuk tempat pameran barang kemas..
Kat sini tak boleh amek gambo..
So,yg aku boleh cakap..
Its AWESOME..!!
Boleh bute mata tengok byk barang kemas dgn batu permata yg cun-cun belaka..
Hahaa.. :D


 "Sayang..supriseeeee..!! 
i hadiah kan u cincin bertatahkan batu Aquamarine 88 karat..
khas utk pertunangan kita nanti.."

Ouhhh,kite cume imagine jelaa dialog diatas tu utk diri kite sendiri yekk..hahahampehhh.. :D

So,kitorang sekadar berpusing-pusing cuci mata jelaa dlm kilang tu..
Tgk kemain byk stone cantik-cantik..
Malangnye xbeli pape pon..
Sebab takde duit..hak3.. :P


.Pattaya.
Anggaran 2 jam perjalanan dari Bangkok..
Lalu kawasan kampung-kampung..

Otw lagi tu..
Singgah ke Sriracha Tiger Zoo..
^___^


Comelllll sangat anak harimau ni..
So,boleh bergambar dgn anak rimau..
Dgn bayaran THB 150 = RM 15
Dan dapat 1 gambo siap print..
Ok la tu..hehee.. :D

Alolololoooo..
Kuat menyusu betol baby harimau ni..
Tak rasa mcm garang pon..hahaa.. :D
Rasa mcm kucing big size je..
^___^
Tgk pic aku yg kanan tu..
Kemain peluk tgn anak rimau tu kan..
Jap lagi susu abes,mau di cekau nye tangan aku..
Hahaa.. :P


Ni pulak adik aku dgn rimau dewasa sikit..
Pon xde tanda-tanda garang..
Tapi dipakaikan rantai gak laa..
Kot2 laa tetibe mood rimau ni xbaik..
Mau diterkam kang.. :D
Rimau ni agaknye da kenyang or mmg da di ajar xde selera makan manusia kot..
Tgk org macam relax je..
Huhuu..

Ok laa..sambung nanti..
Esok cuti krismas..hihii..
Bercuti laa kite.. :)
Adiosss..


to be continue...







18 December 2013

.Bangkok & Pattaya Trip - Ep.2 .


AHAD
08.12.2013


Sambung dari Episode 1 ..
Then macam biasa..
Tiba sana,tour guide kitorang amek kt airport..
Hantar ke hotel..
Semua travel agent yg uruskan..
So,tak payah pusing kepala..
Cuma memang style kat sana..
1st & last day kat sana dia tak bawak kite kemana..
Tak sama macam pegi Bandung..
Sampai je terus bawak berjalan..huhuu..
So,kat sini aku rasa macam dah spoil je.. :P
(Tu nanti kite cite entry khas..hak3..)

Hotel tempat kitorang duduk tu dekat Ramkhamhaeng..
Untung laa dekat dengan shopping mall yg agak beso..
Then nak cari halal food pun tak berape jauh..
Dekat dengan stadium..
Dalam 1km gitu..
Naik teksi,murah je..huhuu..

Sampai hotel,kite charge tenaga dulu..
Almaklum laa..kan ke pegi LCCT kol 3 pagi kan..
Ngantok laa jugak..hahaa.. :D
Dah lepas zohor tu..
Jenjalan kat shopping mall..
Pusing-pusing kat situ je..
Then tanya sorg muslimah yg jaga kedai tu..
Kat mana nak carik makanan halal..
Then die tulis dlm tulisan Thai..
Suruh tunjuk kt drebar teksi..

Phewww..sampai pon kat tempat yg dituju..
Ekceli trip ni aku LANGSUNG xde buat pape preparation..
Sebab ingatkan tak jadik pegi,pasal kes politik thai yg tgh menggilo skg ni kan..
Tapi dah bayar mahal2 kt agent..
Tawakal je laa..huhuu..

Tu pasal mcm bongok-bongok je g sane..
Biasa aku mesti blajar sikit-sikit basic bahasa diorang..
Yg ni..mmg hentam keromo jelaa.. :P


 Kedai halal ni dekat stadium Ramkhamhaeng..
Betul-betul bertentangan dengan jalan besar stadium..

Sekali tokey kedai bagi menu..
Terus aku tergelak..
Hahahaa.. :D
Sume tulis Thai..
Sedeyyy..

Tapi sebab diorang ni muslim yg kebanyakan berasal dari Selatan Thai..
So,diorang boleh cakap bahasa Melayu dengan fasih..
Tapi slang Kelate..
Hehehee..
Maka nye..
Bermula laa aku kecek kelate pulok..

"Makcik..tomyam kung se"
"Nasik goreng se"
"Teh o beng se"

Ahahaa..mudah..
Tambah "se" je..
Se = Satu

^____^

Nyesal aku xbuat preparation langsung.. :P
Dan makan laa kami dgn gumbira nye..
Tomyam kat sane mmg TERBAIK..!!
Feveret aku tu tomyam..huhuu..
 
 
 Then jenjalan kat area situ..
Pastu ternampak macam ade khemah pasar malam depan stadium tu..
So,kite naik jejantas je k.. 

Atas : Jejantas antara Stadium & Kedai makan halal..
Bawah : Pasar Malam depan stadium


 Barang-barang memang sangat MURAH.
 Utk penggemar Prada, LV & jenama terkemuka yg lain..
Kat sini jual kt pasar malam JER..
Bahahaa.. :D
And of course ciplak punye..
Murah nak mamssss..
Harga dalam THB 350 = RM 35 jerrrr..
Hehehee.. :P

Kalo tetibe aku beli Prada, LV yg ori..
Mesti korang ingat aku beli masa g Siam ni kan?
Cissss..!! hahahaa.. :D
 
 Yg ni dekat tepi pasar malam tu..
Ade tasik & ramai org relax kat situ sambil makan..

Subhanallah..
Terkejut berok gua..!!
Tikus mondok kemain gemok dok jenjalan kat situ jugak..
Seperti bersiar-siar gamaknye..
Aiyoyooo..
Tak terkeluar suara pekik aku..kah3.. :D
Nak amek gambo pon x sempat..
Sebab nak selamatkan diri dari tikus beso tu kan..
Walau tikus tu x kacau org..
Tapi dia tikus okehhh..
Tapi yg aneh nye..
Diorang duduk lepak-lepak macam x nampak ade tikus.. -__-"
Pelik.

 Jalan punye jalan kat nightmarket ni..
Ternampak kedai jual susu..
Dan ternampak gambo pisang..
So,aku pon jangka ia nya susu pisang berdasarkan gambo yg dipaparkan..
Hahaa.. :D
Ok,boleh try..

Sekali aku rasa..
Pergggghhhh..!!
100% sama macam SUSU PISANG KOREA yg aku beli dekat Korea..
Wakakakaa..
Dan harga nye opkos lagi murah..kah3..
Only THB 20 = RM 2 jerrrr..
Kat korea harganye KRW 1200 = RM 3.60
-___-"

Memang aku dah aim laa kedai ni..
Hehee.. :P


 Ni dekat Mall area hotel kitorang..

 One of my list.
Pulut Mangga / Mango Sticky Rice
Made in Thai
Sedap sedap sedap..
^___^


to be continue...







.Bangkok & Pattaya Trip - Ep.1 .

AHAD
08.12.2013

Salam..
Ahaaiiii..hehee.. :D
Seperti dijanji kat ENTRY INI , ayuh kite cerita trip kali ni..
Pegi siam aje pun..hehee..
Dulu nama Siam..
Sekarang nama nya Bangkok..
Terbang lah kami 4 beranak ke Siam..
(fyi..arwah abah aku da izinkan kami pegi since dia masih idup..so,xde istilah lupa daratan & lain2 ye..bukan ape..sejak ramai manusia pakai topeng saiton ni,kite kene kasi disclaimer awal2..utk tidak menambah dosa si penyampai & pembuat cerita serta si pendengar..hehee.. ;P )

Ok sambung.. ;)
Macam biase..
Aku suke amek flight pepagi bute..
Sebab konon nye xde laa rugi sampai tempat org if sampai awal kan..
Hehee.. :D


Kan masa hari ktorang terbang tu..
Jatuh hari jadi ibu aku..
Yg aku ade cite dekat entry Besday IBU aku tu kan..

video 
Satu kapal terbang nyanyi besday utk ibu aku..
Hehee.. :D
Kapten kapal pon ade pegi kabin.. :)


Ade sape boleh bagi aku tajuk lagi dalam video bawah ni?
Maklum la,lagu omputeh ni aku kureng sikit..
Huhuu.. :P

  video

Thank you so much Crew AirAsia flight AK1954 KL ke Bangkok on 8 Disember 2013..!!
Aku appreciaaattttteeee sesangat..
Hehee.. :D

Ekceli 3 hari before depart tu..
Aku ade pm kt fb AA..
Konon mintak utk bagi suprise..
Tapi dia reply,tak boleh buat sebab kena buat preparation seminggu awal..
Ok laa..aku pon kata xpe..

Then masa da kat kapal tu..
Aku g jamban..
At the same time..
Aku cakap ngn sorang pramugara ni..
Boleh tak kalau sy just nak mintak diorang just nyanyi lagu besday je..
Coz arini besday ibu sy..
Then dia cakap..
"ok miss..i'll try..u duduk seat mana?"
bla bla bla bla bla
OK,settle deal antara aku & pramugara itewww..hik3.. :P

Lepas diorang sume bagi makan & selesaikan hal dia..
Then sume passengers pon siap makan..
Tetibe pramugari tu buat pengumuman..
Aku da senyum..sebab diorang da bagi hint kan..

Pramugari tu announce mintak aku & ibu ke depan..
Ibu aku da muke blur-blur g depan..
Aku mengekor dari blkg bawak camera..hihii..
Lalu,jadik laa macam video atas tu.. :)

Sebak siakkkkk..hak3..
Apesal ntah aku lak yg sebak..
Ahahaa.. :D
Dasar gembeng..kih2..

Then bila dah settle & ktorang duduk kat tempat..
Mamat sebelah aku tu.. (tgk gambo atas sekali tuuu..)
Jap lagi aku toleh..
Meleleh pulak airmata die..
Aku cakap "why are u crying?"
Dia jawab "look at u n ur mom,i miss my mom.."
Ahhh sudahhh..
Nasib english aku polite..
Kalo dlm BM dgn kengkawan,mau aku ckp gini..
"Ko dah kenape nanges ni?hahaa.."

Mamat tu banyak cakap..
Suke berbual..huhuu..
Dia org Syria..family dia duduk nun America sane..
Tu pasal laa sedeh kot.. :P
 Tetibe dlm flight almost 2 jam gua fasih ckp omputeh..hak3.. #sadis





to be continue...






.Happy Besday Ibu.




"Terima kasih ya Allah kerana izinkan aku berbakti utk ibu aku..
Akan aku jaga & berbakti utk dia selagi hayat kami ada.."


 Muda lagi kan ibu aku?
Kawen muda ngn ayah aku..hahaa.. :D
Anak dia je yg tak kawen-kawen lagi..
Katanye tunggu Putera dari kayangan masuk meminang..
Namun hampaaaa..kah3..
(Muka mcm kertas pasir,ade hati nak putera kayangan..hahahampehhh..)

Sambut besday in advance..
Sebab di hari sebenar besday..
Ade plan lain.. :)
And for the first time sambut besday without abah..
Biase nye..
Hujung tahun,komfem family aku akan dtg jenjalan sini..
Cuma skg sudah lain.. -___-"

Dan hadiah belikan handbag je..
Hehee..
Walaupun aku kedekut utk beli handbag mahal utk aku..
Tapi utk family..
Tak kisah pulak beli yg mahal pon..
Aneh kan aku ni.. :P
Tapi tidak laa jenama LV ke hape..
Cap sini sini je..hihii..
Ok bye..!! :)

 ni gambo masa beriadah sambil membeli kek besday yg comel tu..
hihii.. :D

 ikhlas daripada : anak-anak mu ibu.. ^___^






17 December 2013

.Trip Jemah Ke Bandung.


Salam..
Alohaaa.. :D
Seperti janji yg hampir dimungkiri..
Aku update cite kami geng Jemah ke Bandung..
Ekceli trip masa bulan September aritu..
Now,dah bulan doblas..
Ok laa..lewat 3 bulan je pon nak cite kan..hik3.. :P

So,pembaca boleh laa klik gambo 4 keping kt bawah ni utk tumbesaran ye..
Hehee..













Yg penting..
Trip ngabeskan duit dgn mak jemah mmg ohsemmm bangettt..
Sebab sume mmg kaki shopping kannn.. :D
Memasing beli baju kawen,tunang,nikah..
Aku??
Beli jugak..
Beli baju sulam je..sobsss..

Adiosss..amigosss..
Bye.. :)





12 December 2013

.Tuk Tuk & Negara Gajah Putih.



. tuk tuk & baby gajah .


hehee..nanti aku update pasal negara gajah putih ni ok..
entry ke bandung with jemah pon still tergendala.hehee..
entah di mana traffic jam nye pon aku xtau..
minat menaip makin kurang..
hahaa.. :D
tunggu ade mood aku cerita ok..byebye..






03 December 2013

.Purplelicious Chocolate.

Ollaa.. :)
Lame x cite pasal coklat..
Ini kali cite coklat pulak..
Hehee.. :D

Last post pasal coklat taun lepas..
Taun ni baru buat balik coklat..hihii..
Sebab akak opis aku tempah utk anak die kawen..
Nasib baik x banyak sgt order..
Kalau banyak,aku x sanggup gak..
Maklum laa..buat ni leceh sikit..huhuu..
Perlukan kesabaran & ketekunan yg jitu..ahh gitewww katanye..hak3.. :D



Satu bekas, 2 bijik cekolat..
Akak tu mintak cenggini.. ;)

Tema kawen anak die adelah Ungu..
So,cekolat pon ungu jugak..

Baaaanyakkkk..hik3.. :D
Sumpah nak tanggal tulang belakang aku buat banyak-banyak gini..
Lain kali angkut dapur duduk depan tv mungkin ok kot..
Xde laa dok berdiri kt dapur..
Maklum laa,makin tua ni..
Cepat benar tulang temulang longgar..hehee..

Taraaaa..!!
Siap masuk kotak utk di ambik oleh akak opis..
Takde delivery..
Sebab xde kete..kah3.. :D

And aku bagi 1 telap lagi coklat as saguhati gitewww..
Hehee..
Macam telap gambo bawah ni laa.. :)

Yang dalam telap (bekas) atas ni pulak..
Akak opis kite order..
Sebab aritu ade bawak lebih coklat utk kasi org opis rasa..
So,die pon order..
Buat makan-makan katanye.. :)

Alhamdulillah..
Rejeki aku katanye..
Sudahnye ade yg suggest suh amek order utk raye nanti..
Aku xberani ahh..
Bukan ape,tiap kali pose kan kite menahan nafsu..
Termasuk laa nafsu makan..
Aku lak jenis buat coklat..
Setiap tray yg aku buat,komfem sebijik coklat aku ngap..hahaa.. :D
Takot terlupe sokmo je kalo buat time bln pose nnti..

Ko tau..
Bile kite buat keje atas 100% usaha kite..
Bertungkus lumus banting tulang kt dapur..
Duit yg kite dpt walaupun x same byk mcm gaji kite..
Rasa sayaaaannggg sgt tau dgn duit tu..
Hehee.. :D
Cemane mau gambar kan ekk..
Cenggitu laa..hohoo..
Susah mau explain gune keyboard.. :P

Hehee..
Panjang pulak kite bebel dlm entry ni.. :)
Byebye..
Jumpe lagi next entry..